Heti lapszemle

Dokumentumfilm-sorozat „az élő Isten” nyomában, kínai rendőrök jöhetnek járőrözni

444: Eperjes Károly közpénzt kapott arra, hogy dokumentumfilmben járjon utána az élő istennek

Ritka ígéretes produkciók kaptak támogatást ebben a körben a Nemzeti Filmintézettől, ahol az illetékes bizottság legutóbb dokumentumfilmek támogatásáról döntött. A legbátrabb vállalkozás egyértelműen Eperjes Károlyé, ő ugyanis magát az élő istent akarja leleplezni egy hétrészes dokumentumfilm-sorozatban. Ez nem valami éretlen vicc, a Filmintézet maga fogalmaz úgy a szériáról, hogy „az ember és a Teremtő közötti párbeszéd helyreállításának kísérletén keresztül az élő Istennek jár utána”.

Index: Gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség a korábbi környezetvédelmi minisztert

A rendelkezésre álló adatok szerint a Fővárosi Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló Budapesti Közlekedési Zrt. 2019 elején közbeszerzési eljárást indított a részvénytársaság telephelyein teljesítendő informatikai üzemeltetés és fejlesztés szolgáltatásra. A közbeszerzési eljárásra egy kft. tett ajánlatot − közölte a Központi Nyomozó Főügyészség, ami befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatti nyomozásában ez idáig hat személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

Telex: Hamarosan kínai rendőrök is járőrözhetnek Magyarországon

Közös járőrszolgálatot látnak el a magyar és kínai rendőrök, erről állapodott meg Pintér Sándor a kínai közbiztonsági miniszterrel február közepén. A német Welt írt arról, hogy a megállapodás után Szerbiához magyar városokban is megjelenhetnek kínai rendőrök. A Belügyminisztérium (BM) a Telexnek megerősítette, hogy „a két ország rendőrei a jövőben közösen láthatnak el járőrszolgálatot, ezzel is segítve a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, javítva a belbiztonságot és a közrendet”.

Népszava: Megvan az ítélet, a több mint 10 milliárd forintos veszteség nagy részét végleg elbukta a főváros a befuccsolt e-jegy-projekten

Jogosnak és érvényesnek ítélte az elektronikus jegyrendszer megvalósítására kötött vállalkozói szerződés 2018-as azonnali hatályú felmondását a Nemzetközi Gazdasági Kamara (ICC) mellett működő választott bíróság a fővárosi e-jegy bukása miatt 2021 szeptemberében indított perben. A Scheidt & Bachmann-nak vissza kell fizetni az előlegbe kapott 3,8 millió eurót és kamatait, összesen 5,95 millió eurót (2,3 milliárd forintot), azonban a BKK további sok milliárd forintos követeléseit – késedelmi kötbér, elmaradt haszon és a projekt meghiúsulása miatti kár – nem tartották indokoltnak.

RTL: Több mint 80 millió forintért vesz földeket Orbán Viktor apja

Összesen hét földterületet, mintegy 30 hektárnyi szántót vásárolna meg Orbán Viktor miniszterelnök apja Alcsútdobozon csaknem 84 millió forintért. A kiszemelt területek közül a legdrágább közel fekszik ahhoz a hatvanpusztai birtokhoz, amelyen az elmúlt években több milliárd forintból építettek fel egy hatalmas majorságot. A szerződések a földügyletekre vonatkozó szabályoknak megfelelően csak akkor érvényesek, ha az illetékes hatóság jóváhagyja azokat. Ha például a szomszédos földtulajdonosok közül valaki élne az elővásárlási jogával, akkor neki kell eladni a területet.

Címlapkép: Michelangelo Ádám teremtése című mennyezetfreskója a Sixtus-kápolnában (forrás: Wikipedia)

Megosztás