Belváros-Lipótváros: Százmilliók csókos alvállalkozóknak

rogan

Rogán Antal kerülete rengeteg pénzt költött ingatlanfelújításokra az elmúlt években, az önkormányzat által favorizált alvállalkozó cég azonban ma már felszámolás alatt áll. Az alvállalkozók kiválasztásának mikéntjét firtató kérdéseinkre nem kaptunk választ, és létszámhiányra hivatkozva húzódik az adatkéréseink teljesítése. Eközben az önkormányzati vagyonkezelő cég 8-8 igazgatósági és felügyelőbizottsági tagja havi közel 6 millió forintot zsebel be.

*****

Amint arról korábban már többször írtunk, Budapest V. kerület, Belváros-Lipótváros Önkormányzata az elmúlt években különösen aktív vagyongazdálkodást folytatott. A kerület által értékesített ingatlanok sorsáról számos érdekes pletyka kering a városban, konkrétumokat azonban nem lehet tudni, mert az önkormányzat nem publikálja az erről szóló adatokat. Egy kiszivárogtatott, az atlatszo.hu által nyilvánosságra hozott szerződés szerint például a Pomodoro Étterem ingatlanegyüttese mintegy 180 ezer forintos négyzetméteráron került az önkormányzattól az éttermet üzemeltető társaság tulajdonába 2008-ban.

Szerettük volna megtudni, hogy pontosan melyik ingatlanok kerültek ki az elmúlt öt évben az önkormányzat vagy a vagyonkezelő társaságának tulajdonából illetve vagyonkezeléséből, így még tavaly június végén adatigényléssel fordultunk a polgármesteri hivatalhoz és az önkormányzati vagyonkezelőhöz. A törvényes határidőn belül egyik adatkezelőtől sem kaptunk adatokat, csupán egy e-mailt a polgármesteri hivatal egyik munkatársáról, miszerint „tekintettel arra, hogy  hatalmas mennyiségű adatbázist kell átvizsgálni és kiszűrni az információkat, ennek időigényessége miatt szíves türelmét kérjük”. A vagyonkezelő társaságtól még ennyi tájékoztatás sem jött.

Mikor már két hét eltelt a törvény adta válaszadási határidő letelte után, kénytelenek voltunk a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt keresetet indítani azért, hogy a polgármesteri hivatal és a vagyonkezelő társaság kiadja a kért közérdekű adatokat. A perindításunk nyilvánosságra kerülése után az ötödik kerületi jegyző emailben megküldte a kérdéses időszakban értékesített lakásingatlanok listáját (PDF), azzal, hogy a nem lakáscélú (ezért általában jóval értékesebb) ingatlanok adatainak összeállítására további időt kért. Végül ezt a több száz üzlethelyiségeket tartalmazó listát (XLS) is megkaptuk.

Arra a kérdésünkre azonban, hogy a listákat egészítsék ki az ingatlanok alapterületével és az eladási árakkal, azóta sem kaptunk választ.

Fényt derítettünk arra is, hogy nemcsak lakások és üzlethelyiségek szerepelnek a Lipótváros költségvetését többé – vagy kevésbé – duzzasztó ingatlaneladások listáján: a sűrűn beépített, óriási autóforgalmú kerület egyik megmaradt parkját is eladták. A környékbeliek által Bástya utcai játszótérként ismert közel kétezer négyzetméteres terület helyén többemeletes szálloda vagy irodaház és mélygarázs épülhet.

Őfelsége alvállalkozója

Azóta további adatigényléseket is beadtunk, arra voltunk kíváncsiak, hogy bizonyos cégek milyen megbízásokat kaptak az önkormányzattól és a vagyonkezelőtől 2006 óta, tehát a Rogán Antal polgármesterségével fémjelzett időszakban. Nevük elhallgatását kérő forrásaink szerint például a Bau Holding 2000 Zrt. számos megbízást kapott ingatlanfelújításra ezekben az években – ezt a cég azóta megszűnt honlapján felsorolt referenciák is alátámasztották. A cégnyilvántartásból kiderül, hogy bár a Bau Holding 2000 Zrt. az elmúlt években egymilliárd forint körüli éves árbevételt produkált, 2010-ben végelszámolás, majd 2011-ben felszámolás alá került.

Az önkormányzat és a vagyonkezelő cég tavaly megküldte számunkra a Bau Holding 2000 Zrt. szerződéseit – ebből kiderül hogy a megszűnőfélben lévő cég nagyjából harminc megbízást kapott 2006 – 2009 között a Belváros-Lipótvárostól, mintegy 728 millió forint értékben. A Bau Holding 2000 Zrt. és az Önkormányzat szerződéseit innen (ZIP), a Bau Holding 2000 Zrt. és a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. szerződéseit innen (ZIP) töltheti le. Arra a kérdésünkre azonban hogy hogyan, milyen alapon választották ki ezt a céget alvállalkozónak, illetve mi az alvállalkozók kiválasztásának általános menete, pályáztatják-e ezeket a munkákat, sem az önkormányzat, sem a vagyonkezelő nem válaszolt a megkeresésünkre.

 

Bár egy a Belváros-Lipótváros Önkormányzat honlapján közzétett szerződés szerint a Bau Holding 2000 Zrt. egyik jogutódja, a Tér Bau Holding Zrt. tavaly novemberben is elnyert egy 140 millió forintos keretszerződést (PDF) a díszburkolatok karbantartására, úgy hallottuk hogy Belváros-Lipótváros új favoritja a Szirt Építőipari Kft. – ezért ennek a cégnek is kikértük az összes szerződését az önkormányzattól és a vagyonkezelőtől. Itt sajnálatos módon megint akadályokba ütköztünk.

A Polgármesteri Hivatal részéről Rónaszéki László jegyző válaszában arról tájékoztatott minket, hogy az önkormányzat és a Szirt között létrejött szerződések “scanneltetése során felmerülő indokolt költségeink összege bruttó 6,920 Ft.”, ezért csak akkor küldik meg ezeket az iratokat ha ezt az összeget előbb befizetjük. A Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. pedig azt válaszolta (PDF) a Szirt Kft. szerződéseivel kapcsolatban, hogy “társaságunk szűkös dolgozói apparátusa számára nagy leterheltséget jelent a 2011. év üzleti zárása […] Önálló irattáros kollégánk nyugdíjazása miatt egy pénzügyön dolgozó kollégánk látja el az irattári feladatokat – részmunkaidőben”. Ezért az adatszolgáltatásra nyitva álló határidőt kénytelenek meghosszabbítani, megértésünket és türelmünket kérik.

Összehasonlításul: A Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt.-ről az önkormányzat honlapján közzétett adatok (PDF) szerint ennek a szűkös dolgozói apparátussal ellátott önkormányzati cégnek 8 igazgatósági és 8 felügyelőbizottsági tagja van, akik fejenként 357 – 426 ezer, összesen 5 millió 850 ezer forint fizetést kapnak havonta. A 41 dolgozót foglalkoztató vállalat árbevétele – önkormányzati megbízásokból – évi 1,2 – 1,8 milliárd forint volt az elmúlt három évben.

Olvasóinkat ismét arra szeretnénk megkérni, hogy töltsék le és tanulmányozzák a Belváros-Lipótváros által eladott ingatlanok listáit és az általunk közzétett alvállalkozói szerződéseket, és kommentálják itt vagy írják meg nekünk ha érdekes összefüggésekre bukkannak.

(Folytatjuk)

A cikk elkészítését a Soma Alapítvány és a Független Médiaközpont támogatta.

(Fotó: innen)

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Bozavirag Ilona

  Szerintük: ezen okmányok nem tartoznak a nyilvánosságra. Kérhetsz, amit akarsz. Ők Petőfit szeretnék kitörölni,mert: “Hahabár fölül a gálya,
                                   S alul a víznek árja,
                                   Azért a víz az úr!”
  Ez örök tanulság kellene, hogy legyen.

  • Névtelen

   Ez nagyon szépen hangzik, én is szoktam idézgetni ezt, azonban lássuk be, Petőfinek azt se tudjuk,  hol vannak maradványai, és amikor víz megpróbálta lenyomni a gályát, az nem igazán jött össze – csak hogy folytassam a hasonlatot, a víz alul maradt, és a gálya maradt az úr.  Fejeztek le királyokat, de elég keveset, a többség csendben megúszta.
   A hasonlat nagyon szép és költői, de hogy egy másik embertől idézzek: “Aki megöl párat, gyilkos. Aki milliókat, hódító.” Csúcsragadozó ritkán akad fent.  Alacsony büntetési tételek, kicsi lebukási esély, de még lebukás után is kicsi a valószínűsége, hogy ügy lesz belőle, jogilag nagyjából minden rendben.

   • Koncsolne Juli

     Azért “anyagot” gyűjtögetni hasznos dolog.Ha igazad van mindenben,akkor sem baj,ha legalább ütőkártyának,hogy a szarva ne nőhessen nagyobbra….bizonyitékot gyűjtenek,akiknek lehetősége van rá.

 • választópolgár

  Rogán Úr!
  Nem kéne fordulnia?

 • Jury Zolotnitzky

  Amikor a Bécsi utca felújítása zajlott én vittem a kihirdetés előtt a nyertes pályázatát oda ! Azért kellett sietni mert már tudta Ő a nyertes a csodaszép lámpatestek pályázatán !!?!!

 • Maffi@

  Tul sok a bizonyitek, hogy megussza Rogan es Selley ezt a bulit. Ha rajtam mulik nem is fogja! Ha eltuntetik a bizonyitekokat az is bizonyitek! Ha feltunoen nagy az ur az adatbazisban az is bizonyitek. Sok allampolgar van azonban akiknek a fiokjaban ott lapulnak a masolatok. Nos, ezek kozul egy vagyok en is, es tudom mit orzok.
  Lehetnek Uraim nagyon bolcsek, de a multat nem lehet megvaltoztatni!

 • Metro#boy

  Ez az idoszak ugy vonulhatna be a tortenelembe, hogy a METROPOLITAN, AHOL A SUTTYOK KENYERREL ESZIK A SUSHIT. Ravaszrogannak voltak “trenerei”, mint Konkoly ur, Karsai Karoly ur, x Pali, de oket mar lenyomta, es ujrahasznositva a recetjeiket a maga hasznara kereskedik. Ezert szeretne is megvalni a jegyzotol, mert tul “sokra” emlekszik”, de szerencsejere Ronaszekinek megfizetheto ara van. A sunyi es alkoholista Rozsa ur is regi butor aki szemelyes emlekezetevel potolja ki azt az urt, amirol KEDVES BODOKY UR, NINCSENEK IRATOK! Rozsa ur eszmeletlen reszegsegben Rubovszky Gyurival osszepakoltak es rafogtak az azota tavozo alkalmazottakra, akik hutlenul kezeltek az iratokat… Azutan Gyuri ba’ reszegen orditotta vasuti restiben, “En vagyok a vilag ura!” A jelenetet az meselte, aki sajat szemevel latta es tobb evet ult bortonben ezert… Gyuri ba’ nyult Ravaszrogan ala, hogy kibillentse onnan Palit 2006-ban. A biztonsag kedveert azert Gyuri ba’ odaultette a lanyat a husos fazek melle “ornek”. A Selley-familia, sogor-koma-vagyonkezelo ezutan kezdte csak igazan bekebelezni a meg allami tulajdonban levo belvarosi vagyont, ami mara lassan elfogyott, es eladnak jatszoteret, barmit ami csak jon… Meg a Klotild Palotat is Buddha-bar Hotelle avanzsaltak Puskas es Ravaszrogan, kinek mi eshet le belole, es esik… No ezt is megvakarhatna a tisztelt ujsagiro ur! Sok dologrol beszelhetnenek azok a hazfalak, ahonnan Ravaszrogan eluzte a lakokat, hogy megkaparinthassa az epuleteket. Abban bizik hogy le van fedve, mert nehany “kulcsfigurat” Bartal orokos-tag kepviselot, Pasztor Tibor (nem)ellenzeki es az LMP-s kepviselot is ilyen-olyan juttatasokkal es a leltarbol veletlenul kimaradt lakasocskakkal (Ronaszeki nem nezett oda eppen) mar elkotelezte. – Hany kenyer is volt a sushihoz uraim amit eddig gatlastalan mohosaggal felzabaltak????  – no, lenne meg mit meselnem, de mennem kell.

 • The Idiot Webmaster

  És azt hiszitek ez csak ott megy így? Itt battán sincs ez másképp ! Csak van aki egyszerűen fosik a Vezér,Valkai,Szél pali,stb rablóbandától. Van akit megfenyegettek, van akinek csak finoman jelezték,hogy ne avatkozzon a nagyok dolgába. ha az Adóhivatal tenné a dolgát ahogy kell ilyenek nem fordulhatnának elő. De há rz van Magyarországon élünk. Itt simán el lehet tüntetni milliárdokat. Úgy .hogy az illetékesek a fülük botját sem mozgatják,sőt asszisztálnak hozzá ! Mi meg csak fizetünk. Csak ,pár példa. Hogy a vérba került az eredeti összeg majdnem duplájába sz uszoda ? Miért került 13millába a csatornázás az Erőmű úton ? Alig 100-méter ha  jól tudom. Ésélni rólla ! nagyon hossuú a sor, benne a Harték 100millión felüli lopásával. Amit minden valószínüség szerint ,Vezér Misi és csapata fedez. A hivatalban ,még a témát említeni sem szabad,mert valaki megtiltotta. Az emberek pedig félnek.

 • Napocsk

  A Reáltanoda u.14.-ben van egy elidegenített lakás a Pásztor  József Úr részére.Ő az Önkormányzat tagja?

 • Budaiiii! Hol a francba vagy? Vagy a gerendát nem látod?

 • 2006ban dolgoztam a Váci utcában egy ott lakó vállalkozónak. A mellettem levő szobában épp azt tárgyalták, hogy mennyit kell leadni a forgalomból a kisRogánnak, hogy békén hagyja őket. Amúgy az akinek dolgoztam nagy KDNPs volt, valami kis  funkci is, de baromira lázadozott Rogán kapzsisága és maffiamódszerei miatt.

 • Budaiiii! Most hol a francba vagy? Nem látod ezt a gerendát?  

 • Ikszipszilon

  Ha jól tudom, bírósághoz lehet fordulni, ha a közérdekű adatok szolgáltatása nem történik meg a törvényi határidőn belül. A törvény nem ad mentességet, illetve hosszabb határidőt létszámhiány esetén sem…

 • Dögöljön meg minden politikus! :(:(:(

 • Neee

  16% ,ennyit kell ausztriai ügyvédi letétbe helyezni Rogánnak….és minden megy az útján
   

 • gyula

  Fejétől bűzlik a láb, Budai, hogy bírod a szagot, nem facsarja azt a kényes orrod?

 •                   De szépen mükszik a bürokrácia, de szép is az, hogy  a tartozáson kivül minden az ellopható, ellopásra kerül……

 • Devilv8

  A szomszédja is teljesen véletlenül nyerte el azt a pályázatot, amivel a belvárost kell népszerűsítenie az interneten, 120!!! Millió forintért!!!!

 • Devilv8

  Érdemes a HVG február 11.-ei számát megvenni, és az Erzsébet kártyás cikket elolvasni!!! Felszámolják az offshore cégeket!!??    Ott nem úgy tűnik!  Érdekes és véletlen összefonódások vannak a cikkben :))    

 • Gleaner

  A Henszmann u. 9. szám alatti 18miliós felújítás 2007-ben, és a három lakás eladása (2007 és 2008) között nincsen összefüggés? Továbbá a csillagozott tulajdonosok vajon kik lehetnek?

 • Peter Pal Rajnai

  Budai Gyula, egy sekélyes tudású jogász, aki azt hiszi magáról, hogy fontoskodva, nem fontos és döglött ügyeket elővarázsolva megdolgozik a fizetésért. Panaszkodik is, hiába gyanúsít meg valakit, nagy durranás csak akkor lehet belőle, pláne politikai felhangal, ha eljut, és átmegy a bíróságon, elmarasztalással.
  Budai Gyula megbízatásából nem derűl ki milyen űgyeket kell vizsgálni. Nincs meghatározva mely pártok, vagy szervezetek, személyek törvénytelen, az államnak kárt okozó tevékenységét kell vizsgálni, majd büntető feljelentést tenni a megfelelő hatóságnál. Budai gyenge lábakon áll, sokszor árnyékra vetődik, indulatból dolgozik, ami a munka minőségére van negatív hatással. Budainak ezen az alapon kötelessége lenne vizsgálni a kormány pártok által elkövetett disznóságok sokaságát is, de úgy csinál erre nincs ideje. Itt van például Rogán regnálása. Ilyen rövid idő alatt átépítette a belváros magját, felújítatta a közlekedést, mondhatni forradalmasította, Szinte az egész V. kerületbe csak engedélyes autók hajthatnak be, átmenő forgalom, csak a hidakhoz lehetséges. Ez előre vetíti annak a lehetőségét, előbb-utóbb minden autó ki lesz tiltva a belvárosból. Pedig volna lehetőség nem tönkre tenni az elegáns utcák kereskedőit. Elhatározás kérdése, és a hatalmas Erzsébet tér alá, akár 3 szintes parkolót lehetne építeni. Egyszer valakivel kiszámoltuk, három szinten,3000 ,
  4 szinten 4000 személyautónak lenne hely. Csak elhatározás kérdése, mert a téren levő platánok igen csak öregek , a teret csodásan fel lehetne újítani sok szolgáltató funkcióval. Biztosítandó a belvárosi üzletek vásárlóinak parkolását. Éjjelre a környék lakó garazsírozhatnának pénzért.

 • Cybercicus

  Hogy lehet a cikk szerzőjével kapcsolatba lépni? 

 • gmihaly

  Leesett ?

 • Vidéki

  A választási kampányban mindenkinek mindent megígért.

  Mindent és mindennek az ellenkezőjét megígérni, Macron számára egy normális dolog volt!

  Mesedal Doktor Bubó: “Kígyónak lábsó, madaraknak fogsor, diktál a beteg, írja a doktor.”

 • Ervin Istvánné Hajdú

  Magyarországon Göncz Árpád beszélt először a a lecsurgó jólétről. Ezzel indokolta a kialakuló kapitalista réteg ész nélküli és már akkor is állami azaz adófizetők pénzéből történő gazdagítását. Azóta is csurog, de nem a jólét a pofánkra. Ezt sokan előre megjósolták,de nem hallgattak rájuk, mert a franciák nem akartak Le Pent, hát kaptak helyette Macront és az 1% kegyelteket. Lesz kire költeniük a befizetett adóikat.