OCCRP

Bankokat szerzett meg Azerbajdzsánban és luxusvillát vett Londonban az azeri elnöki család

Azerbajdzsán nyolc bankjában van részesedése az elnök családjának és a családhoz közeli tanácsadóknak. Összesen 820 milliárd forint értékű vagyont irányítanak az elnök gyerekei és az apósa és az is most derült ki, hogy Alijevék több mint 7 milliárd forintos luxusvillát vettek Londonban, írja az OCCRP.

Az azeri törvényeknek megfelelően Ilham Alijev, az ország elnöke közvetlenül nem tulajdonos a bankokban, de három gyereke és az apósa igen. A gyerekek az Ata Holding nevű cégen keresztül a telekommunikációs és az építőiparban, a szállítmányozási szektorban, bányákban, olaj- és gázcégekben is érdekeltek. Az elnök apósa irányítja a Pasha Holdingot, ami banki szolgáltatásokon kívül építkezésekkel, biztosítással, utazásszervezéssel és befektetési szolgáltatásokkal foglalkozik.

Mindez azt jelenti, hogy vannak, akik azért vesznek fel hitelt az elnöki családtól, hogy azt a pénzt aztán az elnöki családtól megvehető szolgáltatásokra költsék.

A hitelezés gyorsan növekszik az országban: egy év alatt 17,7 százalékkal, 2,3 millió főre nőtt azoknak az azerieknek a száma, akiknek bankkölcsöne van. A 9,6 milliós országban nem olcsó a pénz: tavaly a kölcsönök kamata átlagosan 18 százalék volt, míg az infláció 7 százalék. A hitelt sokan a napi kiadások fedezésére vagy egyszeri komoly kiadások miatt veszik fel, ilyenek például a – szokásoknak megfelelő – nagyszabású esküvők, írja az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Azok a bankok, amelyekben a családnak részesedése van a 2014. év eleji adatok szerint az összes azeri banki eszköz 19 százalékát birtokolták. Az ekkori adatok szerint a család közvetve három milliárd dollár (820 milliárd forint) értékű banki vagyont kezelt. A frissebb adatok nem mindenhol érhetőek el, de a nyolc közül három pénzintézet sikeres évet zárt 2014-ben: a Pasha Bank 40, az Atabank 56, a Salq Bank 31 százalékkal növelte eszközeinek értékét.

Egy külföldön élő azeri közgazdász, Zohrab Iszmail szerint:

Nem hiszem, hogy az azeri emberek tudják, hogy az elnöki család ilyen sok bankban érdekelt. Azt sokan tudják, hogy a Pasha Bank és a Kapital Bank az elnöki családé, a többi pénzintézetről szerintem nem tudnak az emberek. A legnagyobb probléma az információszabadság törvény 2012-es módosítása, ami elzárta a kereskedelmi szervezetek adatait a nyilvánosság elől.

A „nagyság érzése”

Alijev elnöki fizetése évi 230 ezer dollár körül van, ez 63 millió forint. Ennek ellenére a család, közvetítőkön keresztül egy több mint 7 milliárd forintot érő villát vett London egyik luxusnegyedében. A villa a Hampstead nevű negyedben van, ahol nemesi családok és hírességek (például Benedict Cumberbatch és Liam Gallagher) élnek a frissen meggazdagodott oligarchák (például Aliser Uszmanov, Oroszország leggazdagabb embere) társaságában.

A házat 1998-ban vásárolta az Alijev-család, amikor a jelenlegi elnök még csak az azeri állami olajvállalat elnöke volt. A ház papíron a Beckforth Services Limited nevű, a Man-szigeteken bejegyzett offshore cégé. A cég egyedüli tulajdonosa Ilham Alijev lánya, Leyla Alijev.

A házat miután megvették, Alijevék fel is újíttatták az SHH nevű építészirodával. A cég honlapján található leírás szerint a megrendelő, egy “közép-ázsiai diplomatacsalád” a „nagyság érzését” („a sense of grandeur”) árasztó belső térre vágyott.

A 790 négyzetméteres házhoz további 185 négyzetmétert építettek hozzá: megnagyobbították a nappalit, medencét és spa-részleget építettek. A házhoz földalatti parkoló is épült.

Az épület pontos értékét nem tudni, de a szomszédos ingatlan két évvel ezelőtt 26 millió dollárt (7 milliárd forint) ért. Az Alijev-villa valószínűleg jelentősen többet ér, különösen az SHH általi felújítás után.

A házról az OCCRP cikkében és az SHH honlapján láthatók további képek.

Még több cikk Azerbajdzsánról

Így nyomja el a szabad sajtót Azerbajdzsán

Korrupcióval vádolják a TeliaSonerát Azerbajdzsánban

Azeri vízumgyáros magyar kapcsolatokkal – a nagykövet előrébb lép?

Keleti nyitás: Papíron egyelőre csak a Közgép profitált az azeri baltás gyilkos elengedéséből

Azeri média és médiaszabályozás: családban marad

Rácsok mögé került az azeri elnök korrupciós ügyeit vizsgáló újságíró

Az eredeti cikkek az OCCRP honlapján jelentek meg. Az összeállítást készítette: G. Szabó Dániel

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Megosztás