Egyéb

Nácik, kifelé Brnóból! – Így blokkolják a szélsőjobbot Csehországban

Neonáciknak tilos a belépés – Kétezer ember tiltakozott Brnóban, Csehországban, 2015 május 1-én, a Munkás Fiatalok szélsőjobboldali szervezet bevándorlás-ellenes nagygyűlése és masírozása ellen

A Munkás Fiatalok szélsőjobboldali csoport Brno főterén tartotta május elsejei, bevándorlás-ellenes nagygyűlését, amely ellen több, mint kétezer ellentüntető gyűlt össze, hogy blokáddal akadályozza meg a neonácik masírozását. Később a rendőrség is beavatkozott: könnygázzal, lovasrohammal szorította ki a blokádozó antifasisztákat.

2011 óta, minden évben, a Munkáspárt Társadalmi Igazságosság (DSSS) és a Munkás Fiatalok (Dělnické mládeže) szélsőjobboldali szervezetek felvonulást szerveztek Morvaország fővárosának központjába. A menet szervezői úgy tervezték az útvonalat, hogy az ellene tüntetőknek ne sikerüljön blokkolni a felvonulást, de eddig mindig kénytelenek voltak az előre leadott útvonaltervtől eltérni, rendőri védelemre szorultak. Idén videofelhívással is toborozták híveiket: Európa, kelj fel! Az ellentüntetés szervezői spottokkal népszerűsítették: Brno ellenáll!

Hetekkel az esemény előtt a dél-cseh várost ellepték a „Brno blokuje”, azaz Brno blokkol feliratú plakátok, amelyek erőszakmentes blokádot ígértek: „megakadályozzák a neonácik átvonulását” Brno belvárosán. Az esemény napján több zenekar is koncertet adott, amelynek programját időben megfuttatták a Facebookon. Két órával a blokád felállása előtt a blokádozók többsége már a helyszínen tartózkodott, transzparenseket készítettek, miközben reggae zene szólt a színpadokról. A rendőri készültség már ekkor látványos volt.

Globalizmus helyett nacionalizmust!

A szélsőjobb rendezvény délután kettőkor kezdődött a brnói Szabadság-téren. Tomáš Vandas, a DSSS elnök beszéde üres frázisokból, kontextusából kiragadott információkból, vagy oda nem illő, hajuknál előrángatott féligazságokból állt, de a szélsőjobb beszédekre jellemző, össztársadalmi leleplezéseket is hallhattak az összegyűltek. A rendezvényt meglehetős nagy létszámban, jól láthatóan, adóvevős titkosrendőrök monitorozták, ezen kívül a téren környéki utcákban vízágyúval felszerelt rendőri járművek és készenléti egységek várakoztak.

A szélsőjobboldali csoport akcióján nagyjából kétszázötven ember vett részt, a város főterén vertek sátrat. Vandas beszédében az Európát fenyegető bevándorló hordákról beszélt, akik az őslakosok boltjait felgyújtják, az embereket megkárosítják. Vandas szerint Európának katonasággal kellene védekezni kellene a bevándorlókkal szemben. A szélsőjobb vezér Európa határait a Földközi-tengernél jelölné ki és hadihajók segítségével fordítaná vissza az elfogott menekülteket Afrika irányába. A DSSS elnöke Csehországban egyelőre a muszlim nők öltözködése és a külföldi cégek földfelvásárlásával kapcsolatban látja a bevándorlás veszélyeit

„A szeretet több, mint a nemzet”

„Soha nem voltunk nemzet”; „A világ színes, barátkozz meg ezzel!”; „Nem akarunk Brnóban nácikat!”; „Aki szeret, az blokkol”; Ilyen és ehhez hasonló jelszavakkal, feliratokkal indult el az ellentüntetők békés május elsejei akciója. Amíg Brno főterén a Munkás Ifjúság rendezvényének hallgatósága a beszédeket hallgatta, addig a Brno Blokád kezdeményezés hívei néhány száz méterrel arrébb gyülekeztek. A rendőrség becslések szerint utóbbi csoport hívei nagyjából tízszer többen voltak, mint a nacionalisták. Gaby Khazalová blokádszervező az akció előtt úgy nyilatkozott a cseh médiának, a blokádot morális értékeikkel összeegyeztethető, legitim eszköznek tartja.

A blokád résztvevői között cserkész ruhás fiatalokat, apácákat, a helyi Masaryk Egyetem tanárait és diákjait, tarajos punkokat, de kipát viselő zsidó fiatalokat is láthattunk. Vandas pártelnök a menet megkezdése előtt a Príma televíziónak úgy nyilatkozott, hogy az akciót bejelentették a rendőrségnek, reméli, hogy a tervezett útvonalon végig tudnak menni. Később kiderült: ez nem jött össze.

Rendőrök minden sarkon, rendőrségi helikopter a levegőben, feszült légkör, így nézett ki a dél-cseh város centruma, amikor délután 15 órakor elindult a szélsőjobboldaliak mintegy 200-250 fős menete. A menet tagjai éltették a nacionalizmust, szidták az EU-t és a multikulturalizmust. Amikor Vandas vezetésével elérték a Malinovszkij utcát, a menet megakadt, mivel az antifasiszták, soraikban politikusokkal, a cseh többségi lakosság képviselőivel, a roma és vietnami kisebbség tagjaival, teljesen lezárták az utat.

No pasarán!

„Nem jöttök át!” – kiabálták a neonáci menet felé az ellentüntetők, de a menetet védő rendőrök is megkapták a magukét: „a fasisztákat véditek!”. Ezzel szemben Vandas azt akarta, hogy a rendőrség a törvény szerint járjon el és az akciót, amely ellenük szerveztek, szüntessék be. Később azt követelte, hogy a rendőrség számolja fel a blokádot, mert az törvényellenesen akadályozza a bejelentett tüntetés megtartását. A rendőrség ekkor nem avatkozott még közbe, a két egymásnak feszülő tábor között biztosította a rendet. A blokádosok a Roosevelt utcában egy buszt is keresztbe fordítottak.

Végül a szélsőjobboldaliak feladták és a menetet szűk mellékutcákon át folytatták, de csak idő kérdése volt, mikor találkoznak újra az antifákkal, akiket pedig a rendőrség próbált kiszorítani. Az ellentüntetők, két oldalról a rendőri biztosítás mögött haladó nacionalistákat „Fussatok haza!”; Nácik, kifelé Brnóból!” skandálással kísérték kifelé a város centrumából. A blokád részvevői folyamatosan próbálták blokkolni a menet irányát, azt újabb kitérőkre kényszerítve. A sokadik spontán útfoglalás végül rendőri beavatkozást eredményezett.

Egy másik csoportot a rendőrség csak lovasrendőrökkel és könnygázzal tudott feloszlatni. Miután a Munkás Ifjúság tagjait az ellentüntetők, rendőri összecsapások árán is, de kiszorították a város belső részeiről, a blokádállítók egy jó része visszatért a Szabadság-térre, hogy szimbolikusan is visszafoglalja a Brno főterét a neonáciktól. A városban továbbra is tapintható volt a feszültség, újabb összecsapásokra került sor a rendőrökkel, akik újra könnygázzal avatkozzak be. A rend fenntartásában 600 rendőr vett részt, 57 embert vettek őrizetbe, néhányan kisebb sérülést szenvedtek.

2015 május 1. A brnói blokád közelharca a rendőrökkel. Nem jutottak át.

Mindenki a nácik ellen

Működött a taktika, sokkal többen jöttek el Brnóba tiltakozni, mint ahányan a menetben részt vettek. Ugyanakkor a felvételekből kiderülhetett: hatékonyabb blokádot csak a rendezvény elején sikerült tartani, amikor a tiltakozók egy, nagyobb tömeget alkottak. Később, amikor a rendőrök fokozatosan leszalámizták az ellentüntetőket, az újabb blokádok, ha rövidebb időre is, de még mindig működtek, a Munkás Fiatalok vonulását többször el kellett téríteni, meg kellett állítani, amíg a rendőrség meg nem tisztította az utat a blokádozóktól.

De korábban nem voltak sokkal keményebbek a cseh antifák? Igen, de

a különböző mozgalmakhoz, pátokhoz köthető neonáci menetek elleni fellépést Csehországban, a kilencvenes évek óta, az Antifasiszta Akció (AFA)  vezényletével szervezték meg. Ez a szervezet néhány éve látványosan a háttérbe vonult, és ma már az ehhez hasonló rendezvényeket civil aktivisták, polgári kezdeményezések hozzák össze. Amíg az AFA taktikája és módszere a neonácikkal szembeni erőszakos konfrontáció volt, a civil szervezetek az erőszakmentességet tartják szem előtt.

Az elmúlt évek alatt kicserélődött a tüntetők összetétele is: a 90-es 2000-es években kapucnis, feketébe öltözött, bakancsos antifasiszták, tarajos punkok alkották az ellenállók derékhadát, ma már elsősorban diákok, a tudományos-, és civil szervezetek tagjai határozzák meg egy antifasiszta akció profilját. Utóbbiak már nem az összecsapás lehetőségét keresik a nácikkal, hanem antifasiszta tematikájú, utcai happeningeket szerveznek.

A prágai 2013. november 17-i antifa blokád és a mostani május 1-i brnói ellenállás hangulata mérséklődött, társadalmi összetétele polgáribbá vált és sokkal inkább elérhetőbbé vált a szélesebb társadalmi tömegek számára is, mint a korábbi, szubkultúra jellegű fellépés. Prágában és Brnóban az antifasizmus mainstream jelenség a fiatalok között, amely tekintettel a rasszizmus aktuális térnyerésére, mindenképp jó hír.

Bőtös Botond

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás