Egyéb

„Seggfejeket is szívesen felveszünk” – meghackelték a Bundeswehr toborzókampányát

November közepén indította el a német haderő legújabb toborzókampányát, amelyben különböző lelkesítő üzenetekkel próbálják rávenni az embereket a katonai karrierre. Civil aktivisták először a Bundeswehr toborzóhonlapját, majd plakátjait trollkodták szét zseniálisan.

A német Bundeswehr novemberben kezdte el legújabb toborzóakcióját, amivel a kötelékébe próbálja csábítani a német lakosságot. A „Mach, was wirklich zählt” („Csináld azt, ami tényleg számít”) nevet viselő kampány honlapján összesen 4.000 db, katonai és civil álláslehetőségeket kínálnak.

A társadalmi igazságosságért kreatív politikai mutatványokkal, vicces és felforgató polgári engedetlenségi akciókkal és gerillakommunikációval küzdő Peng! elkészítette a Bundeswehr-oldal klónját „Mach was zählt” néven, ahol bemutatják mindazt, amiről az állami propaganda hallgat. A „Szerinted klassz dolog katonának lenni?” nyitókérdés után  „Az életed a hatalmasoké” részben leírják, hogy a Bundeswehrnek főként külföldön van szüksége katonákra, az ottani fegyveres jelenlétnek pedig semmi köze Németország védelméhez, csupán a hatalom és az erőforrások megtartását szolgálja. „Ott kell állnod az életeddel a kormány külpolitikai és gazdasági érdekei mellett. A terrorizmust a háború igazolására használják.” Ugyanitt felteszik a kérdéseket is, hogy „Vajon miért van olyan sok krízishelyzet a világon, és Németország meg a többi nyugati állam mivel járultak hozzá ezek kialakulásához? Miért van annyi igazságtalanság, és miért használják ki ezek az országok a déli féltekét?”

„A háború elpusztíthat (téged)” című bekezdésben leírják, hogy a külföldi misszió nem egy nagy kaland a bajtársakkal, hanem a háború és halál  valósága sokaknak tiszta horror. „Olyan dolgokat látsz és élsz át, amik örökre megváltoztatnak. Lehet, hogy kemény vagy, de az emberölés és a bajtársak halála a legerősebb egyéniségeket is meg tudják törni. A kiküldetésekről sokan traumatizálva, depressziósan és mentálisan instabilan jönnek vissza, és sokáig küzdenek az életükre hosszú távon kiható következményekkel. A Bundeswehr nem egy átlagos munkaadó. Rohadt magas az ár, amit fizetned kell, ha ezt a munkát végzed.”

Ezután hivatalos forrásokból származó számokat és adatokat láthatunk a civilek ellenhonlapján, például:

– a Bundeswehrnek jelenleg 16 külföldi küldetése fut

– ezek során 1992 óta 106 katona halt meg

– összesen 3.500 katona vesztette életét szolgálatteljesítés közben

– a nők 55%-át éri szexuális zaklatás a Bundeswehrben

– 2013-ban 30 millió eurót költött toborzókampányra a Bundeswehr

A Peng! ír arról is, hogy bár kifelé a Bundeswehr a demokrácia és az emberi jogok védelmét kommunikálja, hallgatólagosan mégis elfogadja, hogy sok katona szélsőjobboldali eszméket vall. Továbbá azt is kifejtik a civilek, hogy a sereg mindössze 10%-át kitevő nők különösen nehéz helyzetben vannak: minden másodikat közülük szexuális zaklatás ér, a többségben lévő férfiak gyengének és alkalmatlannak tartják őket a szolgálatra, illetve vezetői pozíciók betöltésére.

bundeswehr1

Végül, az ellenhonlap alján a Bundeswehr szlogenével jön a civilek üzenete: „Csináld azt, ami tényleg számít: Ha tényleg segíteni szeretnél embertársaidnak, és előremozdítani a közösséget, válassz egy értelmes szakmát. Legyél orvos, ápoló, tanár, tűzoltó, menekültsegítő.”

A Bundeswehr a november közepén indult toborzókampány során plakátokat is kihelyezett országszerte.

bundeswehr3

Ezeken olyan motiváló üzenetek olvashatók, mint például

– „Mit tesz akár ezer barát egy bajtársi hálózattal szemben?”

– „Azért is harcolunk, hogy te ellenünk lehess”

– „A valódi erőket nem két súlyzó között találod”

– „A krízishelyzeteket nem tudod várakozással és teázással megoldani”

– „Iskola után a világ a lábaid előtt hever. Tedd biztonságosabbá.”

– „Az önmagadhoz vezető utat nem egy futóappban találod.”

A magának a „Főosztály a tarthatatlan társulatreklámok látható és tartalmas kijavításáért” (Abteilung zur sichtbaren und inhaltlichen Verschlimmbesserung unhaltbarer Truppenwerbung, AbtVerschlTruWer) nevet adó civil csoport szerda éjjel megheckelte a német védelmi minisztérium épülete környéki Bundeswehr-plakátokat, melyeken az eredeti feliratokat az alábbiakkal ragasztották át:

– „Fogalmad sincs semmiről? Nem probléma! Seggfejeket is szívesen felveszünk!”

– „A békéért bombázni olyan, mint a szüzességért dugni.”

– „Villámháború Szíriában: Nagyapa nagyon büszke lenne”

– „Az állatok is azért harcolnak, hogy megehessük őket”

– „A kizsákmányolást erőszakkal megvédeni – a ti Bundeswehr-etek”

– „Boldog, bensőséges karácsonyt kívánunk a hazai frontnak”

bundeswehr4

bundeswehr5

bundeswehr6

bundeswehr7

fotók: Indymedia

Erdélyi Katalin

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 872 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

Az Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás