Egyéb

Beperelték a szegedi EHÖK tévéjét a hoppon maradt dolgozók

 

Nem kapott fizetést a szegedi, korábban „fideszes” tévének tartott Telin Televízió több munkatársa, ketten emiatt bírósághoz fordultak, harmadik sorstársuk még nem döntött. A tévé ügyvezetője erre azzal reagált, hogy ők fizetéssel nem tartoznak, hanem csak a végkielégítésükkel adósak, amire az egyik érintett azt mondta, „ez egy jó nagy hülyeség”. A Telin Televíziót a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzat egyik vállalkozása vásárolta meg tavaly a Fidesz korábbi polgármester-jelöltjétől.

A szegedi Telin Televízió két korábbi, névtelenséget kérő munkatársa bírósághoz fordult elmaradt fizetése miatt. A tárgyalást még nem tűzték ki, a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hiánypótlásra szólította fel őket, aminek időközben eleget tettek. Mindketten azt mondták, a tavaly novemberi tulajdonosváltás óta előbb csak jelentős csúszásokkal kapták meg a fizetésüket, majd sehogy se. Miután pedig közölték velük, hogy a cég fizetésképtelen, nem tud fizetni, a bizonytalanná vált helyzetük miatt felmondtak.

A televízió nem csak Szegeden és a város közvetlen környezetében fogható, hanem a megye több településén is elérhető, Makótól Szegvárig.

A Telin TV százszázalékos tulajdonjogát tavaly év végén jelképesnek mondható 500 ezer forintért adta el a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (SZTE EHÖK) egyik érdekeltségének, a Hallgatói Mozgalom Vagyonkezelő Kft.-nek Oláh János vállalkozó. Ő 2006-ban a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje volt, de alulmaradt a megyeszékhelyet előtte és azóta is irányító Botka Lászlóval szemben. Oláhnak akkor be kellett érnie a frakcióvezetéssel, majd mandátumának lejárta után gyakorlatilag szakított a politikával.

Oláh az Átlátszónak azzal indokolta a tévé eladását, hogy elérte azt az életkort, amikor az ember már nem a vállalkozásait növeli, hanem lassan értékesíti azokat. Ezzel magyarázta, hogy az elmúlt egy évben – többek között – megvált a médiabirodalmától, először a szegedma.hu-tól, majd a Telin Tv-től és az általa kiadott ingyenes újságtól, a Déli Szótól is.

A korábbi tulajdonost egyébként meglepte, hogy a tévé nem tud munkabért fizetni, mint mondta, ő mindig pontosan átutalta a tévé munkatársainak a fizetést, és a céget úgy adta el, hogy nem volt egy fillér köztartozása sem. Ezt egyébként megerősítették a tévét elmaradt munkabérük miatt perelő volt munkatársak is.

Az EHÖK számos vállalkozásban érdekelt, a vendéglátásban is, illetve a Szegedi Tudományegyetemmel közösen – a tévétulajdonos HM Vagyonkezelőn keresztül – birtokolja a hallgatói szolgáltatásokat nyújtó Universitas-Szeged Nonprofit Kft-t is. A televíziót működtető Telin Telekommunikációs Kft.-be idén január végén beszállt a szintén szegedi EHÖK-közeli A Jövő Felsőoktatásáért Alapítvány, amely immár a többségi tulajdonos.

A Telin Televízió egy harmadik, immáron szintén volt munkatársának sem fizetett munkabért.

„Nyolc órás munkaviszonyt ajánlottak a Telin TV-nél, és miután mindenben megállapodtunk, azzal váltam el a televízió ügyvezetőjétől, Szentesi Sándortól, hogy március 1-től kerülök státuszba, a munkaszerződést pedig pár napon belül aláírjuk” – nyilatkozta az Átlátszónak Beke Zsuzsanna, aki nem tudott az előzményekről, azaz nem tudta, hogy megérkezése előtt miért távoztak ketten is a tévétől.

A fiatal nőnek kezdetben nem voltak kételyei, hiszen mindenben megállapodtak, ezért azonnal dolgozni kezdett. A bizalma a tévével szemben csak nőtt, amikor véletlenül találkozott a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (SZTE EHÖK) elnökével, Török Márkkal, és az elnök megerősítette, hogy „az ügyvédek már írják a szerződést”.

Azonban a munkaszerződése a sorozatos ígérgetések ellenére nem készül el, így a bizalma ezzel arányosan egyre csökkent. Pláne, amikor egy háziorvosi vizsgálat során kiderült, nem biztosított, munkáltatója, a Telin TV nem jelentette be és nem fizetett járulékot sem utána.

A tévénél ezzel kapcsolatban neki adminisztrációs hibára hivatkoztak. Arra pedig, hogy fizetést mikor kap, április 20-án azt válaszolták, hogy „a fizetésemet megkapom, hétfőre pedig tényleg meglesz a szerződésem. Ehhez képest április 23-án hétfőn közölték velem, hogy a cég fizetésképtelen, ezért tehát a március 1-től április 23-ig tartó időszak alatt végzett munkámért fizetést egyáltalán nem kapok. Ekkor útjaink elváltak”.

Közben kiderült az is, hogy a fentebb említett, a televíziót perlő két munkatárs után sem fizettek járulékokat.

A hallgatói önkormányzat elnöke 11 éve, 2007 óta – egy fegyelmi ügy miatti egy év megszakítással – Török Márk, akinek EHÖK-ös pályafutása 2004-ben kezdődött. Jelenleg bíróságon próbálja elérni tisztsége megtartását, ugyanis egy 2015-ös törvénymódosítás legfeljebb négy évig engedélyezi, hogy valaki hallgatói önkormányzati tisztséget töltsön be. Ugyan Szabó Gábor, az egyetem rektora 2016-ban megsemmisítette a megválasztásáról szóló határozatot, ezzel párhuzamosan a dékánok is távozásra szólították fel az elnököt, ő nem mondott le, és az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Választmánya 2017-ben újraválasztotta.

Mivel a Telin Televízió az egyik legnézettebb helyi televízió, és a tulajdonosa immáron, ha közvetve is, de az SZTE EHÖK, az Átlátszó az EHÖK-elnök Török Márkot kérdezte meg a tévé állítólagos fizetésképtelenségével és esetleges eladásával kapcsolatban. Az EHÖK nevében nem ő, hanem Kávási Petra sajtószóvivő válaszolt:

„A hallgatói önkormányzat részéről a következőkről tudunk beszámolni: Az EHÖK az elmúlt időszakban egy hallgatói stúdiót épített ki, ennek beüzemelése folyamatban van. A hallgatói önkormányzat 4 műsör próbaadását hagyta jóvá további 7 műsor pilotját visszadobta. A 2019-es költségvetésben hallgatói műsorokra az egyetem szenátusa az EHÖK előterjesztésére forrást szavazott meg. 7 hallgató az újonnan szervezett hallgatói médiacentrum tagja.”

Kávási megjegyezte, a kérdésekre a Telin Tv kft. ügyvezetője, Szentesi Sándor tud válaszolni, így neki is elküldtük a Török Márknak címzett kérdéseinket. Szentesi azzal kezdte a válaszát, hogy „én nem nagyon akarok nyilatkozni, de most kénytelen vagyok, mert rám szóltak az Egyetemről”.

Az ügyvezető visszautasította, hogy elmaradtak volna a fizetésekkel: „3 alkalmazottunkból 2 elment, egy jött, kisebb csúszások voltak a fizetésekben, a végkielégítéssel tartozom nekik, mindösszesen 426 ezer forinttal (2 plusz 1 hónap). Ezt olyan súlyosnak nem mondanám, ennél több a követelésállományunk, illetve 81300 forintnyi köztartozásunk van.”

Szentesi szerint félreértés történt, ő soha nem mondta senkinek, hogy a tévé fizetésképtelen, visszautasította ezeket az kijelentéseket. „Nincs senki felé egyévesnél hosszabb tartozásunk, sőt féléves sincs tehát nem is értem, esetünkben a fizetésképtelenségről írni számvitelileg értelmezhetetlen”.

Egy cég fizetésképtelenségét a bíróság állapíthatja meg, ilyen határozat a Telin Telekommunikációs Kft.-vel szemben valóban nem jelent meg a Cégközlönyben. Rossz előjelnek mondható ugyanakkor, hogy idén február közepén végrehajtást táblázott a cégre a NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága hátralékkezelési osztálya (korábban volt már két adóhatósági teher a Telinen, de ezeket még tavaly törölték).

Az elmaradt járandósága miatt bírósághoz fordulók egyike, amikor szembesítettük az ügyvezető nyilatkozatával, mely szerint fizetéssel nem, hanem végkielégítéssel adós a tévé, azt mondta, ez egy jó nagy hülyeség. „A fizetésemmel adósak, végkielégítésről szó sem volt, hiszen én mondtam fel” – mondta.

A tévé gazdálkodása az ügyvezető szerint azért nem kiegyensúlyozott, mert az előző tulajdonos „gondolom”, megfinanszírozta, a jelenlegi viszont teljesen más koncepcióban gondolkodik. „Gyakorlatilag kialakítunk egy hallgatói médiastúdiót, illetve gyakornoki ösztöndíjprogramot, ahova majd jönnek a huszonéves hallgatók, akik nagyon vegyes ismeretekkel rendelkeznek. Ha véglegesítjük a próbaműsorokat és azt az egyetemen elfogadják, akkor stabilan tudunk működni” – jelentette ki.

Szegedi Tamás – B. Kovács Tamás

Kapcsolódó cikkeink

Információszabadság a Szegedi Egyetemen: kettes alá

HÖK-botrány II.: „Nyáron már egy sör mellett röhögcsélünk a tőlünk idézett mémeken”

LMP, Momentum, Jobbik, Fidesz – ez a szegedi kollégisták pártválasztása

Migráns-simogatók a Szegedi Tudományegyetemen? Áll a bál a tudósok és a helyi Fidesz között

Megosztás