Érd

Felfüggesztette az ügyészség a közúti baleset okozásával gyanúsított KDNP-s képviselő ügyét

Az országgyűlési képviselő még 2018-ban sodort el egy motorost, miután nem adta meg neki az elsőbbséget. Az ügyészség most azért jegelte hat hónapra az Aradszki András képviselő ellen folyó nyomozást, hogy az arcát összetörő motorossal közvetítői eljárásban megegyezhessenek a jóvátételről. Ha megállapodnak, akkor Érd és térségének kormánypárti képviselője megússza a vádemelést.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

„A büntetőeljárást a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a 2020. január 31. napján kelt határozatával hat hónapra felfüggesztette és az ügyet közvetítői eljárásra utalta” – közölte az Átlátszóval az Aradszki András kereszténydemokrata képviselő ellen indult nyomozás állásáról a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője, Costopulos Orestis.

A közúti baleset gondatlan okozása miatt indult bűnügyben Érd és térsége parlamenti képviselőjének mentelmi jogát az országgyűlés 2019. novemberében függesztette fel. A felfüggesztést indítványozó mentelmi bizottság határozati javaslata szerint a baleset 2018. december 26-án történt Érden. Aradszki megsértette a közlekedési szabályokat, és ez okozta a balesetet az Aszfaltozó és a Földmunkás utca sarkán – olvasható a parlamenteni dokumentumban.

„Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a tőle elvárható figyelem és körültekintés tanúsítása esetén a sértettet a kereszteződésbe való behajtás előtt 1 másodperccel, a reakcióidőn belül észlelhette volna, így a balesetet megakadályozhatta volna …” – ismerteti a nyomozás részleteit a bizottsági irat.

A baleset sértettje szintén megszegte a közlekedési szabályokat, amiért a megengedett sebességnél gyorsabban vezette – jogosítvány nélkül – a motorkerékpárját. Az ütközés következtében a motoros az orrcsont darabos törését, az arckoponya csontos vázának törését, enyhe agyrázkódást és további sérüléseket szenvedett. A Hargitai János (KDNP) bizottsági elnök által jegyzett javaslat szerint a motoros 6-8 hetes gyógytartamra becsülhető sérüléseket szenvedett.

Közvetítői eljárás, kártérítés

Egy kormányzati ismertetés szerint 2007 és 2018 között 50.799 büntetőügyben rendeltek el közvetítői eljárást. Az eljárás eredményessége az intézmény bevezetése óta kimagasló. Büntetőügyekben évről évre a befejezett ügyek 80-85%-ában a felek megállapodást kötnek, míg a megkötött megállapodások 85-90%-át teljesítik.

A törvényi rendelkezésekből kiindulva arra lehet következtetni, hogy Aradszki beismerő vallomást tett a nyomozás során, és hajlandó jóvátételt adni a súlyos sérüléseket elszenvedő motorosnak. Ha a megállapodást az ügyészség nem kifogásolja, akkor Aradszki megúszhatja a vádemelést.

És hogy mi lehet az ügy kimenetele?

A jóvátétel egyik legelterjedtebb változata a kártérítés. A kereszténydemokrata politikusnak aligha okozhat problémát a jóvátétel megfizetése.  2019-es évről leadott vagyonnyilatkozata szerint tehetős ember. A korábban ügyvédként praktizáló, majd  2014-től 2018-ig államtitkári posztot betöltő Aradszki négy tételben sorolta fel az ingatlanokat, amelyeknek tulajdonostársa. Parlamenti tiszteletdíja 1 682 490 forint.

Aradszki a 2018-as parlamenti választásokon 43,7 százalékkal nyerte az érdi választókerületet. Az akkor megosztott ellenzék összesen kilenc jelöltet indított ellene.

Nem kommentálta

Az Átlátszó arra kérte a képviselőt, hogy kommentálja az eljárás felfüggesztéséről szóló értesülésünket (amely a Központi Nyomozó Főügyészségről származik). A képviselő közéleti Fecebook-oldalának Messenger alkalmazásán ezt a választ kaptuk:

„Az átlátszó “értesüléseit” nem kívánom kommentálni. Bocsánat. Az Átlátszó “értesüléseit” nem kívánom kommentálni.”

Aradszki Facebook-oldalának kezelője a személyi titkára, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége érdi szervezetének elnöke, Őry Zsolt, akinek annak idején a képviselő a miniszterelnökénél magasabb bért fizetett.

Kis Zoltán

Fotó: Aradszki egy egyeztető tárgyaláson Orbán Viktornál 2020. február 25-én. Forrás: a képviselő Facebook oldala

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás