Korrupció

Jogsiszerzés kenőpénzzel

Új cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy feltárjuk azokat a korrupciós helyzeteket, amelyekkel a jogosítvány megszerzéséért küzdő tanulók többsége szembesül. Szemezgessünk is egy kicsit a forgalmi vizsgán részt vett autóvezetők beszámolóiból.

„Minden rendben ment, már a 45.percnél jártam, mikor elérkeztem egy stop táblához. Megálltam, úgy ahogy kell. Ezután a vizsgáztató mondta, hogy forduljak el jobbra. Elfordultam, majd arra utasított, hogy álljak ki, innen átveszi az oktató. Nem értettem az egészet, mit akar. Majd mondta: – stop táblánál nem állt meg teljesen. Én hadakoztam, hogy de, igenis megálltam! Az oktatóra néztem, hogy mondjon már valamit, de nem, semmit nem szólt…

A vizsgabiztos azt mondta, ne bánkódjak, jól vezetek, és elintézhetjük okosba’ is.

Egy új vizsga (12 000 ft)+ 7 óra kötelező vezetés (17 500 ft), na meg az idő és az újabb stressz sokat tesz ki. Ha hozom a pénzt másnapra (20 000 ft), akkor beírja: átment. […]„

Írja egy budapesti tanuló a forgalmi vizsgája után, az Átlátszó projektjeként létrejött felületen, a fizettem.hu-n, ahol bárki anonimitása megőrzése mellett teheti közzé azon élményeit, mikor megkísértette a korrupció ördöge.  Ilyen és ehhez hasonló alvilági üzletek százával olvashatók a fizettem.hu-n, melynek jórésze a jogosítványszerzés útjára lépő nebulók tollából fakadt.

A jogosítvány körüli problémakör központi eleme évtizedek óta a forgalmi vizsgán ”kirendelt” vizsgabiztos lefizetése, aminek szervezeti alapja és szokásai már mélyen beleivódtak a tanítványok kifosztásán alapuló rendszerbe.

A fizettem.hu-n olvasható beszámolók alapján a kenőpénzt az oktatónak adják, aki ha jól ismeri a vizsgabiztost egyszerűen tovább adja neki, egyéb esetben az anyósülés hátuljában lévő tartóba csúsztatják be a pénzt. A kenőpénz mértéke az oktató ajánlásától és vizsgabiztostól függően 10, 20,30 ezer forint körül mozog.

„Az oktatóm mondta, hogyha azt akarom, hogy a vizsgabiztos átengedjen fizessek. 20 ezer. Régi ismerősként meghitelezte a dolgot, mondta, hogy amúgy röhögve átmennék, mert jól vezetek. De fizetni kell, különben új vizsga, és várhatok heteket mire mehetek megint. Az alapján amit elmondott a vizsgabiztosok közül egyetlen egy van, akinél meg sem szabad próbálni a fizetést, van egy-kettő aki ha fizetsz, átenged mindenképp, és a legtöbbjüknél úgy van, hogyha fizetsz, akkor vizsgázhatsz normálisan.”

Nagy is a kereslet a gyorsan és könnyedén lerakható forgalmi vizsgákra, hiszen sokszor az új munkahely követelménye a jogosítvány megléte. Sokszor csak minél előbb ki akar kerülni a tanuló a rendszerből, mert úgy érzi, hogy az akár 5000-6000 Ft-os óradíj ellenére nem kapja meg azt a tudást, amire számított beiratkozáskor.

Így az Átlátszó Oknyomozó Újságíró Központ, a közélet tisztaságáért küzdő szervezet projektjeként létrejött fizettem.hu oldalon egy vizsgabiztos korrumpálásáról szóló eset elmesélése alá is van, aki csak annyit kommentelt.

„Szia, hol lehet ilyen vizsgàt csinálni?”

Amennyiben szivárogtatni szeretnél a témában lapunknak, az [email protected] e-mail címre tudsz küldeni, akár névtelenül is információkat, személyes történeteket.

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak,
nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat.
Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak
tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a
szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi
előfizetéssel. Kattints ide a
támogatási lehetőségekért!

 

Megosztás