Egyéb

Hangfelvétel a Pázmány HÖK-vitáról – a Rektor letiltaná, de mi közzétesszük

Ugyan nem engedélyezte a rektor, mi közzétesszük a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán tartott HÖK-elnökjelölti vita hangfelvételét. Bóta Berill és Bagi Barna április 4-én este vitázott egymással a Hallgatói Önkormányzat szerepéről, feladatairól, irányáról.

 

tamogatoi_rontgen_jav2

 

 

Nem volt egyszerű

A PPKE rektora, Szuromi Szabolcs lehetetlen feltételeket állított portálunk elé a sajtóengedély megszerzéséhez. Hétfő délelőtt küldtünk megkeresést a Rektori Hivatalnak, miszerint hangfelvételt szeretnénk készíteni az esti vitáról. Délután választ kaptunk, hogy Szuromi nem tudta elolvasni levelünket, így nem kapunk engedélyt; amit egyébként is három munkanappal előtte kell kérni.

A Hallgatói Önkormányzat mint intézmény a bírósági gyakorlat és a NAIH állásfoglalásai alapján is közfeladatot ellátó, közpénzből gazdálkodó szervezet. Az elnökjelöltek így közszereplők, kiváltképp egy nyilvános vitán való részvétel alatt. A rektor által támasztott feltétel azonban nem csak jogi szempontból kétséges. A három munkanap betartására ugyanis esély sem lett volna, hiszen a vitára az elnökjelöltek csupán pénteken kaptak engedélyt az egyetemi vezetéstől, és Facebook-eseményt is csupán ekkor hoztak létre.

Az Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata nem tartalmaz sajtóengedélyre vonatkozó passzust, a PPKE honlapja pedig nem listáz a „sajtóengedély” szó keresésére találatokat. A 2011-ben kiadott, egyetemi rendezvényekre vonatkozó rektori utasítás sem érinti a sajtónyilvánosságot és az egyetemi közszereplést. A Google keresőjével elvégzett keresések pedig nem mutatják nyomát annak, hogy valaha sajtóengedélyt kellett kérni az Egyetemen.

forrás: facebook.com/itelet

forrás: facebook.com/itelet

Nem először találkoztunk

Szuromi rektorral nem először kerülünk jogi vitába. A törvények, bírósági ítéletek, minisztériumi és hatósági állásfoglalások alapján is nyilvános közéleti ösztöndíjak közérdekű adatigénylésekor szerzőnk számára azt mondták, hogy „nem óhajtanak válaszolni” portálunknak. A rektor a kommunikációs zárlat elrendelése mellett elárulta, miért titkolják a kifizetéseket, érvelése azonban jogilag nem áll meg.

Más egyetemek ösztöndíjaihoz hasonlóan a pázmányos közéleti ösztöndíjak nyilvánosságáért is polgári pert indítunk.

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az
Átlátszónak
, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás