Egyéb

Egyetemisták nélkül a KKV szektor is halott

A Prezi, a Ustream, és a Logmein által alapított Bridge Budapest Egyesület idén negyedszerre mérte fel a 20-35 év közötti fiatalok és először a teljes magyar társadalom vállalkozó kedvét. Eszerint a magyarok húsz százalékában felmerült már, hogy vállalkozásba kezdjen, de egyelőre a biztosabb, átlagos jövedelem mellett döntött. Ők jellemzően az érettségizett, 18-29 év közötti korosztályba tartoznak.

A januárban ezer 8 és 65 év közötti magyarországi lakos telefonos megkérdezésével készített reprezentatív felmérésből kiderül: tízből hat fiatalnak vannak saját üzleti vagy szakmai sikerességre vonatkozó tervei. Az elmúlt évekhez képest javult az itthonról elért sikerekbe vetett hit: már csak kicsivel több mint a válaszadók fele gondolja, hogy nehezebb Magyarországról érvényesülni, mint külföldről, szemben a két évvel ezelőtti 65 százalékkal.

Bár a 20-35 évesekre továbbra sem jellemző a vállalkozásindítás, az okok mára megváltoztak: míg tavaly 30 százalékuk a biztonságvágy és kockázatkerülés miatt döntött volna az alkalmazotti lét mellett, mára ez a szám majdnem a felére, 18 százalékra csökkent. Nőtt viszont azok aránya, akik a vállalkozási ismereteiket nem érzik elégségesnek: 19 százalékuk gondolja úgy, hogy nincs még kellően felkészülve az önálló vállalkozás indítására.

A magyar fiatalok által indított cégek ismertsége évről évre nő. A 2013-as 10 százalék körüli értékről arányuk csaknem megháromszorozódott, így meghaladta a 30 százalékot. A diplomával rendelkezők csaknem 60 százaléka-a állította, hogy ismer olyan céget, melyet magyar fiatalok alapítottak néhány éve, mára pedig egy több száz főt foglalkoztató, világhírű vállalatként működik.

A fiatalok vállalkozási kedve azért is fontos kérdés, mert az Eurofund és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségenek számításai szerint évente több mint kétmilliárd euró, nagyjából 600 milliárd forint veszteséget jelentenek a magyar gazdaságnak a gazdaságilag aktív, ám foglalkoztatásban nem álló; és a gazdaságilag inaktív, ugyanakkor nem is tanuló fiatalok.

A hazai KKV-szektort és vállalkozói kedvet azonban nem fogja növelni a fiatalok szakiskolákba való terelése, és a felsőoktatásba való bejutás megnehezítése. Az Amway kutatása szerint míg az egyetemi diplomások közül 46 százalék indítana vállalkozást, addig a diploma nélküliek körében ez az arány csak 35 százalék.

Megosztás