Cikkek

Amikor az adatokért jönnek: túlélési tippek norvégbűnözőknek

Ha norvégbűnözők vagyunk és nem szeretnénk, hogy a telefonunkról és a laptopunkról az adatok a KEHI-hez vagy a rendőrséghez, majd onnan a kormánypárti propagandasajtóhoz és heccblogokhoz stb. kerüljenek, érdemes megtenni néhány biztonsági intézkedést és titkosítani az adathordozókat. Ehhez nyújtunk most némi útmutatást tanácstalanoknak.

Egy rendőrségi házkutatás során megkérhetnek arra, hogy add át a telefonodat, laptopodat vagy tabletedet. Ilyenkor ügyelj arra, hogy minden esetben teljesen KIKAPCSOLVA (nem alvó módban vagy hibernálva) válj meg a készüléktől. A kikapcsolás mit sem ér, ha nincsenek titkosítva az adataid, ezért minden eszközt és adathordozót enkriptálni (titkosítani) kell, a hardvernek és a rajta futó operációs rendszernek megfelelő módszerrel.

Gyenge titkosítás Windows-ban (forrás). Ez a módszer csak akkor ér valamit ha a Windows rendesen le van jelszavazva vagy ha csak a merevlemezt viszik el a gépedből.

  1. Jobb egérgombbal a titkosítani kívánt mappára kattintasz és kiválasztod a Tulajdonságokat
  2. Tulajdonságok fülön kattints a Speciális menüpontra
  3. Tegyél egy pipát a „Tartalom titkosítása az adatvédelem érdekében” elé
  4. Kattints az OK-ra. Mappa esetében rá fog kérdezni, hogy az almappákra is vonatkozzon-e a titkosítás, erre is nyomj igent.
  5. Kész.

winkri

 

Erősebb, az Átlátszó által javasolt titkosítás Windowsban. A TrueCrypt váratlan leállása óta a DiskCryptor a legmenőbb ingyenes és nyílt forráskódú full diszk kriptó, az alábbi videóban részletes leírást kapsz arról, hogyan kell telepíteni. Norvégbűnözőknek kötelező ezekben a viharos időkben!

 

Titkosítás Androidon (forrás)

Aaz androidos készüléken a Beállítások menüben a Biztonság menüpont alatt válaszd ki a Titkosítás menüpontot. A Titkosítás csak a gyári beállítások visszaállításával szüntethető meg. A titkosítás bekapcsolása előtt a maximális biztonság elérése érdekében érdemes mindent lementeni és letörölni a telefonról, visszaállítani a gyári beállításokat, titkosítani, majd a titkosított telefonra visszatölteni a szükséges adatokat.

anden

 

Mac OS X

Titkosítás FileVaulttal

  1. Főmenü – Beállítások, a Biztonság fül alatt kattintás a FileVaultra
  2. Ha a biztonsági beállítások panel zárva van, a zár ikonra kattintva azonosító és jelszó megadásával kinyithatjuk
  3. Ha még nem adtunk meg master jelszót, akkor azt állítsuk be
  4. Adjuk meg újra jelszavunkat az ellenőrzéshez
  5. Állítsunk be valamilyen segítséget arra az esetre, ha elfelejtenénk a jelszót
  6. Kattintsunk az OK-ra
  7. Kapcsoljuk be a FileVaultot. Ha azt szeretnénk, hogy a törölt fájlokat soha ne lehessen helyreállítani, válasszuk a biztonságos törlést
  8. Kapcsoljuk be a FileVaultot

További infók itt

Mac-security-filevault

 

Titkosítás iPhone-on/iPaden (forrás)

  1. Nézzük meg, hogy az operációs rendszer vagy a készülék nem túl régi-e az titkosításhoz. A titkosításhoz legalább iPhone 4+, 3. generációs iPod Touch vagy nem túl régi iPad szükséges, de legalábbis olyan készülék, amelynek az operációs rendszere iOS v4.0 vagy annál újabb.
  2. Állítsunk be jelszót
    1. Beállítások menü
    2. Általános beállítások menüpont
    3. Jelszavas védelem (Passcode Lock) beállítása, megadunk egy négyjegyű kódot. Ajánlott az azonnali titkosítást választani, illetve az egyszerű jelszó helyett egy bonyolultat választani – ezt a funkciót ki-be lehet kapcsolni. Ezzel az összes, a beépített levezőklienssel használt email titkosítva lesz, illetve bizonyos applikációk is. Az iClouddal szinkronizált tartalmak, szöveges üzenetek, Skype-beszélgetések stb. viszont nem.
  3. Használjuk a Remote wipe-ot az adatok törlésére abban az esetben, ha ellopnák a készüléket.
    1. Az iCloud segítségével. Figyelni kell azonban arra, hogy ha engedélyezzük és a készülékre telepítettük a Find My iPhone-t, bárki, aki hozzáfér az iCloud-profilunkhoz, törölni tud minden titkosított és titkosítatlan fájlt.
    2. A Moble Sync szintén törli az adatokat, ugyanakkor addig nem teszi meg, ameddig a telefon nem próbálja meg letölteni az emaileket vagy szinkronizálni az adatokat. Tehát ha a telefon mégis előkerül, van idő kikapcsolni az internetet és megakadályozni a törlést, vagy készíteni egy biztonsági másolatot az adatokról.
  4. Figyelem:
    1. A „remote wipe” nem törli az adatokat olyan készülékekről, amelyek nem csatlakoznak az internetre
    2. Az iOS titkosítás leginkább csak az emailekre vonatkozik
    3. A levelek titkosítását fel tudja oldani bárki, aki hozzáfér a titkosított eszközhöz és a számítógéphez, amelyet biztonsági másolatként használtunk
    4. A négyjegyű jelszavak nem sokat érnek titkosításkor
    5. A legbiztonságosabb az, ha semmilyen érzékeny információt nem tárolunk a telefonunkon, inkább tároljuk az adatokat valamilyen felhőben.

 

Textsecure

Titkosított SMS-ezést tesz lehetővé nagyon egyszerűen, ráadásul a népszerű üzenetküldőkhöz hasonlóan, neten keresztül is tud üzenetet küldeni – tehát ingyen. Párja a ChatSecure ingyenes chat szoftver, Androidra és iOS-re egyaránt.

textsec

 

További részletes információkért tanulmányozd a security-in-a-box részletes útmutatóit, ahol mindenféle eszközre és operációs rendszerre naprakész leírások találhatók. Az informatikai biztonságod fokozása nagyon macerás, de ha illetéktelen kezekbe kerülnek az adataid, az még macerásabb lehet. Titkosíts MOST, még a házkutatás előtt!

logo

 

Tudd a kötelességeidet is!

A titkosítás elsősorban az illetéktelen kíváncsiskodók ellen használható fel, a jogállami garanciákat betartva intézkedő rendőr vagy ügyész (nyomozó hatóság) azonban természetesen nem számít ilyennek.

A büntetőeljárásról szóló törvény alapján a nyomozó hatóság a törvényben meghatározott feladatainak teljesítése érdekében, így a konkrét bűncselekmény felderítéséhez szükséges körben bármely adat megismerésére jogosult.  Ezért lefoglalhat bizonyítási eszközt (ilyen a tárgyi bizonyítási eszköz, az okirat vagy azon adathordozó, amely bizonyítékot tartalmazhat az ügy szempontjából).  Ez rendkívül széles, alapvetően az eljáró hatóság mérlegelésére bízott felhatalmazás (hiszen tényleg csak ő tudja megmondani, hogy mi szükséges a konkrét helyzetben a bűncselekmény feltárásához). Ha valaki önként nem adja át a bizonyítási eszközt, akkor rendbírsággal sújtható, kivéve ha a tanúvallomást  adott körben megtagadhatja.

Ilyen eset, ha valaki a terhelt hozzátartozója, vagy a tanúvallomással magát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná. Tehát ha valaki az irat vagy adathordozó átadásával vagy titkosítás feloldásával olyan adatot hozna a hatóság tudomására, amellyel magát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná, nem köteles átadni a dolgot vagy feloldani a titkosítását. Akkor is fennáll ez a mentesség, ha konkrét személy ellen folyik a büntetőeljárás, akinek a hozzátartozója a bizonyíték birtokosa. A tanúvallomás megtagadásának jogosságáról az eljáró hatóság dönt, így arról is, hogy az okirat vagy adathordozó átadásának megtagadása jogszerű volt-e.

Van egy ettől eltérő eset, nevezetesen az, ha valaki médiatartalom-szolgáltató, vagy vele munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személy, magyarul a sajtó vagy az újságíró. Ők fő szabály szerint nem kötelesek az informátoraik felfedésére, így arra sem, hogy olyan adathordozó, iratot vagy okiratot, informatikai eszközt (számítógépet) átadjanak a hatóságnak, amelyből megismerhető lenne az informátor személye. Ha valaki megtagadja ilyen adat átadását vagy titkosításának feloldását, akkor annak jogosságáról csak a nyomozási bíró dönthet.

Ezen részletszabályok mellett általában fontos, hogy az intézkedő rendőrrel szemben a tanúnak, vagy házkutatás, lefoglalás esetén az ezekkel érintett személynek együttműködési kötelezettsége áll fenn, ami az igazmondási kötelezettségen kívül a rendőri utasítások teljesítésére is vonatkozik. Fontos, hogy a büntetőeljárásban a rendőri intézkedésnél a panaszjog utólagos, azaz akkor is alá kell vetnem magam az intézkedésnek, ha ez amúgy szerintem jogszerűtlen. Ennek az anyagnak az elolvasása nem pótolja a büntetőeljárási törvény lefoglalásra és házkutatásra vonatkozó szabályainak ismeretét.

Annyit azért így is kiemelnénk, hogy a) a rendőr a munkáját végzi, legyünk vele kedvesek, b) a jegyzőkönyv alapos elolvasása nem csak formalitás, hiszen sikeres panaszt nem vagy nem megfelelően dokumentált eseménynél nagyon nehéz tenni, c) legyen ott ügyvéd, vagy ha nem volt, akkor jelezzük, hogy  utólag kívánunk panaszt benyújtani.

Összefoglalva: ha titkosított adatok is vannak egy lefoglalt informatikai eszközön, még a rendőrség marad az ügy ura, hiszen a mentességi esetek kivételével a hatóság arra is kötelezheti a titkosítót, hogy „az információs rendszeren vagy adathordozón tárolt adatot tegye hozzáférhetővé”, azaz oldja fel a titkosítást. Nem mindegy azonban, hogy azokban az esetekben, amelyekben  a rendőri kérés megtagadását megalapozó indokok állnak fenn, ott születik-e egy külön dokumentált (és utóbb jogorvoslattal támadható) kötelezés, vagy szabadon kutakodhat a rendőrség olyan adatainkban is, amelyeknek az átadását egyébként megtagadhatnánk. Ezen múlik például az is, hogy a megszerzett bizonyítási eszköz felhasználható-e az eljárásban később.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Megosztás