korrupcióinfó

Hadházy: „Kőlevest” adott ebédre a Fidesz-közeli menzacég Szekszárdon

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő gyerekei szekszárdi iskolájában kavicsok kerültek a tanulók levesébe – szó szerint értve. A politikus szokásos Korrupcióinfóján leplezte le: nem csak silány minőséggel etetik a gyereket, de jogtalan előnyhöz is jutott a Fidesz-közeli Hungast-csoportba tartozó közétkeztető cég a fideszes vezetésű várostól.



Társadalmi célú hirdetés

Bánki Erikhez, baranyai fideszes „erős emberhez” szokás kötni a fideszes önkormányzatok közintézményeibe beszállító Hungast közétkeztetési cégcsoportot. A kapcsolat onnan ered, hogy a Hungast-tulajdonosoknak és Bánkinak, valamint a politikus feleségének létezett között befektetése a kétezres években (Aqua Holding Kft.).

Szekszárdon 2007-2016-ban a város saját cége, a Diákétkeztetési Kft. szolgáltatott ételt a közintézményekben – sorolta az előzményeket Hadházy Ákos, hozzátéve: a cég félmilliárd forint hitelből korszerű konyhákat hozott létre és viszonylag stabil minőségben szállított. 2015-re sikerült visszafizetniük a kölcsönt, és nyereséget is termeltek.

2016 márciusában azonban a város két kisebb intézmény kivételével átadta az üzletet a Hungast-érdekeltségű Kölyökmenza Kft.-nek. Hadházy elmondása szerint „minden épeszű indok nélkül”, s való igaz, határozatában a város nem sokat pepecselt a magyarázattal.

A cég közbeszerzésen nyert, amin volt más induló is, a városi kft neve azonban nem szerepel az ajánlattevők között.

A városi tulajdonú Diákétkeztetési Kft. 2016-ban 24,5, tavaly 32,6 milliós veszteséget könyvelt el. A Hungast-féle Kölyökmenzának ellenben hasonló ütemben nőtt a nyeresége: 2015-ben, az alapítás évében még mínuszos volt, majd 17,6, tavaly pedig 30 milliós profitot termelt.

„A város tehát saját cégével kiszúrt, hogy indokolatlanul elvette tőle a biztos üzletet jelentő koncessziót és veszteségbe vitte azt, míg a Bánki Erikékkel összeköthető vállalkozás kapott egy 32 milliós nyereségű bizniszt. A cég vezetője egyébként hűtlen kezelést követett el, hogy lemondott a cége számára szerződésben biztosított koncesszióról” – vélekedik Hadházy. Szerinte „a tulajdonos szándékosan tette tönkre saját cégét, az ügyvezetőnek pedig vagy le kellett volna mondania, vagy mindent megtennie az általa vezetett cég tönkre tétele ellen”.

Ráadásul a díjtételeket megállapító önkormányzati határozatból az is kiderül, hogy a város a Hungast-cégnek ugyanazért a feladatért 20 százalékkal többet ad, mint sajátjának. Az étkeztetés költsége két  tételből, a nyersanyagból és a rezsiből áll. A nyersanyagot a szülők fizetik, a rezsiköltséget az önkormányzat. Utóbbit a nyersanyag-költség százalékában adja meg a rendelet: a Bánki-közeli Kölyökmenza 107-110 százalékot kap, míg városi cég csak 90 százalékot.

„De mindez a kisebb baj. A nagyobb baj, hogy az ételek minősíthetetlenül rosszak, de legalább keveset kapnak belőlük a gyerekek. Az indulás idején a csúcs az volt, amikor a gyerekeim köveket találtak az ebédben” – ismertette a képviselő, milyen „fogyasztói szemmel” nézve a Kölyökmenza Szekszárdon. Hozzátéve: az idén, sok szülőhöz hasonlóan be sem íratták őket a menzára.

Rádi Antónia

Fotó: Szakál Szebáld – Átlátszó

Megosztás