vidéki lapszemle

Drákói szigor az egészségügyben; Somogy megye bronzérmes elöregedésben

Debreciner.hu: Saját ingatlanjaik bérbeadásához is az Országos Kórházi Főigazgatóságtól kell engedélyt kérniük az egészségügyi dolgozóknak

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke, Szabó Zoltán körlevélben hívta fel erre a szervezeti egységek vezetőinek figyelmét. A levelet Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő tette közzé közösségi oldalán azzal a kommentárral, hogy: „csodálkozunk, hogy nincs elég egészségügyi dolgozó?”

SzabadPécs.hu: Híresek és gyanúsak: A korrupciós botrány szempontjából érdekes időpontban repült Hollandiába két fideszes politikus

Az elmúlt évtized egyik legnagyobb, ismertté vált és vádemelésig eljutott vidéki korrupciós botránya Volvo-gate néven híresült el. A pécsi helyi közösségi közlekedést bonyolító önkormányzati cég 2015-ben, Hollandiából, akkori árfolyamon mintegy 3,3 milliárd forintért használt buszflottát vásárolt. Az ügylettel néhány személy nagyon jól járt: mintegy 726 millió forint (mai árfolyamon kb. 864 millió forint) volt a „jutalékuk”. A Szabad Pécs most összeszedte az ügy legfontosabb részleteit.

Atádhír.hu: Somogy a 3. leginkább elöregedett megye

A Dél-Dunántúl a legöregebb régió az országban: 45,1 év itt a medián életkor. Az EU-ban 43,9 év, 5 és fél évvel több, mint 2001-ben. Somogyban a harmadik legmagasabb a 65 évnél idősebbek aránya Magyarországon  számolta ki az Atádhír.

7300.hu: Elszállítják a Határtetőn két éve illegálisan lerakott hulladékot

2019-ben egy olasz rendszámos kamion 95 köbméter műanyag hulladékot rakott le egy út menti területre illegálisan Komló határában. A rendőrség hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt folytatott nyomozást, az eljárást később megszüntették. Az Átlátszó közadatigényléssel kérte ki a Baranya Megye Kormányhivataltól az üggyel kapcsolatos intézkedések dokumentációját. Ebből kiderült, a hulladék „tulajdonosára” hulladékgazdálkodási bírságot róttak ki. A hulladékot most teherautókkal vitték el, egyelőre nem tudni, ki és milyen költségen.

KecsUP.hu: Már nyomtatott verzióban is itt a KecsUP!

A kecsup.hu online hírportál két és fél éve létezik. A lap azzal a céllal indult el, hogy a helyi sajtó állóvizét felkeverje, az egyoldalú tájékoztatást megtörje, és olyan témákat is a felszínre hozzon, amelyeket más újságok nem akarnak megírni, vagy nem is írhatnak meg. A portál most jutott el oda, hogy nyomtatva is megjelent az első számuk. Egyelőre időszaki kiadványról van szó, de ez a jövőben akár rendszeressé is válhat írja a KecsUP.hu.

Címlapkép: Egy idős nőt kísérnek oltásra a Szent Margit Kórház oltópontján 2021. március 13-án (forrás: MTI/Mohai Balázs)

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Megosztás