Egyéb

Megalakult az első egyetemi viccpárt

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen született, eddig egyszemélyes vállalkozásnak tűnő „párt” programja leginkább a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot idézi. Az ígéretei között megtalálhatjuk a „személyi kultusz kiépítését” és a cenzúra bevezetését is. A Belus Szövetség nevet viselő szervezet egyelőre úgy látszik inkább csak egy vicc, ami az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán működő Hallgatói Önkormányzatnak mutat görbe tükröt.
tamogatoi_rontgen_jav2

A párt programja többek között azt ígéri, hogy személyi kultuszt fognak kiépíteni. Győzelmük esetén a HÖK elnök megnevezése „az egyetem első polgára” lesz, aki pedig nem hökös, az alattvaló megnevezést fogja viselni.

A pártom ideológiája: Korruptív, ennek lényege, hogy minden ellopható és amit el lehet lopni azt el is lopjuk.

Jelszavam: Le a populizmussal, éljen a HÖK elit!!!

A Párt az eddigi HÖK gazdálkodása miatti botrányokra reagálva átalakítaná a jelenlegi szabályokat is. Mostantól minden dokumentumot 3 évre titkosítanának és 2 év után kötelező lenne megsemmisíteni azokat „helytakarékosság miatt”.  A sok szempontból problémás szociális támogatás (röviden: szoctám) rendszerét pedig győzelme esetén úgy formálná át, hogy azt mostantól csak az kaphatna, aki „a pártra” szavazott.

A Kétfarkú Kutya Párt ingyen sör ígéretéhez hasonlóan azonban itt is találhatunk néhány olyan újítási javaslatot, aminek minden bizonnyal a fentieknél sokkal többen örülnének. Ilyen például, hogy győzelmük után megszüntetnék a bukás intézményét.

Az egyetem idei hallgatói önkormányzati választása már a maga nemében is egyedinek ígérkezik. Az eddigi, egyéni megmérettetések helyett ugyanis egyfajta pártosodással találkozhatunk. Az aktuális képviselők a Szövetség a Hallgatókért nevű kezdeményezés színeiben indulnak, míg velük szemben az Új Hök Mozgalom jelöltjei állnak. A két csoport vezetői hétfőn még elnökjelölti vitát is fognak tartani.

Szövetség a Hallgatókért

Szövetség a Hallgatókért

Az ELTE ÁJK hallgatói önkormányzata az elmúlt években több botrányos eseményben is szerepelt. Bubla Áront, korábbi HÖK elnököt a gólyatábori nemi erőszak eltussolásának vádjával zárták ki a karról. Tavaly pedig kiderült róla, hogy Emberi Erőforrások Minisztériumának egyik háttérintézményénél, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnál dolgozik. A képviselők anyagi javadalmazásának megismeréséért éveken keresztül kellet pereskednünk az egyetemmel, hogy végül kiadják azokat.

Az Új Hök Mozgalom szerint „a jelenlegi HÖK rendszer nem működik megfelelően, problémáira pedig csak tényleges és külső megújulás adhat választ.” Programjukkal azt szeretnék elérni, hogy egy átláthatóbb, demokratikusabb hallgatói önkormányzat jöjjön létre.

Új HÖK Mozgalom

Új HÖK Mozgalom

Ebbe a helyzetbe lépett most be a Belus Szövetség – Szövetség a jólétemért nevű, egyszemélyes kezdeményezés. Az ÁJK-s hallgató, Beluscsák Dávid által életre hívott „párt” a jelenlegi HÖK-vezetés számára mutat görbe tükröt. Logójában a Szövetség a hallgatókért mintájára itt is két egymásba fonódó kezet láthatunk. A különbség azonban szembetűnő.

Belus Szövetség - Szövetség a jólétemért

Belus Szövetség – Szövetség a jólétemért

A párt alapítóját, aki győzelmét megelőlegezve már most is az egyetem első polgára címet viseli, cikkünk írását követően megkeressük, hogy megkérdezzük tőle, mit vár az idei választásoktól és milyen további lépéseket tervez a győzelemért.

 

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás