Egyéb>Videó

Országos diáksztrájk, alternatív tanórákkal – videóriport

Pénteken a diákok országos sztrájkot tartottak, hogy kifejezzék tiltakozásukat a kormány oktatáspolitikája és az új köznevelési törvény ellen. A sztrájk ideje alatt a diákok a Szabad Terek szervezésében megvalósult alternatív tanórákon vehettek részt, és közösen tanulhattak többek között a sajtószabadságról, álhírekről, választásokról az Aurórában. Nem csak Budapesten, hanem Pécsett és Szombathelyen is kritikus gondolkodásra buzdító programokkal várták az érdeklődőket.

Teltház volt az Aurórában péntek délután, hiszen sok diák döntött úgy szeptember 13-án az országos diáksztrájk idején, hogy iskola helyett az Auróra alternatív tanóráit választja. Több diákot és tanárt megkérdeztünk az Aurórában, mi a véleményük a sztrájkról és az Aurórás alternatív tanórákról. A diákok nagyon élvezték az Alternatív tanórákat, és fontosnak tartják, hogy kiálljanak a sztrájk követelései mellett.

Az aHang petíciója a köznevelési törvény módosítását és az alábbi intézkedéseket kifogásolja:

  • Eltörölték a társadalmi nemek tudománya szakot
  • Privatizálták a Corvinust
  • Elüldözték az ország egyik legjobb egyetemét, a CEU-t
  • Megcsonkították a Magyar Tudományos Akadémiát
  • Megszavazták a felvételihez kötelező nyelvvizsga törvényt: úgy, hogy az idei évben pedagógusképzésre felvett hallgatók 47%-a nem rendelkezik középfokú nyelvvizsgával, mivel a közoktatás továbbra sem képes arra, hogy az érettségiig nyelvvizsgához juttassa a diákokat.

Tiltakozzunk a diákokkal a köznevelési törvény ellen!

A döntéshozók az elmúlt egy évben nem sokat tétlenkedtek az oktatás és a tudományos élet megreformálásában: ⚬ Eltörölték a társadalmi nemek tudománya szakot ⚬ Privatizálták a Corvinust ⚬ Elüldözték az ország egyik legjobb egyetemét, a CEU-t ⚬ Megcsonkították a Magyar Tudományos Akadémiát ⚬ Megszavazták a felvételihez kötelező nyelvvizsga törvényt: úgy, hogy az idei évben pedagógusképzésre felvett hallgatók 47%-a nem rendelkezik középfokú nyelvvizsgával, mivel a közoktatás továbbra sem…

Riporter: Uzonyi Ádám

Videó: Bodoky Bence

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás