Korrupció

A kormányfő azonnali lemondását és pártatlan nyomozást követelnek Máltán a legmagasabb körökig érő újságíró-gyilkosság ügyében

A munkáspárti miniszterelnök, Joseph Muscat januárra jelentette be lemondását, addig azonban befolyással lehet a legközelebbi munkatársait érintő korrupciós és gyilkossági ügy felderítésére. Miután hirtelen felgyorsult a csaknem két éve stagnáló nyomozás a 2017 októberében kocsijában felrobbantott oknyomozó, Daphne Caruana Galizia megölése kapcsán, rendszeressé váltak a dühös, igazságszolgáltatást követelő tüntetések a szigetországban.

Egy jó szimatú spániel, Peter ügyességének köszönhetően tartóztatta le a máltai rendőrség november 14-én Melvin Theumát, akinek úgy tűnik, kulcsszerepe volt 2017-ben Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírónő meggyilkolásában.

A 2008 óta saját blogján is publikáló Caruana Galizia kvázi önálló intézményként tárta fel a szigetország politikai és üzleti elitjének számos piszkos ügyét. Otthonról indult el, amikor felrobbantották autóját, 2017. október 16-án. Az Európai Unióba 2004-ben belépett Máltán gyakran csak „Daphnénak” nevezett, halálakor 53 éves Caruana Galiziának számos ellensége volt, hiszen sorozatban szállította a legmagasabb máltai körök szennyeséről szóló információkat a hírhedt útlevél biznisztől a kormányzati szereplők offshore cégein és adócsalási sztorikon át a legkülönfélébb pénzmosási és korrupciós ügyekig. Már évtizedek óta rendszeresen kapott fenyegetéseket, többször támadás érte otthonát és kutyáit is.

A köztudottan az ellenzéki Nacionalista Párttal (Nationalist Party, Partit Nazzjonalista) szimpatizáló újságírónő főleg a óta kormányon lévő Munkáspárt (Labour Party, Partit Laburista) körül kutakodott, de alkalmasint körmére nézett a saját táborába tartozóknak, mindezt szókimondó, vitriolos stílusban. Egyes bejegyzéseit több mint 400 000-en olvasták az alig félmilliós lakosú szigetországban.

Meggyilkolása nemcsak hazájában, de egész Európában megdöbbenést és felháborodást keltett, és ugyan annak kivitelezőit, a helyi maffiával kapcsolatba hozható három férfit már 2017 decemberében elfogták, az indítékra és a megrendelők személyére azóta sem derült fény. Mindez annál is kínosabb volt, illetve frusztrálóbb Caruana Galizia családja, hívei és persze a független igazságszolgáltatást követelők számára, mert a halála előtti időszakban az újságírónő ismét a végrehajtó hatalom tagjairól, egy miniszterről és a kormányfői kabinetvezetőről tálalt kompromittáló információkat.

Csaknem két évvel e letartóztatások után azonban váratlanul, és könnyen lehet, hogy csupán a véletlennek köszönhetően felgyorsultak az események. A november közepén a vámosok által feltartóztatott Melvin Theuma civilben taxisofőr, de illegális szerencsejáték szervezőként és uzsorásként is tevékenykedik. November 13-án épp 210 000 nem deklarált euróval utazott volna Isztambulba a luqai reptérről. De Peternek köszönhetően megtalálják nála a pénzt, letartóztatása után pedig a férfi azzal áll elő, hogy ő volt a közvetítő az újságírónő autóját felrobbantó bérgyilkosok és a megrendelő között.

Állítása szerint a sziget egyik leggazdagabb embere, a 38 éves Yorgen Fenech rendelte meg a gyilkosságot, személyesen, körülbelül 6 hónappal annak bekövetkezte előtt, ezekkel a szavakkal: „meg akarom öletni Daphne Caruana Galiziát„. Theuma december 4-én tett tanúvallomást a vallettai bíróságon, ahol azt mondta, hogy a terv aktiválására a munkáspárti miniszterelnök, Joseph Muscat választási győzelmének éjjelén, június 3-án került sor. „Fenech felhívott, euforikus volt, azt hiszem, hogy részeg is, és azt mondta: indítsuk be Daphne megölését.”

Ez az előrehozott választás is egy olyan botrány után került megrendezésre, amelyet az újságírónő robbantott, miután a Panama Iratokban felfedezett egy olyan offshore céget, amelyet összefüggésbe tudott hozni a miniszterelnök feleségével, Michelle Muscattal, és nyomozása szerint erre a számlára az Azerbajdzsánt igazgató famíliától érkeztek utalások.

Joseph Muscat tagadta a vádakat, de végül erre hivatkozva írta ki egy évvel korábban a választásokat (Caruana Galizia információ szerint ez már jóval korábban tervben volt), amelyeket ezúttal is megnyert, csaknem 12% pontos előnnyel az ellenzéki koalíció előtt.

Fenech tehát ennek a győzelemnek éjjelén érezte úgy, hogy eljött az idő a gyilkosság kivitelezésére, ha hihetünk Theumának, aki már korábban megegyezett a bérgyilkosokkal, hogy 150 000 euróért végeznek a blogger-újságíróval. Fenech át is adta neki az összeget egy fuvar alkalmával, amiből állítása szerint ő 30 000 eurót továbbított előlegként.

Ahogy a Le Monde kiküldött tudósítója megállapítja, Theuma tanúvallomása több ponton is sántít, bizonytalan például a dátumokban, és saját magát afféle szamaritánusként állítja be, aki csak szívességből teljesítette Fenech utasításait, anyagi haszonra nem tett szert közben. A bíróságon azt mondta, idővel maga is attól félt, hogy megölik, ezért elkezdte rögzíteni a beszélgetéseket Fenech-kel – ezek a felvételek tették lehetővé, hogy teljes immunitást kapjon az eljárásban.

A bíróságon többször megismételt kérdésre Theuma mindannyiszor azt válaszolta, hogy Fenech volt az egyedüli megrendelő. „Yorgen azt mondta, fél, hogy egy információ nyilvánosságra kerül, ezért gyorsnak kell lenni, folyton hívogatott, hogy sürgessen…”

Halála előtt néhány hónappal a újságírónő egy Dubajban bejegyzett cég, a 17 Black ügyében vizsgálódott, ahonnan gyanús összegek érkeztek két miniszterhez köthető számlákra – már a gyilkosság után derítette ki egy újságíró kollektíva, a félbemaradt sztoriknak utánajáró Daphne Projekt keretében, 2018-ban, hogy ez az offshore cég valójában a szigetország egyik leggazdagabb lakosának, a Tumas-csoportot vezető Yorgen Fenechnek tulajdona. A szóban forgó utalások vélhetően jutalékok egy olyan erőmű kapcsán, amelyet egy Fenech vezetése alatt álló konzorcium működtet.

A pénzösszegek egyik címzettje Keith Schembri volt, a kormányfő jó barátja és kabinetvezetője. Róla szólt Caruana Galizia utolsó blogposztja: „A csaló Schembri ma a bíróságon volt, ahol azt vallotta, hogy nem csaló.”

Schembri maga is találkozott Theumával, méghozzá saját irodájában, a kormány székhelyén, ahol felajánlott neki egy fiktív állást, amely után hónapokon át fizetést is kapott. A „taxisofőr” azt vallotta, hogy miután a rendőrség letartóztatta a 3 robbantás végrehajtóit, őt meglátogatták Muscat munkatársai, köztük annak testőre, és arra kérték, hogy juttasson el üzeneteket a a gyilkosoknak. Sőt, egymillió eurós jutalmat is ígértek neki.

A 17 Black tranzakcióinak másik célpontja pedig az egykori energetikai, ma turisztikai miniszterhez, Konrad Mizzihez köthető cég volt.

Theuma vallomása valóságos lavinát indított el: november 26-án lemondott Keith Schembri, majd Konrad Mezzi is, végül Christian Cardona, a gazdasági tárca felelőse is bejelentette, hogy a vizsgálat idejére távozik a kormányból.

Fenechet november 30-án gyilkosságban való cinkossággal vádolták meg. Aznap próbált meg jachton elmenekülni a szigetországból, amikor kiderült, hogy Theuma immunitást kap. Az ő verziója szerint Schembri kabinetfőnök szervezte összeesküvés áldozata, valójában ő rendelte meg a gyilkosságot.

Az előbbit lemondása után rövid időre letartóztatták, de aztán érdekes módon szabadlábra került, nem indult ellene eljárás. Mindezt – lévén Schembri neve pénzmosás- és korrupció-gyanús ügyekben is felmerül – némileg furcsának találta Sophie in t’Veld, aki az Európai Parlament megbízásából utazott Máltára, hogy megvizsgálja a legújabb fejleményeket. A hét fős delegációt vezető holland képviselő szerinte vagy arról van szó, hogy a kormányfő túlságosan naiv, vagy valamiképp érintett az ügyben. A sajtónak úgy fogalmazott, hogy nagyon aggódnak, hogy Muscat még kormányfői poszton van: „Aggódunk a nyomozás függetlenségéért, … Nagyon aggódunk amiatt, amit láttunk és hallottunk az elmúlt napokban”.

December 6-án az Európai Tanács rapportőrje is lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, vasárnap pedig újabb tüntetést szerveznek civil szervezetek, akik szintén azonnali távozását követelik. A demonstrációhoz számos sajtótermék is csatlakozott. Az elmúlt héten a dolgozói szakszervezetek és több szakmai képviselet is szorgalmazta Muscat lemondását. Eközben az európai vezetők, egészen az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen múlt szerdai nyilatkozatáig, amelyben szintén aggodalmának adott hangot, nem igazán jártak élen a független és pártatlan nyomozás sürgetésében.

Tüntetés Vallettában november 30-án, forrás: Facebook.

A tüntetéseket szervező civilek lényegében Daphne halála óta igyekeznek nyomást gyakorolni a kormányra és a bűnüldöző szervekre, és az utóbbi két évben számtalan akciót szerveztek. Az elmúlt hetek eseményeinek hatására a tiltakozások eddig sosem látott tömegeket visznek rendszeresen utcára, akik Muscat távozásán túl az országon uralkodó politikai-gazdasági maffia lebontását, tisztességes nyomozást követelnek, és persze mindazoknak felelősségre vonását, akik egykor eldöntötték, hogy Daphne Caruana Galiziának meg kell halnia.

Az újságíró-gyilkosságok megrendelői szinte soha nem kerülnek a vádlottak padjára

Két éve, 2017. október 16-án gyilkolták meg az országa korrupt vezetőinek piszkos ügyeit feltáró máltai újságírónőt, Daphne Caruana Galizia-t. Több olyan máltai politikus, akinek az ügyeit annak idején Daphne vizsgálta, nemcsak, hogy a mai napig a helyén van, hanem közülük többen részt vesznek az újságírónő halálának kivizsgálásában.

Dobsi Viktória 

Kiemelt kép forrása: Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás