tiszafüred

Pert nyert a kirúgott jegyző, 7 millióba kerül Tiszafürednek a polgármester bosszúja

A jogerős ítélet alapján Tiszafürednek 6,5 millió forint kártérítést és 250 ezer forint perköltséget kell fizetnie a város négy évvel ezelőtt kirúgott jegyzőjének.  A Szolnoki Törvényszék végzése szerint 2014 októberében jogellenesen mentette fel a jegyzőt politikai ellenlábasa, a frissen megválasztott fideszes polgármester. Csakhogy a polgármesteri hivatal nem nagyon akar fizetni, a volt jegyző ezért végrehajtást kért.



Társadalmi célú hirdetés

Spisák György még az előző polgármester, a korábban a képviselőtestület Fidesz-frakciója által is támogatott Pintér Erika polgármestersége alatt lett a város jegyzője. 2012-re viszont nagyon megromlott a viszony a kormánypárti testületi többség és a jegyző, illetve az akkor már harmadik ciklusát töltő polgármester között. A helyzet idővel annyira elmérgesedett, hogy a képviselő-testület felmentette a jegyzőt, akinek aztán a polgármester állította vissza a munkaviszonyát, mire a testületi többség a polgármestert is megpróbálta fegyelmivel felállítani.

Különösen éles szóváltások zajlottak időnként a jegyző, és a városi Fidesz ifjú politikusa, Ujvári Imre között – a néha személyeskedésbe forduló konfliktusnak aztán több per is lett a következménye, részben rágalmazási, részben személyiségjogi perek.

A 2014-es választáson a Pintér Erika ugyan még elindult, de esélye sem volt a Fidesz helyi ifjútitánja ellen: a helyi pártszervezet, illetve a megye erős emberei – Varga Mihály, Fazekas Sándor, és nem utolsó sorban Orbán Viktor egyik első szponzora, Kékessy Dezső – mind Ujvárit támogatták. Ujvári végül 51 százalékot kapott, a várost tizenkét évig vezető Pintér Erika kevesebb, mint fele ennyit. A független képviselőként induló jegyző viszont bekerült a testületbe.

De alig telt el két hét a választás után, az új polgármester bizalomvesztésre hivatkozva felmentéssel megszüntette Spisák munkaviszonyát.

A felmentés indoklása szerint a köztük zajló peres eljárások miatt a polgármester nem számíthat a jegyző szakmai lojalitására.

Spisák a döntést természetesen nem fogadta el, és jogorvoslatért a Szolnoki Munkaügyi és Közigazgatási Bírósághoz fordult. Csakhogy az elsőfok úgy látta, a munkáltató, vagyis a polgármester az előzmények alapján joggal hivatkozott bizalomvesztésre, azaz a jegyző kirúgása jogilag rendben volt. Spisák nem nyugodott bele az ítéletbe, fellebbezésében egyebek mellett azzal érvelt, hogy egy korábbi Alkotmánybírósági határozat értelmezése alapján a bizalomvesztés csak akkor jogszerű hivatkozás, ha nem személyes, szubjektív mozzanatokon, hanem konkrét szakmai, a munkavégzéssel kapcsolatos hibán vagy mulasztáson alapul – ilyesmivel pedig a frissen megválasztott polgármester nem is próbálkozott.

A másodfokon eljáró Szolnoki Törvényszék a kirúgott jegyző fellebbezését alaposnak találta, és jogerős ítéletében kimondta, felmentése jogszerűtlen volt.

Ezen túlmenően a Törvényszék az alperes Polgármesteri Hivatalt 6,5 millió „átalánykártérítés” és 250 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte.

A jogerős végzés június végén született, az írásba foglalt ítéletet bő három hete megkapta az alperes polgármesteri hivatal is. Csakhogy hiába telt el fizetésre megszabott 15 napos határidő, nem fizettek. Spisák várt néhány napot, majd fizetési felszólítást küldetett az ügyvédjével. Mikor erre sem jött válasz, úgy döntött, végrehajtást kezdeményez a jogerősen megítélt kártérítés behajtására.

A dolog nemcsak kínos a veszteni láthatólag nem tudó városvezetésnek, de elég sok pénzbe is kerül a dacoskodás: a munkaügyi perrel bukott 6,7 milliós számlát még megfejelik egy nagyjából 700 ezer forintos végrehajtási költséggel. Vagyis összességében több mint 7 milliót költenek a város pénzéből a polgármester személyes indíttatású bukott perére.

Becker András

A fotón Ujvári Imre polgármester, a háttérben Fazekas Sándor, akkor még miniszter – kép forrása: Facebook

Megosztás