adatigénylés

Eltűntek a gagyi oktatóvideók, miután rákérdeztünk, mennyibe kerültek

 

Gagyi oktatóvideók kerültek fel a YouTube-ra az OFI neve alatt, az intézet azonban tagadja, hogy hozzájuk tartozik a csatorna. Aztán a videók egyszercsak eltűntek.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Karácsony előtt járta be a magyar sajtót, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet röviden OFI neve alatt több, minősíthetetlen oktatóvideó is felkerült a YouTube-ra. Ezekben néhány, feltehetően középiskolás sztoikus nyugalommal öntögeti a vegyszereket és rajzolgat a táblára hosszú perceken keresztül, miközben egy idősebb férfi narrálja, hogy éppen mit látunk.

Egy ilyen videótól nyilván nem várjuk el, hogy tüzeskarikán átugrálva magyarázzák el az anionokat, de a videó mégis röhejesre sikerült: a narrátor feltehetően egy vágási hiba miatt elárulja, hogy ő bizony hülye ehhez az egészhez, meg különben is, legalább feliratoznák a videót.

A probléma ott van, hogyha ez a csatorna valóban az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet hivatalos felülete, akkor bizony közpénzből fizethettünk érte.

A videó elején található animáció stílusában és színvilágában is az OFI arculatát türközi, ráadásul maga a csatorna is az intézet rövidítésének nevét kapta. Szerettük volna megtudni, hogy a csatornán található 91 darab, hasonlóan rossz minőségű videóért ki felel, illetve mennyibe került egy epizód elkészítése.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézethez beküldött adatigénylésünkre meglepő válasz érkezett:

A munkatársaimmal történt egyeztetések eredményeként tájékoztatom, hogy a megkeresésében jelzett „Felvételek OFI” YouTube csatorna nem az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet hivatalos csatornája.

Ezzel egy időben törölték, egészen pontosan „privátra” állították az eddig egyébként bárki számára elérhető videókat. Ha megnézzük a YouTube-on, már csupán a csatorna neve és az igen szegényes feliratkozótábor számát (28) láthatjuk.

A videók hirtelen eltávolítása után megkerestük az OFI sajtóosztályát, hogy nem találják-e furcsának azt a véletlent,

hogy azok a videók, amik egyébként karácsony körül bejárták a magyar sajtót, pont akkor törlődnek, amikor a piszkos anyagiakról kérdezünk.

Frissítés:

Az OFI szerint már több megkeresést is kaptak a YouTube-csatorna miatt. Elmondásuk szerint próbálkoztak a videók eltávolíttatásával, amely most sikerült: „Úgy tűnik ezirányú törekvésünket siker koronázta.”

 

Katona Fruzsina

Ha tetszett a cikk
Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2