Egyéb

Már a Pázmányon is vitáznának a HÖK-ösök

Felpezsdült az egyetemi közélet Budapest belvárosában: először az ELTE jogi karán tartottak HÖK-elnökjelölti vitát, melyen több ember vett részt nézőként, mint ahányan rosszabb években szavazni szoktak. Az esemény után a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának egy hallgatója vitára hívta a jelenlegi HÖK-elnököt.

tamogatoi_rontgen_jav2

Sokat javult a részvételi demokrácia állapota  két fővárosi jogi karon: az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán két hallgatói csoport vitázott nyilvánosan a közelgő választásokon, kari léptékben mérve komoly kampánymunkát felmutatva. Március 21-én körülbelül négyszáz hallgató hallgatta a HÖK-elnökhelyettes Oravecz Zsófia és kihívója, Czabán Samu időkeretes, moderált vitáját. A vitán részt vett még Rituper Roland is, a kari viccpárt jelöltje.

A kétórás vitában érintették a kari szempontból fontos témákat (tanterv, ösztöndíjak, átláthatóság), illetve a hallgatói kérdések egy részére is válaszoltak. Az Átlátszó Oktatás hangfelvételt is készített a vitáról, melyet közel ezerszer hallgattak meg – a részt vevő hallgatókkal együtt így a kar jelentős részéhez elért a vita, mely precedens nélküli. A vitán időhiány miatt fel nem tett kérdésekre pedig két részletben (1) (2) válaszoltak írásban a jelöltek.

jak.ppke.hu

jak.ppke.hu

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának ellenzéki hallgatói csoportosulása is a nyilvános vita mellett döntött, ahol Bagi Barna hívta ki egy videóüzenetben a jelenlegi HÖK-elnököt, Bóta Berillt. Bóta elfogadta a felkérést, amire Bagi újabb videóval válaszolt. Az idő sürget, hiszen négy nap van a jelöltállítás és a szavazás között, de a vita részletei körvonalazódni látszanak. A jelenlegi információk szerint április 4-én 18 órakor tartják meg a vitát a PPKE Szentkirályi utcai épületének 2-es előadójában.

Az itthoni egyetemeken ritka a komoly verseny, így valóban újdonság az ellenzék megjelenése. A verseny pedig arra sarkallja a jelölteket, hogy olyan intézkedéseket ígérjenek, mint az ösztöndíjak nyilvánossága, és a hallgatók bevonása az ügyekbe. Ennek egyik eleme a minimumlistánk, mely tartalmazza azokat az átláthatósági intézkedéseket, melyeket portálunk alapvetőnek tekint egy HÖK működéséhez.

tamogatoi_rontgen_jav2

Ha tetszett a cikk
Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!
Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!
Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás