rezsihorror

Németh Szilárd lerohant Nagytarcsára, és megígérte, hogy nem marad fűtés nélkül 192 honvédségi lakás

A Honvédelmi Minisztérium kezelésében lévő lakótelep lakói eddig egy megoldhatatlannak tűnő jogi anomália miatt aggódhattak, hogyan fognak gázhoz és meleg vízhez jutni októbertől. Az ott élők ugyanis nem jogosultak a lakossági gázellátásra, így csak hétszeres áron kaphatják meg az energiahordozót. Cikkünk megjelenése után azonban úgy tűnik, hogy Németh Szilárd rezsibiztos egy pillanat alatt megoldotta a gondjaikat. Az ígéret megvan, azonban a megoldás részleteit még nem árulták el.

Szeptember elsején írtuk meg, hogy fűtés és melegvíz nélkül marad 192 lakás a nagytarcsai lakótelepen október elsejétől. Ugyanis egy jogi anomália miatt a honvéd lakótelep lakói csak piaci áron juthatnának gázhoz. Cikkünket számos más hírforrás is átvette.

Szeptember másodikán, egy nappal cikkünk megjelenése után, Németh Szilárd Facebookon tette közzé, hogy máris bejárta az ominózus lakótelepet. Egy helyi cukrászdában megtekintette a rezsiszámlákat is.

„Egyeztetés Vécsey László képviselőtársammal és a lakókkal. A rezsicsökkentés a nagytarcsai Petőfi lakótelep 192 családjának is biztosított” – írta oldalán.

A bejáráson a rezsibiztos mellett Vécsey László országgyűlési képviselő, Papp János nyugállományú ezredes, a Nyugállományú Honvédők Nagytarcsai Egyesületének elnöke és Kiss Attila lakó vett részt. Legutóbbi a mostani időközi választáson indult a Fidesz színeiben, ám nem jutott be a testületbe.

Vécsey László kommentben jelezte: „Mindent megteszünk azért, hogy Nagytarcsán is megvédjük a rezsicsökkentést!”. Hogy korábban hogyan próbált segíteni az ügyben, az nem derült ki, mert megkeresésünkre érdemben nem reagált.

A polgármestert nem hívták meg

Egy időközi választás következtében júliusban teljesen kicserélődött a nagytarcsai képviselőtestület – beleértve a polgármestert is. A városvezetés azonnal szervezkedni kezdett, akkor hiába írtak Németh Szilárdnak, nem történt semmi az ügyben. Megkeresték Vécsey Lászlót is, ám ő a Miniszterelnökséghez irányította a polgármestert, és amikor megkerestük őt, minket is.

Fűtés és melegvíz nélkül marad 192 lakás a nagytarcsai lakótelepen október elsejétől | atlatszo.hu

Jelenleg a fűtés és melegvíz szolgáltatást a Nagytarcsai Közszolgáltató Nonprofit Kft. biztosítja (a MET Zrt. gázszolgáltatóval kötött szerződés alapján), ami 2022. október 1-én pontban 6 órakor lejár. A szerződés meghosszabbítására nincs lehetőség.

A település frissen megválasztott polgármestere, Gulyás Tamás István is reagált az örömhírre, ő azt kommentelte: „Ismételten csak köszönni tudjuk a gyors választ az önkormányzat és a lakók nevében! Várja a fejleményeket közvetlenül az önkormányzatunk, hogy milyen lépéseket kell tennünk a megoldás érdekében. Állunk rendelkezésére az összes elérhetőségünkön!”

A kissé pikírt megjegyzés nem véletlen: a polgármester a Facebookról értesült arról, hogy Németh Szilárd Nagytarcsára látogatott, mert úgy tűnik, hogy elfelejtették meghívni a találkozóra. Ezt megerősítette Bardócz Gábor alpolgármester is, akitől arról is érdeklődtünk, hogy kaptak-e bármilyen tájékoztatást arról, hogy lesz megoldva a fennálló jogi probléma. Elmondása szerint ő szeptember 5-ig nem kapott erről semmilyen értesítést.

A megoldás hogyanja nem ismert

Szeptember 3-án megerősítette Facebookon az ígéretét a rezsibiztos, azt közölve, hogy lesz fűtés a lakótelepen. Mint írta: „A rezsicsökkentés politikájának köszönhetően biztonságban várhatják a telet a nagytarcsai Petőfi lakótelep 192 lakásában élő nyugalmazott és aktív állományú honvédeink.”

Megkerestük Vécsey Lászlót, hogy pontosan milyen megoldás született, de válaszából csak az derült ki, hogy a további szükséges egyeztetéseket követően a megoldást maga a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, Németh Szilárd fogja közzétenni.

Zimre Zsuzsa

Címlapkép: Németh Szilárd rezsibiztos megtekinti a nagytarcsai lakótelep számláit (forrás: Németh Szilárd / Facebook)

Megosztás