adatigénylés

Támogass minket! El kell árulnia az ELTE-nek, hogy mikor utalta a HÖK-ös pénzeket, de fizetnünk kell.

A sokadik perünkben értünk el újabb részeredményt az ELTE-vel szemben. A per eredményeként több információt tudhatunk meg a hallgatói önkormányzat pénzköltéseiről, de sajnos 127 ezer forintot fizetnünk kell. Ha tudsz, járulj hozzá te is ehhez a kiadáshoz!

Sokadik perünk fejeződött be októberben az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) ellen. Mi nyertük meg az első olyan pert, amelyben a bíróság kimondta, hogy a hallgatói önkormányzatoknak is el kell árulniuk, hogy mire költik az államtól kapott pénzüket. Azóta voltak pozitív fejlemények, de az is előfordult, hogy újra és újra be kellett perelnünk az ország legnagyobb egyetemét azért, hogy közzétegye a költéseit. Ezeknek a pereknek és további számtalan pernek az eredménye a HÖK Monitor, ahol több mint ötvenezer HÖK-ös kifizetés adatait ábrázoltuk látványos grafikonokon. Most egy újabb per ért a végére, az írásba foglalt ítéletet csütörtökön kaptuk meg és itt érhető el.

Az adatigénylésünkben a friss HÖK-ös kifizetéseket kértük ki még 2016-ban, de az ELTE csak részben teljesítette az adatigénylést. Elküldte, hogy melyik HÖK-ös mennyi pénzt kapott, de azt nem, hogy ezeket a pénzeket mikor utalták át, és a Bölcsészettudományi Kar (BTK) adatait csak feldolgozhatatlan pdf-ben küldték el. A kifizetések ideje azért fontos, hogy látni lehessen, hogy betartották-e a szabályokat, vagy túl későn vagy túl hamar utaltak át pénzt, esetleg többhavi fizetést egyben utaltak át. Az ELTE az összes karról könnyen feldolgozható Excel-táblázatban küldte el a számokat, kivéve a BTK-ra vonatkozóan, innen pdf-eket kaptunk. Az elsőfokú bíróság szerint sem az átutalások idejét nem kell megkapnunk, sem a pdf-eket nem kell táblázattá alakítania az ELTE-nek és mivel részben mi vesztettünk, 266 ezer forint perköltséget kell fizetnünk az egyetemnek.

A Fővárosi Ítélőtábla a másodfokú ítéletben azt mondta, hogy az átutalási napokat ki kell adnia az egyetemnek, de a pdf-eket nem kell táblázattá alakítania. A másodfokú bíróság a perköltséget megfelezte és így csak 127 ezer forintot kell fizetnünk. Ez az összeg azonban továbbra is nehézséget jelent számunkra, így ha teheted, kérjük, hogy támogasd a munkánkat a cikk végén olvasható módon!

Az ELTE azzal érvelt a perben, hogy nincs logikus és könnyen használható adatbázisa arról, hogy melyik HÖK-ös átutalást mikor küldte el. A bíróság szerint ez nyilvánvalóan nem igaz, mert elektronikusan utalják át a HÖK-ös ösztöndíjakat, és egy névsort összekötni az átutalásokkal nem lehet túl bonyolult lépés. A pdf-eket viszont nem kell átalakítania az ELTE-nek, mert az a bíróság szerint már aránytalan munkaterhet jelentene. Ez azért nagyon rossz, mert a pdf-eket nem lehet elemezni, azokat táblázattá kell alakítani, ami sok munkát igényel. Fontos viszont, hogy az ítélet csak azt mondta ki, hogy ha egyébként nincs meg elektronikusan a táblázat, akkor nem kell külön átalakítani: ha egy egyetem elektronikusan gyűjti az átutalások adatait (és a legtöbb egyetem így tesz), akkor nem nehezítheti meg az adatigénylő életét azzal, hogy direkt rosszabb formában küldi el a számokat, mint ahogy az adatigénylő kéri.

Sajnáljuk, hogy a bíróság úgy ítélte meg, hogy az ELTE számára aránytalan munkát jelenten a pdf-ek Excellé alakítása (vagy a pdf-ek eredetijeként szolgáló Excel-táblázatok előkeresése), mert így végülis a hanyag adatkezelőket jutalmazza: róluk nehezebben születnek átfogó elemző cikkek és az ő költéseiket nehezebb lesz adatbázisban, mindenki számára hozzáférhetővé tenni. Éppen ezért jelenleg vizsgáljuk, hogy érdemes-e a Kúriához fordulni ebben a kérdésben. Ettől függetlenül azonban a perköltséget 15 napon belül ki kell fizetnünk, mert a Kúriához fordulásnak nincs halasztó hatálya.

Kevés egyetem titkolózik csak, de az ELTE igen

A HÖK-Monitorhoz rengeteg adatot gyűjtöttünk össze és dolgoztunk fel, ezeknek az adatoknak a megszerzése érdekében több mint tíz pert indítottunk. Az egyetemek nagyrészt még a perek alatt kiadták az adatokat, csak az ELTE, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Debreceni Egyetem (DE) ellen kellett végig vinnünk a pereket, ezeket vagy teljesen, vagy nagyrészt megnyertük és megszereztük a szükséges táblázatokat. A DE elleni perünk annyira jól sikerült, hogy megjelent a különösen fontos döntéseket gyűjtő folyóiratban, az Ítélőtáblai Határozatokban. Csak a legfontosabb ügyek kerülnek be ide, és az „ÍH-k” nagyon erős érvnek számítanak későbbi perekben.

A lecsökkentett perköltség jóval kedvezőbb, de az Átlátszó Oktatás szerzőit így is megterheli. Ha van rá lehetőséged, arra kérünk, hogy járulj hozzá te is ehhez a perköltséghez. Ha 127 ezer forintnál több folyik be, vagy ha később a perköltséget valamilyen okból visszakapjuk, a többletet illetve az összeget az Átlátszó működésére fordítjuk. Az adományokért ellenszolgáltatást nem nyújtunk az adományozóknak. Csak magánszemélyektől fogadunk el adományt, és egy embertől egy évben maximum 150 ezer forintot. A legkisebb támogatás is számít, adakozz!

Bankszámla-adatok: 

  • Név: G. Szabó Dániel
  • Bankszámlaszám: 16200223-10029228
  • Bank neve: Magnet Bank

Külföldről:

  • IBAN: HU81 1620 0223 1002 9228 0000 0000
  • BIC: HBWEHUHB

Címlapkép: Az ELTE ÁJK főépülete az Egyetem téren.

Megosztás