Egyéb>Videó

A bíróság döntött: Az ELTE-nek ki kell adnia, hogy mennyi pénzt kaptak a hökösök

Idén májusban megkérdeztük az ELTE-től mennyi pénzt kaptak a hökösök 2012 óta. Az egyetem viszont saját belső szabályzatára hivatkozva nem (vagy legalábbis nem teljesen) volt hajlandó elárulni az adatokat, holott erre törvény kötelezi. Az ügyet ezért bíróságra vittük. Korábban 2012 és 2014 között már pereskedtünk egyszer ugyanezért. Akkor a 2009 és 2012 közötti hökös kifizetéseket kértük ki. Azt a pert az egyetem egészen a Kúriáig vitte, de hiába. A bíróság végül megállapította, hogy egy közfeladatot ellátó, közpénzből működő szerv gazdálkodása nyilvános kell legyen. A mostani ítélet szintén erre a következtetésre jutott. A Fővárosi Törvényszék augusztus 28-án kelt elsőfokú ítéletében kimondta: az egyetemnek ki kell adnia az adatokat!

4000__ani_6

Az ELTE saját, belső szabályzatára hivatkozva nem akarta elmondani, hogy 2012 és 2014 között mennyi pénzt kaptak az Állam- és Jogtudományi Kar hökösei, később, 2014-től azonban módosította szabályzatát, így az ezt követően történt kifizetéseket már megismerhettük. A korábbi egyetemi szabályok szerint minden érintetnek nyilatkozatot kellett volna tennie, arról hogy hozzájárul adatai nyilvánosságra hozásához. A szabályzatot az ELTE azzal védte, hogy a hökös kifizetések a Nemzeti felsőoktatási törvény 3. melléklete alapján személyes adatnak minősülnek. A bíróság viszont már az előző perben is megállapította, hogy a Hallgatói Önkormányzat tagjai közfeladatot végeznek, javadalmazásuk pedig közpénzből származik, így adataik nyilvánossága megkérdőjelezhetetlen. A mostani bírói döntés tehát senkit se érhetett váratlanul.

 

Kérdésünket, hogy az ELTE kíván a döntés miatt fellebbezni elküldtük az egyetemnek, amint válaszolnak megírjuk!

 

Unod az olvasást? Támogass minket, hogy még több videót készíthessünk neked! Mire van szükségünk? Egy Sennheiser EW 100 ENG G3-as szettre és egy MD 46 DYNAMIC mikrofonra 206.550 Forint és 63.675 Forint, azaz összesen 270.225 Forint értékben.
PayPalos utaláshoz kattints IDE, ha a hagyományos utalást választod, akkor „atlatszo.hu Nonprofit Kft. 12011265-01424900-00100007”, de fontos, hogy a közlemény rovatban szerepeljen az „Átlátszó Oktatás” megjelölés. Postai csekken keresztül is támogathattok minket, csak írjátok meg a postacímeteket az [email protected], ahová postázhatjuk.
A megcélzott összegen felül beérkező adományokat a szerkesztőség további kiadásainak finanszírozására fordítjuk.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1257 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás