OCCRP

Hét és fél év börtönre ítéltek egy oknyomozó újságírót Azerbajdzsánban

Az azeri korrupcióról és az elnöki család vagyonáról írt cikkei miatt ismertté vált Kadidzsa Iszmajilova újságírónőt 7 és fél év börtönre ítélte a bíróság 2015. szeptember 1-jén.

Iszmajilova a szarajevói Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) oknyomozó újságíró központ, és a Szabad Európa Rádió azerbajdzsáni részlege, az Azadliq Rádió munkatársa. A bakui bíróság többek között adócsalásra és más illegális ügyletekre hivatkozva szabta ki rá kedden a hosszú börtönbüntetést, emberi jogi szervezetek szerint politikai okokból, egy koncepciós perben.

Iszmajilovát egyebek mellett azzal is megvádolták, hogy korábbi kollégáját, Tural Musztafajavet arra bíztatta, hogy kövessen el öngyilkosságot. Musztafajev a per során később tagadta, hogy ez történt volna, és azt állította, hogy kényszer alatt tett vallomást.

Az újságírónő édesanyja, Almira Iszmajilova szerint lánya nevetett az ítélethirdetés közben:

„Nem mondott semmit, csak nevetett, ahogy mindig. Megkért, hogy üdvözöljek a nevében mindenkit, és azt is mondjam meg nekik, hogy maradjanak erősek és vegyék fel a harcot. Nem kell félniük semmitől, még a bíróságtól sem.”

A Szabad Európa Rádió szerint a bakui rendőrség kedden lezárt egy kávézót a bíróság épületétől nem messze, hogy az esetleges tüntetők ne tudjanak ott gyülekezni, ugyanis egy néhány száz fős, Iszmajilovát támogató csoport előző nap ott találkozott. Az ítéletre vártak, amelyet azonban csak egy nappal később hoztak meg.

A tavaly decemberben letartóztatott Iszmajilova pere 2015. július 24-én kezdődött, és folyamatos feszültség és botrány kísérte. Azokat a független újságírókat, akik tudósítani próbáltak a perről, kövekkel dobálták meg, a rendőrség letartóztatta őket, valamint a tanúmeghallgatásokra sem mehettek be. A tárgyalásról kizártak több nemzetközi megfigyelőt is, jóllehet, Iszmajilova édesanyja és néhány diplomata jelen lehetett.

Iszmajilova ügyvédeinek kérését, hogy hosszabbítsák meg a bizonyítékgyűjtési szakaszt, a bíróság elutasította.

Korábbi cikkeink Azerbajdzsánról

Bankokat vett meg Azerbajdzsánban és luxusvillát vett Londonban az azeri elnöki család

Azerbajdzsán: az elnöki család rublevkai dácsája

Azeri vízumgyáros magyar kapcsolatokkal – a nagykövet előrébb lép?

Keleti nyitás: Papíron egyelőre csak a Közgép profitált az azeri baltás gyilkos elengedéséből

Rácsok mögé került az azeri elnök korrupciós ügyeit vizsgáló újságíró

Azeri média és médiaszabályozás: családban marad

Olajból diploma: azeri oligarchák diáksegélyezési akciói

Korrupcióval vádolják a TeliaSonerát Azerbajdzsánban

Így nyomja el a szabad sajtót Azerbajdzsán

2014. december 5-i letartóztatása előtt Kadidzsa Iszmajilova leginkább az azerbajdzsáni kormányhoz köthető korrupciós ügyekről írt, azon belül is az elnök, Ilham Alijev és családjának viselt dolgairól. Őrizetbe vétele után a rendőrség az Azadliq Rádióban tartott razziát, és Iszmajilova tizenkét kollégáját vitték be kihallgatásra. Őket később elengedték.

A zaklatások azonban már jóval korábban kezdődtek, például amikor ismeretlen személyek rejtett kamerát helyeztek el Iszmajilova hálószobájában, majd a róla és barátjáról szóló intim felvételeket 2012 tavaszán nyilvánosságra hozták. 2014-ben a hatóságok megtagadták, hogy részt vegyen egy prágai emberi jogi konferencián.

Ramiz Megyijev, Alijev elnök kabinetfőnöke 2014. decemberben egy 60 oldalas jelentésben taglalta, hogy Iszmaijlova

„destruktívan viselkedik az azerbajdzsáni közösség jól ismert tagjaival szemben”.

Az utolsó tárgyalási napon az ügyész többször is panaszt tett, illetve a bíró is figyelmeztette Iszmajilovát, mialatt elmondta beszédét az utolsó szó jogán. Az újságíró a pert egész egyszerűen átverésnek nevezte és kijelentette: hisz abban, hogy a hatósági elnyomás rendszere hamarosan összeomlik.

„A rám vetett kövekből házakat fogok építeni”

– fogalmazott beszédében Iszmajilova.

Azerbajdzsánban jelenleg legalább 80-an ülnek börtönben politikai okokból.

A cikk az OCCRP Azerbaijan: Khadija Ismayilova Sentenced to 7.5 Years in Prison című cikke alapján készült. Fordította: Kovács Ildikó.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1006 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alaptevékenységünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás