Egyéb

Civil Háló alakul Szegeden, a helyben aktív polgárokat mozgósítanák

 

Mintegy 80-100 érdeklődő részvételével szombaton ismét demonstrációt tartottak Szegeden a Dugonics téri szökőkútnál ismert aktivisták és helyi fiatalok. Gulyás Balázs, a tüntetés főszervezője kiemelte, hogy kemény 4 év elé néz a magyar társadalom, és folytatni kell a tiltakozások sorát. Rendszeres tiltakozások helyett civil hálót hoznak létre, hogy aktívan oldhassanak meg fontos helyi ügyeket.

Gulyás Balázs szerint a szegediek élni szoktak állampolgári jogaikkal és felelősségükkel. Éppen ezért fontos, hogy az emberek civil szervezetekben részt vegyenek, de akár pártokban is. Ki kell fejezniük az állampolgároknak azt, hogy mit gondolnak a jelenlegi rendszerről.

Szerinte Orbán Viktort és a Fidesz-rendszert leginkább a korrupciós ügyek bolygatása érdekli, ezért is tartják fontos célnak, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, amely ki tudná a visszaéléseket vizsgálni. Ezt azonban csak az emberek aktivitása érheti el.

A civil részvételt segítő civil hálót szeretnének létrehozni Szegeden. Gulyás meglátása szerint a civil szervezetek aktivitása kulcskérdés lesz az elkövetkezendő 4 évben.

A civil hálóval kapcsolatban az Átlátszó Országszertének Tarnay Kristóf Ábel, szegedi aktivista, szervező elmondta, azért hoznák létre, hogy a tiltakozások folytatódjanak, de ne mindig tüntetések formájában, hiszen az előbb-utóbb kifárad. Elsőként annyi bizonyos, hogy május 12-én ismét összegyűlnek, és ott, akkor kezdik el a civil háló megszervezését.

Hogy mit jelent egész pontosan a civil háló? Egyelőre ennek módszertanáról beszélgetnek.

“Nem akarunk semmit lenyomni az emberek torkán, hanem közösséget szervezünk, és megnézzük, hogy mit akarnak a tagok. Könnyen elképzelhető, hogy civil ernyőszervezetként olyan helyi ügyekbe állnának bele, mint anno a Momentum a NOlimpiába, de annyi bizonyos, hogy a különböző békés akciókkal rá szeretnék venni a helyi, vagy szükség esetén az országos döntéshozókat, hogy vegyék figyelembe a közösség, a civilek álláspontját”.

A helyi közélet felpezsdítésének első lépése helyi beszélgetések, viták szervezése.

Ezzel egyébként, mondta Tarnay, a politikát vissza tudják foglalni, a fontos helyi témákat helyezik középpontba. Ezek után lehetséges lenne az, hogy bevonjanak olyan embereket, akik 4 év múlva majd helyi képviselő-jelöltek szeretnének lenni. Őket lehetne elég hamar megismerni, velük beszélgetni, bevonni őket. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy az emberek csupán pártszimpátia alapján egy plakátarcra szavazhatnak.

Megkérdeztük, hogy a helyi ügyek vajon jelentenek-e megyei ügyeket, vagy pusztán szegedieket. Tarnay szerint a Szeged környéki agglomeráció nagyon fontos, ez látszódott az április választásokon is. Jelenleg a kapacitás azonban inkább a városra terjed ki, ám a jövőben szeretnének a kisebb településeken is terjeszkedni és ottani ügyeket is felkarolni. Minden továbbit meg lehet tudni a Szegedi Civil háló frissen létrejött facebook oldaláról.

Gulyás lapunknak azt hangsúlyozta, Szeged különleges hely, mert itt az emberek 2010 óta is, bármilyen kormányzati fenyegetés ellenére, mindig a szabadságot választották.

B. Kovács Tamás

Kapcsolódó cikkek:

Nem azért tanultam, hogy nélkülözzek – szegedi medikusok az orvosok kivándorlásáról

Szeged nem takarja ki a Soros-plakátokat

LMP, Momentum, Jobbik, Fidesz – ez a szegedi kollégisták pártválasztása

Megosztás