Korrupció

Megöltek egy ukrán aktivistát; a gyanúsított rendőrökkel és ügyészekkel állt kapcsolatban

2018. július 31-én reggel az ukrajnai Herszon városában Katerina Handzjuk aktivista, aki rendszeresen írt helyi korrupciós ügyekről, munkába indult. Ám az utcán egy férfi odalépett hozzá és egy liter kénsavat öntött rá. Handzjuk súlyos égési sérüléseket szenvedett. Három hónappal és 14 műtéttel később életét vesztette. Handzjuk volt az egyike annak a kilenc aktivistának, akiket Ukrajnában tavaly megtámadtak – és egyike annak a háromnak, akik a támadás következtében életüket vesztették.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

A támadás kapcsán a bűnüldözési szervek hat embert tartóztattak le, és egy magasrangú helyi tisztviselőt gyanúsítanak a gyilkosság megszervezésével. Ám az elhunyt barátai és aktivistatársai szerint a letartóztatások nem elégségesek, és úgy vélik, hogy az ukrán bűnüldözési szervek védeni próbálják Handzjuk támadóit.

Az OCCRP ukrajnai partnerének, a Slidstvo.info portálnak dolgozó újságírók hozzájutottak a Handzjuk-ügy egyik legfontosabb gyanúsítottjának híváslistájához.

Az Igor Pavlovszkij nevű gyanúsított, aki állítólag a Handzjuk elleni támadásért fizetett, a telefonos adatok tanúsága szerint gyakran érintkezett egy tucatnyi rendőrrel, ügyésszel, és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) alkalmazottaival a Handzjuk elleni támadás előtt és után is.

Ez pedig felveti a kérdést, hogy a hatóságok esetleg előre tudtak az aktivista elleni támadásról, illetve hogy a nyomozás tisztasága nem került-e veszélybe.

Ellenségeket szerzett

A 33 éves Katerina Handzjuk számos ellenségre tett szert szülővárosában, a dél-ukrajnai Herszonban, ahol 2016 óta a polgármester, Volodimir Mikolajenko tanácsadójaként dolgozott. Némileg meglepő, de a köztisztviselő Handzjuk civil aktivistaként is tevékenykedett.

Facebook oldalán Handzjuk gyakran kritizálta a korrupciót és visszaéléséket, amelyeket helyi tisztviselők követtek el.

Nem sokkal a savtámadás előtt például a szándékosan gyújtott erdőtüzeket követő illegális fakitermelést kritizálta a Facebookon.

Handzjuk közreműködött egy, az interneten közzétett rövidfilm elkészítésében is, amely politikai korrupcióval és félig legális üzleti tevékenység folytatásával vádolta Herszon város regionális tanácsának vezetőjét, Vlagyiszlav Mangert. Ő válaszul beperelte a film készítőit, ám keresetét a legfelsőbb bíróság 2018 júniusában elutasította.

Handzjuk halála előtt nem egészen három héttel, a kórházi ágyában adott interjút az OCCRP-nek. A nő azt mondta, úgy véli, hogy Manger állhatott a támadás mögött, és hogy valaki a férfi „bűnözői környezetéből” követhette el a támadást, mintegy „ajándék” gyanánt Mangernek.

Mangert 2019 februárjában letartóztatták, mint a Handzjuk-gyilkosság egyik fő gyanúsítottját. Jelenleg a tárgyalását várja; az óvadéka két és fél millió hrivnya (kb. 26 millió forint).

Az ügyészség azzal vádolja, hogy ő szervezte meg a támadást az aktivista ellen, annak a fakitermeléssel kapcsolatos állításai miatt. Manger azt állítja, hogy politikai okokból támadják.

Katerina Handzjuk aktivistatársai szerint azonban még Manger őrizetbe vétele után is számos fontos kérdés maradt megválaszolatlanul.

Nehézkésen indult a nyomozás

Handzjuk barátai és társai a kezdetektől fogva bizalmatlanok voltak a helyi hatóságok nyomozásának minőségét illetően, ezért összefogtak, hogy az ügy végére járjanak. 2018. augusztus 3-án a rendőrség őrizetbe vett egy herszoni férfit, aki a rendőrök szerint érintett volt az ügyben, de kénytelenek voltak elengedni, miután Handzjuk barátainak és társainak nyomozásából kiderült, hogy nem is volt a városban a bűncselekmény napján.

Később, de még szintén 2018 augusztusában a rendőrség újabb öt gyanúsítottat tartóztatott le; mind az öten katonák voltak, akik Kelet-Ukrajnában harcoltak az Oroszország által támogatott szeparatisták ellen.

A csoport állítólagos vezetőjét, Szerhij Torbint azzal vádolták, hogy saját, a háborúból ismert beosztottjait bérelte fel a Handzjuk elleni támadásra, és fejenként 500 dollárt (kb. 140 000 forintot) fizetett nekik.

Nyilvános nyomásra az ügy végül átkerült az Ukrán Biztonsági Szolgálathoz (SZBU), Kijevbe. Az SZBU nem sokkal ezután letartóztatta Igor Pavlovszkijt, aki korábban egy ukrán parlamenti képviselő asszisztense volt, és aki állítólag Torbin és a támadók kifizetését megszervezte.

Egy bírósági irat szerint Pavlovszkij 2018. augusztus 17-én találkozott saját otthonában Torbinnal és egy bizonyos Olekszij Levinnel; utóbbiról Handzjuk azt mondta, hogy egy Mangerrel kapcsolatban álló bűnöző.

A bírósági irat szerint ezen a találkozón a férfiak azt vitatták meg, hogyan ússzák meg a letartóztatást, és ekkor adta oda Pavlovszkij Torbinnak a támadásért a fizetség egy részét.

Levin, aki külföldre szökött, mielőtt a hatóságok őrizetbe tudták volna venni, telefonon adott interjút az OCCRP-nek, és azt nyilatkozta, hogy semmi köze a Handzjuk elleni támadáshoz.

Gyanús kapcsolatok

A Slidstvo.info újságíróinak, akik kételkedtek a hivatalos nyomozás hatékonyságában, sikerült megszerezniük Pavlovszkij mobiltelefonjának adatait. A megszerzett adatok a Handzjuk elleni támadás előtti két hónapot, és a támadás utáni több mint négy hónapot fedik le, és körülbelül 32 000 szöveges üzenetet, telefonhívást és internetes bejelentkezést tartalmaznak.

A telefonos adatokból kiderül, hogy mielőtt 2018. november 12-én letartóztatták, Pavlovszkij gyakran érintkezett a bűnüldözési szervekkel és az SZBU tisztviselőivel.

Pavlovszkij közvetlenül a Handzjuk elleni támadást megelőző és a támadást követő napokon, valamint a nyomozás korai szakaszának kulcsfontosságú pillanataiban is kapcsolatban állt a bűnüldözési szervekkel és az SZBU-val.

2018 július 31-én, a savtámadás napján Pavlovszkij kapcsolatba lépett Anton Zaporozseccel, egy SZBU-tiszttel, aki ugyanabban a lakóházában élt, ahol Handzjuk is.

Szintén a támadás napján Pavlovszkij kapcsolatba lépett Borisz Plahutával, egy magasrangú SZBU-tiszttel, aki az Oleskovszkij kerületben szolgált – ebben a kerületben volt az erdőtűz, amelyről Handzjuk írt. Plahutával Pavlovszkij rendszeres kapcsolatban állt: a két férfi közel 30 alkalommal váltott üzenetet 2018 nyarán és őszén.

2018 augusztus 1-jén, a támadás utáni napon Pavlovszkij három telefonhívást kezdeményezett Szerhij Szudorenkóval; mindhárom beszélgetés rövid volt. Szudorenko a herszoni régióban található Nova Kahovka város rendőrfőnöke; az ő körzetéhez tartozott a leégett erdő.

Pavlovszkij telefonos adataiból kiderült, hogy a támadás utáni néhány napban a rendőrség és a belügyminisztérium több tisztviselőjével is beszélt.

2018 augusztus 8-án az országos rendőrség nyilvánosságra hozott egy zárt láncú televíziós rendszer kamerája által rögzített felvételt, amelyen az öt háborús veterán látható, akik egy herszoni áruházban savat vásárolnak. Ez volt az a bizonyíték, ami Torbin és a többi veterán letartóztatáshoz vezetett.

Ahogy augusztus második felében egyre jobban szorult a hurok Torbin és társai nyaka körül, úgy Pavlovszkij hívásai is megszaporodtak: a férfi két ügyésznek telefonált egyre gyakrabban.

Az egyikük Olekszandr Korol, a nova kahovkai ügyészség vezetője. Pavlovszkij és Korol az OCCRP által vizsgált hat hónapos időszakban összesen 160 alkalommal beszélt vagy küldött üzenetet egymásnak.

A herszoni régió ügyészhelyettesével, Kosztyantin Sabunjaevvel Pavlovszkij 79 alkalommal vette fel a kapcsolatot, többek között a támadáshoz közeli, kulcsfontosságú időpontokban.

Olekszandr Korol azt nyilatkozta, hogy Pavlovszkijjal csak annak parlamenti asszisztensi munkájából fakadó feladatai kapcsán kommunikált. Számos más személy, akiket a cikk kapcsán az újságírók megkerestek, hasonlóan nyilatkozott.

Pavlovszkij kapcsolatba lépett a herszoni börtön igazgatójával, Olekszandr Huszarevvel is. Pavlovszkij először 2018. augusztus 21-én, Torbin és a többi veterán bírósági kihallgatásának napján vette fel a kapcsolatot Huszarevvel, aztán még további 15 alkalommal, 2018 szeptemberében és októberében is kommunikáltak.

Szerhij Knyazev országos rendőrfőkapitány azt nyilatkozta, hogy pontosan a lehetséges érdekütközés volt az egyik oka annak, hogy az ügyet átadták az országos rendőrségnek.

A legfőbb ügyész, Jurij Lucenko is utalt rá, hogy a Handzjuk-gyilkosságnak lehetnek kötődései a bűnüldözési szervekhez.

2019. február 11-én, egy sajtótájékoztatón Lucenko azt nyilatkozta, hogy a jelenleg is zajló nyomozás során figyelmet fordítanak „a hatóságok és a bűnüldöző szervek soraiban valószínűsíthető kapcsolatokra.”

Írta: Anna Babinets, Elena Loginova, és Kateryna Lykhohliad

Fordította: Orosz Kata. Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja.

Kiemelt grafika: Slidstvo.info

Megosztás