Egyéb

Bíróságon bizonyíthatja előjogait a Pázmány

Pert indítottunk a Pázmány Péter Katolikus Egyetem ellen hogy megtudjuk, mennyit keresnek a hallgatói önkormányzat tisztségviselői. Az információszabadsággal foglalkozó állami hatóság is felszólította az egyetemet, hogy árulja el a HÖK-ösök fizetését, de a Pázmány ennek ellenére sem válaszolt a kérdésünkre.

tamogatoi_rontgen_jav2

Tavaly novemberben, azaz több mint fél éve írtunk a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek, hogy árulják el a hallgatói önkormányzat tisztségviselőinek fizetését. Korábbi bírósági döntések értelmében az ELTE például kiadja a HÖK-ös kifizetéseket, sőt még a belső szabályzatát is megváltoztatta. A Szegedi Tudományegyetem pedig per nélkül, egyből elküldte nekünk a kifizetések listáját (ezt külön cikkben fogjuk feldolgozni).

Más egyetemek gyakorlatával szemben a Pázmány először arra hivatkozott, hogy mivel egyházi fenntartású intézményről van szó, valamint mert a HÖK-ösök erre a tisztségre tekintettel nem kapnak ösztöndíjat, nem árulják el az adatokat. Hogy ez miért téves álláspont, korábbi cikkünkben írtuk le részletesen.

Azt, hogy a Pázmány HÖK-ös kifizetései a nyilvánosságra tartoznak, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) április végén született állásfoglalása is megerősítette. A NAIH nagyon részletes, nyolc oldalas állásfoglalást készített: ezek általában legfeljebb három-négy oldalasak, az ELTE HÖK kifizetéseiről például négy és fél oldalas határozat született csak. A hatóság részletesen levezette, hogy honnan kapja a pénzét a Pázmány, ennek során a Magyarország és a Vatikán között 1997-ben kötött Vatikáni Szerződést és annak 2013-as módosítását is elemezte a NAIH. Ez a szerződés többek között úgy rendelkezik, hogy

“[a Katolikus Egyház felsőoktatási intézményei] az állami felsőoktatási intézményekkel azonos elv és mérték szerint részesülnek a felsőoktatás éves költségvetésről szóló törvényben megállapított pénzügyi támogatásából.”

A hatóság szerint külön kell kezelni a Pázmány hitéleti és nem vallási célra szóló pénzeit. A vallási tevékenységre szolgáló pénzeket nem ellenőrizheti az állam, de az egyetemi képzések döntő többsége nem ide tartozik, így a Pázmánynak válaszolnia kellett volna az adatigénylésünkre.

A NAIH felszólította a Pázmányt, hogy adja ki a HÖK-ös kifizetések adatait, de a viszonylag bonyolult eljárás miatt ez még nem egy végleges felszólítás. Erre a Pázmány harminc napon belül válaszolhat, aminek lehetőségét az egyetem tájékoztatása szerint “fontolóra veszik”. Az egyetem szerint egyébként a NAIH több hibát is vétett a nekik küldött levélben: összekeverték például a Pázmányt az ELTE-vel, és “nem definiálták pontosan a vizsgálathoz kért adatok körét, például a vizsgált időszakot sem”. Kerestük a NAIH-ot az egyetem által felvetett problémák kapcsán, de több mint három hét alatt sem érkezett válasz a megkeresésünkre.

Ebben a második levelében a Pázmány egyébként már nem hivatkozott arra, hogy egyházi státuszuk miatt nem kell válaszolniuk az adatigénylésre, azt írták, hogy “a Hallgatói Önkormányzat tisztségviselői nem részesülnek fizetésben, és ösztöndíjban is csak ugyanolyan pályázati feltételek alapján, mint bármely más hallgató.” Ahogyan korábbi cikkünkben leírtuk, a Pázmányon a szabályzatok alapján lehet HÖK-özésért pénzt kapni, mi pedig éppen erre kérdeztünk rá.

Mivel hiszünk benne, hogy a Pázmány nem tarthatja titokban a hallgatói önkormányzat tisztségviselőinek fizetését, hétfőn pert indítottunk az egyetem ellen. A perről be fogunk számolni.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után írt a NAIH, hogy egy adminisztrációs hiba folytán írtak ELTE-t Pázmány helyett a levelükben, de a hatóság felszólító levele már helyesen tartalmazta a Pázmány nevét.

G. Szabó Dániel

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás