uniós támogatások

Reagált a Somogy megyei főjegyző az uniós pénzből támogatott vidéki szálláshelyéről szóló cikkünkre

Pénteki cikkünk megjelenése előtt emailben kértünk tájékoztatást a „Zselici Hajlék” nevű szentbalázsi szálláshely üzemeltetőjétől, a 20 millió forint támogatás kedvezményezettjétől, Sárhegyi Judit megyei főjegyzőtől. Egyebek mellett azt kérdeztük, hogy a projekthez készült-e üzleti terv, abban milyen vendégforgalmi célszámok szerepeltek, ezek mennyiben teljesültek, meddig kell szálláshelyként üzemeltetni a házat. A főjegyző most megkapott válaszától nem lettünk okosabbak.

Pénteki cikkünkben arról írtunk, hogy több fideszes vagy pártközeli potentát falusivendéglátás-projektjénél merült fel a gyanú, hogy valójában saját maguknak építettek nyaralót. Somogy megye főjegyzője a Zselicben vágott bele a falusi vendéglátásba, de a 20 millió forinttal megtámogatott projekt nem sok bevételt produkál. Igaz, ha minden jól megy, már csak két évig kell a vendéglátással bíbelődni.

Főjegyzői hajlék a Zselic völgyében: falusi turizmus, vagy vagyongyarapítás fideszes módra?

Nemrég állt bíróság elé Mondok József, Izsák egykori polgármestere, aki a vád szerint 35 milliónyi fejlesztési támogatást használt fel saját céljaira. De rajta kívül több fideszes vagy pártközeli potentát falusivendéglátás-projektjénél merült fel a gyanú, hogy valójában saját maguknak építettek nyaralót.

A főjegyző cikkünk megjelenése után reagált a kérdéseinkre: levele két lényegi állítása szerint egyrészt a pályázathoz ugyan kellett csatolni üzleti tervet, de abban a vendégforgalomra nem kellett konkrét célszámokat megadni, másrészt nem árulja el, hány vendégéjszakát eredményezett a projekt, mert „abból következtetni lehetne az e tevékenységemből származó jövedelmemre.”

Vagyis a pályázat bírálói úgy adtak 20 milliót a „Zselici Hajlékra”, hogy a főjegyző akár évi egy vendégéjszakával is teljesítheti a pályázat feltételeit, azt meg, hogy a pénzből végül mennyit nőtt a szentbalázsi idegenforgalom, azért nem tudjuk meg, mert a bevétel magánügy.

Alább teljes terjedelmében közöljük Sárhegyi Judit levelét:

Megosztás