Korrupció

Nincs tudomása korrupciós esetekről a forgalmi vizsgákat ellenőrző minisztériumnak

Több mint ezer órában ellenőrizték a forgalmi vizsgákat, a forgalmi vizsgabiztosok ellenőrzését végző minisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2018-ban mégsem értesült egyetlen, a forgalmi vizsgát érintő korrupciós esetről sem. Pedig a fizettem.hu-n és az olvasói kommentekben az autós forgalmi vizsgák korrupcióval sűrűn átszőtt területként mutatkoznak meg.

A KiMitTudon közérdekű adatigénylést nyújtottunk be az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, melyben aziránt érdeklődtünk, hogy 2018-ban hány olyan esetről értesültek, amikor a forgalmi vizsga vizsgabiztosa a forgalmi vizsga sikeressége növeléséért pénzt fogadott el autós oktatótól, illetve a jogosítványt megszerezni kívánó tanulótól.

A Minisztérium válasza szerint 2018-ban egy ilyen eset sem jutott a tudomásukra, pedig több mint 1000 órában ellenőrizték a forgalmi vizsgákat.

Válaszukban ezt írják: “2018-ban a hatóság nem értesült olyan esetről, amikor felmerült a gyanúja, hogy a vizsgabiztos a forgalmi vizsga sikerességének növelésére pénzt fogadott volna el, ilyen megtörtént eset sem került feltárásra, vizsgálat kezdeményezésére sem került sor.”

Megtudtuk azt is, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium illetékesei 2017-ben 770 órában, 2018-ban pedig 1099 órában ellenőrizték a forgalmi vizsgákat. Ezeken az ellenőrzéseken korrupció gyanúja nem merült fel. 2018-ban 3 esetben került sor figyelmeztetés alkalmazására forgalmi vizsgán történt szabálytalanságok miatt.

A Minisztérium válaszából tehát következik, hogy sem ezeken az ellenőrzéseken, sem bejelentés vagy panasz alapján nem kezdeményeztek vizsgálatot forgalmi vizsgát, jogosítványszerzést érintő korrupciós ügyben.

Ezzel szemben a fizettem.hu-n olvasható beszámolók és az olvasói kommentek egy korrupcióval sűrűn átszőtt területként mutatják be a forgalmi vizsgákat. Például:

„Az oktatóm mondta, hogyha azt akarom, hogy a vizsgabiztos átengedjen fizessek. 20 ezer. Régi ismerősként meghitelezte a dolgot, mondta, hogy amúgy röhögve átmennék, mert jól vezetek. De fizetni kell, különben új vizsga, és várhatok heteket mire mehetek megint.”

A fizettem.hu beszámolói alapján nagyon aktuális probléma a forgalmi vizsgát érintő korrupció. A forgalmi vizsgák szabályait meghatározó rendelet szerint a vizsgáztatást rendszeresen ellenőrizni kell. A vizsgabiztosok ellenőrzését az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a járási hivatalok végezhetik – a Minisztérium tájékoztatása szerint.

Az, hogy 2018-ban csak 3 esetben találtak szabálytalanságot, azt jelentheti, hogy az ellenőrzések nem megfelelően hatékonyak vagy az ellenőrzést végzők elnéznek a bűncselekmények felett.

Kértük, hogy küldjék meg az ellenőrzéseket végzők listáját, de erre ezt a választ kaptuk:

“A szakfelügyeletet ellátó személyek nem saját hatáskörben járnak el, a szakfelügyelettel kapcsolatos döntések meghozatalára a közlekedésért felelős miniszter nevében és megbízásából, az adott szervezeti egység főosztályvezetője jogosult”

Tehát annak ellenére, hogy a vizsgák ellenőrzése feltehetően alacsony hatékonysággal történik, a vizsgákat ellenőrző szakfelügyelők személye annak ellenére sem kaphat nyilvánosságot, hogy közérdekű feladatot látnak el.

Ha úgy gondolod, hogy esetleg mégis történhettek visszaélések az elmúlt években, és te személyesen tapasztaltál is ilyet, vagy csak hallottál róla, akkor bátran írd meg nekünk az [email protected] címre.

Szerző: Uzonyi Ádám

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás