Egyéb

Egy forintnyi munkabért kaptak a tanárok, a KLIK nem reagált

Egy forint értékben kaptak munkabér-átutalást tanárok február elején, az óraadói megbízási díjak helyett csupán ennyit utalt az illetékes Közép-Budai Tankerületi Központ. A megbízási díjak hónapok óta több hónapos késésekkel érkeztek, de ez még a sokat látott érintetteket is meglepte. A fizetéseket végül egy hét késéssel teljesítették, továbbra is külön jelzés nélkül.

Február elején volt esedékes a januári megbízási díjak utalása azoknak a tanároknak, akik óraadóként dolgoznak valamely intézményben. Felkereste azonban az Átlátszó Oktatást egy érintett azzal a problémával, hogy a teljes bérük helyett csupán 1 forint értékű utalásról jelzett neki a bankjuk, „munkabér átutalás” közleménnyel. A szokatlan utalás a tanárok óraadói fizetését érintette. Tájékoztatást azóta sem kaptak a Klebelsberg Központtól (KLIK), vagy annak illetékes Tankerületi Központjától. Időközben azonban megérkeztek a bérek, még ugyan a törvényi határidőn belül – az eset azonban érthetetlen.

 

16427414_10210508289196216_3891197236479409798_n[1]

Így nézett ki az utalás.

 

A szokatlan utalás okáról és céljáról megkérdeztük a KLIK-et, miszerint hogyan történhetett az, hogy egy forintot el tudtak utalni, de a bér érdemi részét nem küldték meg. A cikk megjelenéséig nem válaszoltak.

 

A KLIK és az Átlátszó Oktatás közös története már 2015-ben elkezdődött. Adatigénylést nyújtottunk be a KLIK-hez, hogy adják ki nekünk havi bontásban, hány tanár nem kapta meg időben a fizetését. A KLIK-et még a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is felszólította az adatok kiadására. A KLIK ezt nem tette meg, így bepereltük őket. A per hatására a Központ még közleményt is kiadott, hogy a velünk történt egyeztetések folytán 2016. márciusának végéig vállalják az adatok kiadását. Ezt nem tették meg, így a per folytatódott. Érdeklődésünkre az adatok kiadásáért felelős Magda Balázs felvette a nyúlcipőt kérdéseink elől, majd a KLIK elrontotta a fellebbezését a peres eljárás során. Utóbbi miatt március elejére várjuk, hogy átadja nekünk a KLIK az adatokat.

 

Megosztás