Szeged

A minisztérium tagadja a szegedi Horthy-ünnepség szervezését, a Délvidék Ház igazgatója viszont hívott meg előadókat

A MAZSIHISZ, valamint Szeged polgármestere is tiltakozott az ellen, hogy október 15-én Szegeden emléktáblát avassanak Horthy Miklósnak. A rendezvényt az állami fenntartású Délvidék Házba hirdették meg szeptember 27-én, majd nem sokkal később lefújták. Az intézményt fenntartó minisztérium közadatigénylésünkre azt közölte: aznapra semmilyen rendezvényt nem terveztek. Az egyik előadó, Szakály Sándor azt írta az Átlátszónak, őt a Délvidék Ház igazgatója hívta meg. Szabó Pál Csaba intézményvezető nem válaszolt az ellentmondásokra.

„Október 15-én szombaton az állami tulajdonban lévő Délvidék Házban tort ülhet a vészkorszak: felavatják Horthy Miklós domborművét”. Ezzel a felütéssel számolt be szeptember 30-án az önkormányzati szeged.hu arról, hogy a Vitézi Rend Csongrád-Csanád, Békés megyei törzskapitányság tagjai Októberi vasárnap címmel előadásokat tartanak Horthy Miklósról, majd emléktáblát avatnak a Délvidék Házban.

A vitézi rend honlapja szerint „Sajnálatos módon az elmúlt kommunista évtizedek hatása a napjainkban is érezteti hatását. Ennek okán történhet meg az, hogy vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó úr, a Vitézi Rend alapítójának a nevét a mai napig egyesek összevonják (hazug módon) negatív ideológiákkal és meg nem érdemelt módon kezelik emlékét.”

Ezért „A törzskapitányság tagjai nem kímélve saját erőforrásait, sikeresen összeadták a szükséges anyagiakat egy emléktábla elkészítésére. Ennek okán közölhetem a nagyérdeművel, hogy Szegeden egy emlékhely fog létesülni, mely a kormányzó emlékét fogja őrizni. Az ünnepélyes felavatásra mindenkit szeretettel várnak a rendezők.”

Kormánypárti képviselő az avatón, tiltakozott a MAZSIHISZ

A ma is elérhető meghívó szerint aznap előadást tartott volna Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont főigazgatója, valamint Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója. Az avatón pedig a meghívó szerint Mihálffy Béla kormánypárti képviselő is részt vett volna.

Meghívó az eseményre.

Az emléktábla ellen a MAZSIHISZ október másodikán tiltakozott, mondván, „A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elfogadhatatlannak tartja, hogy Szegeden domborműves emléktáblát kívánnak állítani Horthy Miklósnak, aki több százezer magyar állampolgár haláláért felelős. A program szerint az avatáson beszédet kíván mondani Mihálffy Béla, a kormánykoalíció parlamenti képviselője. A Mazsihisz felhívja a Fidesz-KDNP-frakció figyelmét arra, hogy képviselőjük szembemegy az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvével, ezért arra kéri az illetékeseket, akadályozzák meg a tábla felavatását.”

Ezután az eseményt hamarosan lefújták. „Tájékoztatni szeretnénk önöket arról, hogy az október 15-i emléktábla-avatás elmarad. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy bár nem október 15-én kerül avatásra az emléktábla, de egy alkalmasnak talált, későbbi időpontban az emléktábla avatásra fog kerülni (az időpont egyeztetés folyamatban). Elnézésüket kérjük, hogy a tervezett időpont egy későbbire módosul” – írta a Vitézi Rend.

A KDNP sajtóirodája az RTL Híradóban hamis információnak nevezte Mihálffy szereplését az avatáson.

A joggyakorló minisztérium szerint semmit sem szerveztek a Délvidék Házba

A Délvidék Házat a Magyar Házak NKft. üzemelteti. Honlapjukon azt írják, küldetésük „a külhoni magyarság értékeinek felmutatása és bekapcsolása a Kárpát medencei egységes magyar nemzet vérkeringésébe”. A Magyar Házak Közhasznú Nonprofit Kft. tulajdonosi joggyakorlója a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A Délvidék Háznak Dr. Szabó Pál Csaba az ügyvezető igazgatója.

Az Átlátszó közadatigénylésére a minisztérium azt írta:

  1. A Magyar Házak Nonprofit Kft. 2022. október 15-ére vonatkozóan sem a Vitézi Rend Csongrád-Csanád, Békés megyei törzskapitánysággal, sem egyéb szervezettel, előadóval, közreműködővel szerződést és megállapodást nem kötött.
  2. A Magyar Házak Nonprofit Kft. 2022. évi üzleti tervében foglalt szakmai programnak megfelelően párhuzamosan több rendezvény, program, szakkör, kiállítás, ifjúsági tábor, filmvetítés, író-olvasó találkozó előkészítése folyik. 2022. október 15-re vonatkozóan a Magyar Házak Nonprofit Kft. semmiféle programot nem hirdetett meg.
  3. Tisztelettel rögzíteni kívánjuk, hogy bármely, a tárgyi szervezethez köthető, általa nem jóváhagyott és nem publikált információ, tervezet, programelem előzetes és részleges nyilvánosságra hozatala semmilyen formában nem releváns és jogszerű hivatkozási alap.

Vagyis a fenntartó szerint október 15-ére – ami egyébként a nyilas hatalomátvétel napja – nem hirdettek sem Horthy-emlékülést, sem táblaavatót az állami intézménybe.

Szakály Sándort a Délvidék Ház igazgatója hívta előadni

Márpedig a meghívó elkészült, azon a Trianon Múzeum és a Magyar Házak Hálózata logója is szerepel. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója Horthy Miklós és háborúból való kilépés kísérlete címmel tartott volna előadást.

A főigazgató az Átlátszó kérdésére azt írta, „A tervezett rendezvény előtt kb. három héttel keresett meg Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum igazgatója, és kért fel egy 1944. október 15-éről tartandó konferenciára előadásra. Az előadásom címéül Horthy Miklós és a háborúból való kilépés kísérlete címet adtam meg. Senkivel, semmiről nem egyeztettem. Hogy a konferencia elmarad, azt kb. nyolc-tíz nappal korábban tudtam meg, amikor a már említett történész kolléga jelezte, hogy a konferencia megtartását a szervezők lemondták”.

Fotó:

A Trianon Múzeum igazgatója ugyanaz a Szabó Pál Csaba, aki a Délvidék Házat vezeti. Egy másik előadó is megerősítette, hogy Szabó hívta meg. Miklós Péterrel, a hódmezővásárhelyi Emlékpont főigazgatójával telefonnal beszéltünk. Ő azt mondta, szeptember elején kérte fel a Délvidék Ház igazgatója, hogy tartson előadást a mini konferencián. Akkor már megnevezték a két másik előadót is. Arról, hogy domborműavatás is lesz, nem tudott. Ahogy arról se, hogy a KDNP-s képviselő esetleg ott lesz. „Valamikor október elején mondták le a programot” – tette hozzá.

Továbbá közölte, hogy történelmi szempontból ugyanazt mondaná el Horthyról, mint amit korábban bármikor. Megjegyezte, a BTK-n közös irodában dolgozott a Délvidék Ház igazgatójával, így személyes kapcsolat is van kettejük között. Honoráriumról vagy egyébről nem esett szó, azt se tudja, hogy igazából az Októberi vasárnap programot ki szervezte.

Még ha a részletek kérdésesek is, a rendezvényt az állami intézménybe tervezték, annak ellenére, hogy ezt a minisztérium tagadja. Kerestük Szabó Pál Csabát is – bemutatva neki a fenntartói választ –, de cikkünk megjelenéséig reagált rá. Ugyanígy a Vitézi Rend Csongrád-Csanád, Békés megyei törzskapitányság sem válaszolt.

Segesvári Csaba

Nyitókép: A szegedi Délvidék Ház a Google térképén.

Megosztás