Egyéb

Nemlétező egyházi privilégiumaira hivatkozik a Pázmány

Rákérdeztünk a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnél, hogy mennyit keresnek a hallgatói önkormányzat tisztségviselői. Arra hivatkozva tagadták meg a választ, hogy ők egyházi felsőoktatási intézmény. A hallgatói önkormányzat Facebook-oldala pedig még furább dolgokat reagált: például azt, hogy „NEM ADUNK KI INFORMÁCIÓT!” Így, csupa nagybetűvel. Természetesen megyünk tovább.
4000__ani_6

Az Átlátszó Oktatás rendszeresen foglalkozik a hallgatói önkormányzatok pénzügyeivel: mi értük el például, hogy az ELTE jogi kara közzé tegye a tisztségviselők fizetését (ezeket itt böngészheti pdf formátumban). A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez is beadtunk egy hasonló adatigénylést. Azt kértük, hogy az egyetem küldje el 2010-től kezdve az összes HÖK-ös kifizetést, ezek dátumait és a kiutalások indoklását.

Az egyetem határozottan elutasította a kérdést: arra hivatkoznak, hogy ők katolikus egyetem, ezért nem tartoznak az információszabadságról szóló törvény hatálya alá. Az elsőre komolynak látszó, jogszabályi hivatkozásokkal tűzdelt válasz azonban teljesen alaptalannak tűnik és további kérdéseink ellenére sem fejtette ki részletesen az álláspontját az egyetem.

M. Tóth Balázs, az átlátszó jogi csapatának tagja szerint:

Az biztos, hogy a felsőoktatási intézmény állami vagy egyházi státusza nem befolyásolja azt, hogy a gazdálkodási adatok nyilvánosak-e vagy sem.

M. Tóth hozzátette, hogy „az Alaptörvény szerint a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni, a közpénzeket az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni. Ennek megfelelően a közpénzekre vonatkozó adatok közérdekű adatok. A fenntartói minőség alapján így maga az Alaptörvény sem teszi lehetővé a különbségtételt.”

A válaszban hivatkozott jogszabályhelyek sem segítenek közelebbről megérteni, hogy mire gondolt az egyetem. Egyrészt hivatkoznak a nemzeti felsőoktatási törvény egészére, ami így nem sokat segít. Az információszabadságról szóló törvényből pedig az általános szabályokat hivatkozták be: a közérdekű adat és a közérdekből nyilvános adat definícióját, valamint azt, hogy szóban, írásban és elektronikusan is lehet közérdekű adatot igényelni, valamint az előző két kategóriát hasonlóan kell kezelni. Az ELTE-s ügyben hozott bírósági ítélet szerint egyébként a HÖK-ös kifizetések közérdekből nyilvános adatok – ilyen szempontból nehezen érthető, hogy az egyetem éppen ennek a kategóriának a definícióját hivatkozta a válaszban.

Hogy jobban megértsük, hogy miért hivatkozik az egyetem az egyházi jellegére, mikor ez nem alapoz meg semmilyen különbségtételt, emailben érdeklődtünk Szuromi Szabolcs rektornál. Az egyetem tizenegy napig nem válaszolt, noha két emlékeztetőt is küldtünk, végül telefonos érdeklődés után annyit írtak, hogy további részleteket nem árulnak el.

Az egyetem adatmegtagadása miatt a Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság Hatóság eljárását kezdeményeztük. Ha az egyetem ezután is titkolja hallgatói önkormányzat tisztségviselőinek fizetését, bíróság elé fogjuk vinni az ügyet.

Hallgatói önkormányzat Facebook: „NEM ADUNK KI INFORMÁCIÓT!”

Megkerestük közben a Pázmány egyetemi hallgatói önkormányzatát is. A HÖK-nek nincs honlapja, csak egy Facebook-oldala, ahonnan egészen furcsa válaszokat kaptunk:

A Rektor Atyával együtt mi sem óhajtunk válaszolni az Ön és az Ön által képviselt társaság bármely tagjának kérdésére!

Ezt követően arról érdeklődtünk, hogy nagyságrendileg mekkorák a HÖK-ös kifizetések az egyetemen, mert úgy hallottuk, hogy alacsonyabbak lehetnek a pázmányos kifizetések az ELTE jogi karán szokásos 50-80 ezer forintos kifizetéseknél. Erre ezt a választ kaptuk:

A válasz véleményünk szerint egészen egyértelmű volt: NEM ADUNK KI INFORMÁCIÓT! (A kérdés átfogalmazása pedig olcsó trükk)

Rákérdeztünk arra is, hogy kihez köthetjük a választ, esetleg a hallgatói önkormányzat elnöke, Hozman Brigitta válaszolt-e. A hallgatói önkormányzat erre perrel fenyegetett meg minket:

Az EHÖK oldal kezelése több ember kezében van, így nem célszerű Hozman Brigitta nevében kiállítania a nyilatkozatot, hacsak nem szeretné, hogy egy személyiségi jogi pert vonjon maga után e cselekménye.

Megkerestük a HÖK elnökét, Hozman Brigittát, akit végül telefonon sikerült elérnünk, de csak annyit mondott, hogy nem szeretne mást mondani, mint amit már a Facebookon válaszolt a HÖK oldala, illetve, hogy osztják a rektor álláspontját. Kifejezetten a HÖK álláspontját szerettük volna megismerni a fizetések nyilvánosságáról és arról, hogy az ELTE újabban nyilvánosságra hozza ezeket az adatokat és szabályzatot is módosított ennek érdekében. Ezekre a kérdésekre nem kaptunk választ.

G. Szabó Dániel

Itt olvasható a HÖK Facebook-oldalával folytatott teljes levelezés:

hoklevelezésanimalt3

Jövőre is számíthatsz ránk, jövőre is számítunk rátok!

Az adhat.hu civil adománygyűjtő oldalon bankkártyával is beállíthatsz rendszeres utalást. Támogasd havi előfizetéssel az Átlátszót 2016-ban is!

Megosztás