Egyéb

Mandátuma lejárta előtt leváltották a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság elnökét

 

Felmentették a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság elnökét. Lukács Levente János felettese, a szegedi törvényszéki elnök remek kapcsolatot ápol a környék fideszes erős emberével, Lázár Jánossal. A meglehetősen kényes ügyben még a bírósági dolgozók sem elégedettek a belső tájékoztatással.

Jóval mandátumának lejárta előtt leváltották a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság elnökét. Lukács Levente János 2015. november 15-től töltötte be a posztot.

A Lázár János miniszterrel, Hódmezővásárhely országgyűlési képviselővel – akinek viszont sokat rontott a reputációján a Fidesz által elbukott időközi polgármester-választás – köztudottan jó kapcsolatot ápoló Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke hat évre, 2021. november 14-ig nevezte ki Lukácsot a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság élére.

A 2006-ban a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végző Lukács – számos kollégája szerint – villámkarriert futott be. Ezt az igazságszolgáltatásban dolgozók azzal is magyarázták, hogy apja, Lukács János a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság élére még a Horn-kormány alatt kinevezett vezetője volt.

A volt főkapitány jó barátja a jelenlegi kormány iránti elkötelezettségét számtalanszor bizonyító Szeged-Csanádi Egyházmegye vezetője, Kiss-Rigó László megyéspüspök.

Lukács Levente ellen még tavaly év végén kezdeményezett fegyelmi eljárást a Szegedi Törvényszék elnöke. Hivatalos magyarázat híján az eljárással kapcsolatban megindultak a találgatások. Vannak és lesznek is, akik ezt összefüggésbe hozzák azzal, hogy a járásbírósági elnök apja, Lukács János tábornok tavaly év végén nyugdíjba vonult.

„A számtalan találgatásra részben az érthetetlen hírzárlat ad okot, és persze az, hogy meglehetősen szokatlan, ha egy bírósági elnököt a mandátumának jóval lejárta előtt felmentenek” – nyilatkozta az Átlátszónak egy neve elhallgatását kérő bíró. Hozzátette: „Levente leváltásáról szóló félinformációk terjedésének és nem mellékesen a politikai összefüggéseket sejtetőknek segít, hogy sem a Szegedi Törvényszék, sem a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság nem tájékoztatta a szakmát, és persze a közvéleményt sem. A bíró közszereplő, szerintem illene a közvéleményt is erről tájékoztatni”.

Az Átlátszó információi szerint Lukács ellen jelentős ügyhátralék miatt indítottak fegyelmi eljárást még 2017 végén, és annak befejezése után váltották le.

Természetesen megkerestük és megkérdeztük a kinevezésről és a felmentésről dönteni jogosult Szegedi Törvényszéket, hogy pontosak-e az információink, egyáltalán árulják el, mi vezetett a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság elnökének leváltásához.

Az igazságszolgáltatás berkeiben terjedő különböző pletykákra is kitértünk, leírtuk, hogy vannak, akik az elnök édesapjának a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság éléről való távozásával magyarázzák a felmentést, erről van-e véleményük.

Azt is megkérdeztük, mikor döntenek az utódlásáról, és azt is, hogy a volt elnök tudomásul vette-e a döntést, vagy panasszal élt, esetleg munkaügyi bírósághoz fordul-e. Amint megérkezik a törvényszék válasza, közöljük.

A Hódmezővásárhelyi Járásbíróság honlapja szerint a járásbíróságot jelenleg Zsurzsa József felkért elnök vezeti. Lukács Levente János maradt a bíróságon, ugyanott büntető ügyszakos bíróként folytatja.

Kapcsolódó cikkeink

Stadiont épít a megyéspüspök Szegeden, Habony Árpád barátai is beszálltak egy helyi futballklubba

Migráns-simogatók a Szegedi Tudományegyetemen? Áll a bál a tudósok és a helyi Fidesz között

Nagytakarítás a szegedi Fidesznél, Habony embere az elnökségben

Szegedi Tamás

Frissítés 04.07. – reagált a Szegedi Törvényszék

„A Szolgálati Bíróság előtti eljárásról – a jogszabályi rendelkezések alapján – további tájékoztatást nem adhatunk” – írták. Ezt még azzal egészítették ki, hogy a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság korábbi elnökét vezetői megbízásából a Szegedi Törvényszék elnöke a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény 138. § e) pontja alapján, figyelemmel a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény 126. § (3) bekezdésére felmentette a Kúria mellett eljáró másodfokú Szolgálati Bíróság határozata alapján. Lukács Levente János 2015. november 15-től 2018. február 19-ig volt a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság elnöke. Utódjáról később döntenek.

Megosztás