Egyéb>Videó

Egyetemisták a rezsidémon nyomában: A hazai épületkorszerűsítés kudarca

A „rezsicsökkentés”, vagyis a Fidesz-kormány által mesterségesen alacsonyan tartott energiaáraknak köszönhetően egyesek a medencéiket, mások pedig – az energetikailag rettenetesen elavult épületek miatt – főleg az utcát fűtötték közel egy évtizeden át. A szándékosan lecsökkentett orosz gázszállítás azonban rettenetesen felverte az árakat, így a fideszes álomvár összedőlt, és az alacsony rezsiköltség immár a múlté. Egy csapat humánökológus hallgató megpróbált utánamenni annak, hogy miként is következhetett be mindez.

Július végén Németh Szilárd bejelentette a lakossági villamosenergia-és földgázár augusztus 1-től bekövetkező változását. Ekkor kiderült az is, hogy a rezsicsökkentés a korábbi formájában már a múlté: a kormány által megszabott átlagfogyasztás felett jelentős áremelkedéssel kell számolni: az áram kétszer, a gáz hétszer drágább lesz a rezsilimit felett.

Ennek következtében Magyarországon ma sokan azon izgulnak, hogy vajon képesek lesznek-e kifizetni otthonuk rezsiköltségeit, különösen a téli hónapokban. Az Átlátszó rezsikalkulátora azt is segít kiszámolni, hogy pontosan mennyivel kell többet fizetnünk.

Számold ki, mennyivel fogsz több rezsit fizetni: itt az Átlátszó rezsikalkulátora | atlatszo.hu

Az új, augusztustól élő rendszerrel immár a fogyasztók fizetik a számlák nagyobb részét. Az viszont meglepő, hogy a környező országokban sehol sincsenek a kormány által belengetett brutális energiaárak. A piacon elérhető ajánlatok alapján Csehország a legdrágább, de Romániában sem olcsó az élet. Szlovákiában és Szerbiában is van árszabályozás, de még így is többet fizetnek, mint mi most itthon.

Az orosz energiahordozóktól függő hazánkat rettenetesen kiszolgáltatott helyzetben érte Oroszország manipulációja, a 2021-től mesterségesen visszafogott gázszállítás, ami felverte az árakat. Ukrajna februári lerohanása óta – a brüsszeli szankciókra válaszul – az oroszok  tovább csökkentették az Európába érkező szállítást, ami az egekbe drágította a földgázt. Ez pedig egészen áldatlan állapotokat teremtett a rezsicsökkentés illúziójában pihengető országban: a Fidesznek nyáron fel kellett adnia a politikai csodafegyverét, intézmények zárnak be és üzletek szűnnek meg, a lakosság pedig rettegve várja a csekkeket.

Az ELTE humánökológia mesterszakos hallgatói igyekeztek utánajárni, hogy egyáltalán miként jutottunk idáig.

 

A videóban többek között az alábbi kérdésekre keresik a választ: Miért nem került korszerűsítésre a hazai lakásállomány az elmúlt évtizedekben? Egyáltalán milyen kísérletek voltak erre? És milyen hatással volt minderre a rezsidémonnal való kormányzati küzdelem, ami már vagy egy évtizede tart, de még mindig nincs vége?

Őri Ádám

Megosztás