Belváros-Lipótváros: Álcivilekre is százmilliókat költöttek

gpb_06-rogan

Az ötödik kerület vagyongazdálkodásának furcsaságait bemutató cikksorozatunkban ezúttal a civil szervezeteknek juttatott támogatásokról lesz szó. Ennek megismerésére az Önkormányzat honlapján elérhető üvegzseb nyilvános adatait használtuk, kissé önkényesen a 2008 januárjától napjainkig terjedő időszakot vizsgálva. Némi kutakodás árán szinte minden 1 millió forint fölött támogatott szervezetről megállapítható valamilyen politikai beágyazottság és/vagy az önkormányzattal való személyi összefonódás – az álcivilekre négy év alatt több mint kétszázmillió forintot költöttek.

*****

Amint arról korábban beszámoltunk, Rogán Antal kerülete rengeteg pénzt költött ingatlanfelújításokra az elmúlt években, az önkormányzat által favorizált alvállalkozó cég azonban ma már felszámolás alatt áll. Az alvállalkozók kiválasztásának mikéntjét firtató kérdéseinkre nem kaptunk választ, és létszámhiányra hivatkozva húzódik az adatkéréseink teljesítése.

>>> Százmilliók csókos alvállalkozóknak

Cikkünk nyomán a Belváros-Lipótvárosi Önkormányzat büntetőjogi következményekkel fenyegette meg az atlatszo.hu szerkesztőségét, de a Szervezett Bűnözés Elleni Osztály látogatásai után ettől már nem ijedünk meg. Állításai alátámasztására az önkormányzat kavart egy kicsit a honlapján.

>>> Büntetőjogi következményekkel fenyeget Belváros-Lipótváros

Mai írásunk az ötödik kerületi önkormányzat különös civil támogatási politikájáról szól. Ennek megismerésére az önkormányzati üvegzseb adatait használtuk, és kissé önkényesen a 2008 januárjától napjainkig terjedő időszakban néztük meg, mely civil szervezetek támogatását tartotta fontosnak Rogán Antal kerülete.

A 2008. januári közlés mindjárt vaskos támogatási listát tartalmaz. A táblázat első soraiban a Budapesti Rendőrfőkapitányságnak, és a különböző önkormányzati cégeknek juttatott pénzeszközök szerepelnek, majd egy hosszú felsorolás kezdődik a támogatott civil szervezetek neveivel. Ezen támogatások jellemzően 100-200 ezer Ft közötti összegeket tartalmaznak, de néhány esetben sokmilliós összegek is szerepelnek.

Így például 11.473.335 Ft szerepel az Élő Belváros Polgári Egyesület neve mellett. E szervezetről nem árul el sokat a Google keresője, tevékenységéről nem érhető el információ. Nagyon érdekes azonban, hogy a bejegyzett székhelye (Veres Pálné u. 16) megegyezik a belvárosi Fidesz iroda címével, képviselője pedig az a Turbó Annamária, aki jelenleg a Fővárosi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának titkára.

Szintén 11.473.335 Ft összegű támogatást kapott az Összefogással a Belvárosért Polgári Egyesület. E szervezetről sem tudható meg sok minden, eddigi tevékenységének nincs nyoma a világhálón. Érdekes viszont a képviselő személye, bizonyos Orbánné Galambos Ildikó, aki a Rogán-féle önkormányzat jegyzői titkárságán dolgozik. A szervezet székhelye pedig ugyanúgy a Fidesz belvárosi irodája, mint az előző egyesület esetében, de itt a saroképület másik címét jegyzik  (Cukor u. 5.). A Fidesz frakció irodáit felsoroló honlap mindkét címet említi.

Alaposabb vizsgálat után minden  jelentősebb támogatást kapott “civil” szervezetről megállapítható valamilyen politikai beágyazottság, igaz, nem feltétlenül fideszes. Mintha a kerület irányítói jobban kedvelnék a nagykoalíciót:

Egymásért Egyesület. Képviseli: Ripp Gézáné, a belvárosi önkormányzat szocialista frakciójának korábbi tagja.

Magyar Értékmentő Kör Alapítvány. Képviseli: Horváthné Vasvári Ilona, ő a MIÉP 2006-os fővárosi listáján szerepelt.

Alapítvány az Esélyegyenlőségért. Képviseli: Kurdi Krisztina, az MSZP belvárosi szervezetének tagja.

Belvárosi Szabadegyetem Egyesület. Képviseli: Veress Istvánné, a belváros Városfejlesztési, Műemlékvédelmi és Környezetvédelmi Bizottságának egykori elnöke (MSZP).

Kárpótlásra és Segítségre Szorulók Érdekvédelmi Szövetsége. Képviseli: Szentgyörgyvölgyiné Szilágyi Veronika. Itt talán azt érdemes megjegyezni, hogy a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. nevű önkormányzati cég ügyvezetőjét Szentgyörgyvölgyi Péternek hívják.

Társaság a Szabadelvű Belvárosért. Képviseli: Palotás Imre (SZDSZ), Belváros – Lipótváros Önkormányzata Kulturális, Emberi jogi és Kisebbségi Bizottságának akkori tagja.

Támogatást kapott továbbá az Országos Ruházati Ipartestület melynek elnöke Pásztor Lajos fideszes képviselő. További érdekesség a Belvárosi Művészek Társaságának támogatása. Ebben az esetben a siker titka egy 1998-as cikkből deríthető ki, mely szerint „a Belvárosi Művészek Társaságának negyvenkét tagja tavaly áprilisban belépett a Fidesz V. kerületi Szervezetébe, ahol elnökké választották Varga Sándorné V. kerületi önkormányzati képviselőt.” 

Említést érdemel még bizonyos Tiszta Kezek Belvárosi Polgári Kör Egyesület támogatása, mivel ilyen nevű szervezetet semmilyen adatbázis nem ismer, így a társadalmi szervezeteket nyilvántartó bírósági portál sem. A 2008. januári adatközlésnek így a végére értünk, de a további adatközlések sem nélkülözik a meglepetéseket. Egyrészt a felsorolt szervezetek visszatérően kaptak milliós támogatásokat, másrészt újabb szereplők is feltűntek.

Belvárosi Aranykereszt Egyesület: 2008 – 2011 között összesen 13,6 millió Ft támogatást kapott. Székhelye az Október 6. utca 19., képviselője bizonyos Sántha Dávid. A cím megfelel a KDNP irodának, melyben bizonyos Kereszténydemokrata Önkormányzati Tanács székel (KÖT), ennek elnöke Jeneiné dr. Rubovszky Csilla, a belváros alpolgármestere. A KÖT akkori szervezője pedig Sántha Péterné, korábbi ötödik kerületi önkormányzati alkalmazott, aki 2010-től a Józsefvárosban lett alpolgármester.

Fiatalok az összefogásért Egyesület: 2008 – 2011 között összesen 12,1 millió Ft támogatást kapott. Az egyesületről szintén nem sok információ érhető el, de a Facebook megoldást kínál: ez az egyesület a Fidelitas Aulich ifjúsági klubjának üzemeltetője.

A felsorolt szervezetek a Belváros-Lipótvárosi Önkormányzattól az elmúlt 4 évben folyamatosan kaptak támogatásokat összesen több mint 205 millió forint értékben. A szervezetenkénti elosztást  itt letöltheti (XLS) (ODS), és az alábbi táblázatban összesíthető:

A felsorolt szervezetek közös jellemzője, hogy gyakorlatilag alig érhető el tevékenységre vonatkozó információ, ezért az atlatszo.hu közérdekű adatigényléssel fordul a Belváros-Lipótvárosi Önkormányzathoz, hogy hozzák nyilvánosságra ezen szervezetek támogatási szerződéseit és elszámolásait.

Update: Belváros-Lipótváros alpolgármestere, Puskás András így reagált cikkünkre:

“Belváros-Lipótváros Önkormányzata minden évben nyilvános pályázatot ír ki a kerületben működő egyházak, társadalmi és civil szervezetek, valamint alapítványok támogatására, ennek keretösszege évente 35.700.000 forint. Ezen a pályázaton minden olyan szervezet elindulhat, amelynek tevékenysége a belvárosi lakosok érdekeit szolgálja.

Az idei évi pályázatot éppen a napokban hirdettük meg, ennek beadási határideje 2012. április 20. A határidő lejárta után minden évben a Képviselő-testület – tehát nem a polgármester -dönt arról, hogy mely szervezetek kapnak önkormányzati támogatást munkájukhoz. A pártok képviselőivel minden esetben addig zajlik az egyeztetés, amíg konszenzusos döntés nem születik.

A cikk címében és tartalmában ismét valótlanságot állít, amikor „álcivi lekről” beszél, a valóság ugyanis az, hogy az önkormányzat által támogatott összes civil szervezet valós, és folyamatos tevékenységet folytat a Belvárosban. Ezek alapszempontok a testületi ülések döntései során. A cikkben említett szervezetek évről-évre rendszeresen szerveznek ingyenesen látogatható előadásokat, továbbképzéseket, tanfolyamokat, kulturális programokat stb. Természetesen az utolsó fillérig pontosan el kell számolniuk az Önkormányzat felé a támogatások megfelelő felhasználásáról. E nélkül el sem indulhatnának a következő esztendőben a pályázaton.

Az Önök által kiemelt, 2008 óta tartó időszakban összesen 322 győztese volt a civil szeivezeteket és alapítványokat támogató pályázatoknak. Ezek mindegyike valós tevékenységgel járult hozzá a kerületben élő idősek és fiatalok tartalmas mindennapjaihoz.”

>>> Puskás András levelét innen letölheti (PDF)

(Fotó: innen.)

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Mutyi itt,mutyi ott !!!

  •  Na, hát ezért kell eltörölni az üvegzseb törvényt. El is fogják.  Mi, a CIVILEK érdekében. Na…

 • Marieamelie

  2012.02.24 10:03 | szerző: hg | Még nincs hozzászólásÉpülhet a mélygarázs a József nádor térencímkék: budapest, józsef nádor tér, 5. kerület, szobrászat, képzőművészetA mai közgyűlésen a főváros várhatóan elfogadja azt az előterjesztést, amely felhatalmazza az OTP Ingatlan Zrt.-t a József nádor téren álló, a névadót ábrázoló szobor ideiglenes elbontására. Ezzel többéves halasztás után újra elindulhat a projekt, amelynek szakmai előkészítését az önkormányzat még 1994-ben kezdte. Az önkormányzat korábban több pályázatot is kiírt a mélygarázs megépítéséhez szükséges magánpartner megtalálására, de csak a negyedik lett sikeres, 2006-ban – akkor döntöttek az OTP Befektetési, Ingatlanforgalmazási és Vagyonkezelő Zrt. pályázata mellett. A Nemzeti Nyomozó Iroda 2007-ben hűtlen kezelés bűntettét gyanítva az ügyben ismeretlen tettes ellen nyomozást indított, amelyet azonban hamarosan megszüntettek. A környéken lakók tiltakozása ugyancsak sajtóvisszhangot keltett, a civil szervezetek bevonásával az építkezés ellen indult kampány szerint az 500 férőhelyes mélygarázs túlságosan megterhelné a területet, ráadásul a környék mélygarázsai sem teljesen kihasználtak.A fővárosi előterjesztés alapján most újraindulhat a beruházás előkészítése, igaz, a szobor eltávolításához szükséges tulajdonosi hozzájárulás a tényleges lépéseket a jogerős építési engedély kiadásához köti. Pontos dátum egyik dokumentumban sem szerepel, nem tudni tehát, hogy az OTP Ingatlan Zrt. mikor tervezi megkezdeni az építkezést; a megállapodás alapján a szobrot az engedély kiadásától számítva legkésőbb három éven belül kell visszaállítani. A szobor teljes, 4-5 hónapot igénybe vevő restaurálásának költségeit a beruházó vállalta magára, a kivitelezésre a Budapest Galériával közösen pályázatot írtak ki.A József nádor tiszteletére emelt emlékmű a főváros egyik legrégebbi köztéri szobra, amely 1869-es átadása óta ugyanazon a helyen áll. A Johann Halbig müncheni szobrász kezét dicsérő bronzalak 443 centiméter magas, a talapzattal együtt pedig eléri a 9,6 méteres magasságot.

 • Toni neni

  Ide irom uzenetem Puskas Andras alpolgarmesternek, remelem megkapja. Kedves Andraska, csipem a felcukrozott hajad a City teveben ha mutatjak a testuleti ulest, de jo lenne ha a hajadhoz hasonloan legalabb annyi gondot forditanal az itt feltart valosagos dolgokra a munkaddal kapcsolatosan is. Azt, hogy harom bevasarlokocsinyi szemermetlen onigazolast irattal azokkal, akiknek igy fizet husegpenzt Rogan, szegyenteljes onigazolasnak tartom. Ripacs jeleneteden pedig az Isten Baranya egyhaz kepviselojevel akik kozpenzen elnek hiteletet, vegkepp felhaborodtam. Bezzeg Rubovszky-Babibaba Csilla nem mert veled kiallni az utcara hogy magyarazkodjon a belvarosi szent fazek asszonykore es a szerzetes testvere jogosan kifizetett tamogatasarol. De megneznek egy kiallitasat annak a muveszkornek is, aki a keruletben a boseg kosarabol 1994 ota fosztogat. Azokat az igeretes fiatal muveszeket, akik kemenyen dolgozva kuzdottek a fennmaradasukert, bezzeg Rogan lejaratta, meghurcolta, es vegul kilakoltatta, hogy eladhassa az ingatlanukat. Andraska, ki vezet itt kit felre, de tenyleg, amikor a sajat irataid bizonyitjak azt is, hogy a Danozseli krumpli  ideszallitasanak a “lekonyvelt” ara, amit kedvezmenyesen osztottatok, tobbe kerult mint maga a burgonya a zoldsegesnel. Es az is ragalmazas, hogy Pasztor Lajos az Orszagos Ruhazati Ipartestuletek Elnoke mukodesi koltsegekre adott sajat maganak penzt? -Akinek a felesege sajat testevel vedte meg Rogan valasztasi plakatjat, es a kerulet jotevojekent manageli az olcso ruha uzleteket, amit az onkormanyzat ingyen kap a raszorulo szegenyek szamara? Te ezt minek hivod Andraska, hogy beszelhetsz becsuletsertesrol, ahol nincs mit megserteni?! Nevetseges testuleti ules dontesenek kifogasaval elni, amikor fidesz tobbseggel az onkormanyzatban barmit vegigvihettek amit akartok. A tiltott koltsegek a kolsegvetesbol is jol lathatoan itt vandorolnak egyik zsebbol a masikba. Az is ragalmazas Andraska, hogy Galambos Rejtozkodoerzsike aki a Varosgazdalkodas tulajdonosa es a Szentgyorgyvolgyiek egesz csaladja ugyszinten raepultek az V. keruleti aranybanyara es ugy szivjak le az allami tamogatasokat a maguk javara ahogyan csak nem szegyenlik? Es miota civil szervezet a rendorseg? Amiota Toni a B-L Onkormanyzatanak dicsereteben es penzjutalomban reszesiti azokat a hatosagi eljarokat, akik rekord ido alatt allitjak ki az igazolasokat, az onkormanyzattal szembeni bejelentesekre, hogy buncselekmeny hianayban megszuntetika vizsgalatokat? Itt nincs csalas, nincs hivatali visszaeles, nincs okirathamisitas, csak jol szervezett team munka. Andraska en a te helyedben ovatosabban fenyegetoznek, mert eppen most uresedett meg egy hely, tudod, szabadult a VII. kerulet volt polgarmestere. Megjegyzem eppen ezt elkerulve okosabb emberek akikben maradt vmi tisztesseg, es tudjak mi a moral, maguk mondanak le… 

  •  Gondolom pontos  informàciòi vannak erre az àllìtàsra ,kìvànom  ,hogy amikor eljon az ido mind ezt hivatalosan is a bìrosàg elè tàrja ! sok sikert Kìvànok

 • Azért az jó, hogy egy címen vannak bejelentve, kisebb létszám szükséges majd a házkutatáshoz, mert ugye lesz?

 • Most mi lopunk,mert nekünk szabad!

 • Blobov

  XXX nevét miért kellett néha kisatírozni, néha meg benne hagyni?
  Edit: azóta javítva, köszönöm.

 • Zoltan Hazafi

  Ki kell lépni, és meghirdetni az Illiberális Uniót, amibe meg lehet hívni Törökországot, Oroszországot – a közös határról utóbbi majd csak gondoskodik…
  Szövetségbe forrt szabad köztársaságok(!), A nagy Magyarország kovácsolta frigy.
  Csak egy alternatíva… 🙂

 • Szabó János

  Úton hát! A spanyolok most éppen úton vannak arra fele. Ha pedig a mellékelt képeken pózoló idiótával fogják népszerűsíteni az egészet akkor tuti nem lesz belőle semmi!

  • zsíroskenyér

   Azt ugye tudod, hogy a katalán függetlenséget kitaláló pártvezér a “a mellékelt képeken pózoló idióta” liberális EP-frakciójában ül?

   • Szabó János

    Hogyne tudnám. Attól még lehet olyan amilyennek mondtam sajnos. Az EU vezető szervei pártállástól függetlenül, de tele vannak kontra szelektált sehova sem való fazonokkal mint pl a képen látható is. Ezért döntésképtelen és ezért áll az EU ott ahol van ma is.

    • transformer

     Ráadásul Verhofstadt tudatosan hazudik is: “ebben az Európában önök ugyanolyan
     nagy szerepet fognak játszani, mint Németország és Franciaország vagy a
     Benelux alapító atyák vagy Olaszország vagy bármely más európai ország”
     Ebben az Európában a gazdasága révén túlsúlyba került Németország diktál, mellette a Macron-féle alakok által irányított, múltjához méltatlan Franciaországgal. A többi üres duma. Verhofstadt téved akkor is, amikor “Orbán I és Orbán II” között különbséget lát. Orbán soha nem volt liberális abban az értelemben, ahogy ők azt elképzelik: mindig olyan ideológiát követett, amely hatalmi őrületét az adott pillanatban jobban szolgálta, amelynek egyetlen konzekvens eleme a primitív antikommunizmus. Amíg ehhez a liberális ideológia adott jobb muníciót, addig volt liberális (már 2000-ben sem volt az !), amikor felfedezte, hogy a magyar ugaron ehhez az egykori “keresztény nemzeti kurzus” jobban illeszkedik, akkor ahhoz kezdett idomulni. A liberalizmusból a neoliberális gazdaságpolitika legundorítóbb elemei ma is részei a politikájának, a polgári szabadságjogok tiszteletben tartása már jóval kevésbé.

 • disqus_vBewcdOl4s

  Ki kellett volna fütyülni ezt a liberális csőcseléket és a pofájába vágni a kongói gyarmaton végzett mészárlást és 15 millió ember kiirtását. Az EP legmocskosabb szemete juncker után. A szenny belga állam ennek köszönheti gazdagságát és ő fogadjon be 15 millió afrikait.