Egyéb

Magyar diákok terjesztik Putyin propagandáját

Egész Európát behálózó propagandakampányt indítanak az oroszok, diákok felhasználásával. Az ELTE-ről és a Gábor Dénes Főiskoláról is szerveztek be hallgatókat. A magyar videó alapján fejtjük fel a szálakat.

 

banner2_mozgo_2

Tegnap kezdett el terjedni egy orosz-magyar koprodukcióban készült propagandavideó, amelyben magyar diákok kérik az ENSZ segítségét Amerika ellen, felhánytorgatva a szuperhatalom háborús kalandjait, és nemzetközi vizsgálatot kérve Obama elnök ellen. A legtöbben a Gábor Dénes Főiskola hallgatói, de van köztük ELTE-s és gimnazista is.

 

(UPDATE: A videót azóta eltávolították, de mi természetesen megőriztük az örökkévalóságnak.)

Az amatőr módon felolvasott propangada angolul van feliratozva. Bár a rossz angolsággal írt feliratnak nem sok köze van a magyar szöveghez, sokatmondó hibák és átírások találhatók benne. 1:23-1:30 között például az angol felirat „my president”-et tartalmazó mondata „az elnököm nemet mond Washington politikájára”-ként hangzik el, noha Áder Jánosnak vajmi kevés köze van a magyar külpolitika alakításához. A videó elején Baranyi Teréziaként bemutatkozó lány, az Ungvári Nemzeti Egyetem volt hallgatója a feliratban „Boroni Terezia”-ként szerepel, mert az oroszos átírásban a hangsúlytalan ‘o’ betű ‘a’-nak ejtendő, míg az ‘i’ ‘ny’ hanggá lágyítja az ‘n’-et. Az ENSZ-főtitkár szintén oroszosan, Pan Gimunként kerül megszólításra; ezt az írásmódot annak ellenére is csak pár tucatszor dobja fel a Google, hogy ma már a magyar helyesírás szerint is ez a helyes alak.

A videó magyar idő szerint múlt szerda délután került fel a YouTube-ra, ahová egy külön erre a célra regisztrált „Hal Tinta” nevű felhasználó töltötte fel, akinek ez az első feltöltött videója. Azonban a szerda reggelre tízezres nézőszámmal büszkélkedő videó magyar pályafutása csak majdnem egy héttel a feltöltése után, kedd reggel indult, amikor a magyarországi orosz propaganda egyik zászlóshajója, a Kiállunk Oroszország mellett Facebook-oldal posztolta a közösségi oldalra. Addigra azonban már többen láthatták a videót, ugyanis azt már múlt pénteken feltöltötték a két legnépszerűbb orosz közösségi oldalra, az Odnoklassniki-ra és a vkontakte-ra.

Rövid keresgélés után előkerült a videó eredetije is (alább), szóról-szóra megegyező szöveggel és ugyanolyan angol felirattal. Ezt múlt hétfőn töltötte fel a YouTube-ra a „Katonatisztek lányai” nevű orosz ifjúsági nőszervezet. A lányok először a Krím-félsziget orosz megszállását követően tűntek fel, amikor a putyinista Szety (Hálózat) ifjúsági szervezet segítségével az orosz elnök képével masíroztak Szevasztopolban.

 

Vélhetően a Szetynek a vkontakte-n elhelyezett hirdetésére jelentkezett az a résztvevő, akivel sikerült beszélnünk. Mint elmondta, a kapcsolattartók orosz fiatalok voltak, akik megkérték az egyik résztvevőt, hogy fordítsa le az orosz szöveget magyarra, illetve szervezzen be további hat embert, akikkel elkészíthetik a videót. Miután összegyűlt hét fiatal, megbeszéltek egy találkozót a Hősök terére.

A videó elkészítésének teljes folyamatát innentől kezdve átvette néhány orosz, akik felvették, megvágták és feliratozták, majd a kész terméket később elküldték az egyik magyar résztvevőnek, aki feltöltötte az internetre. Az, hogy a Katonatisztek lányai-féle videóhoz hasonlóan itt is a Szety lehet a háttérben abból is sejthető, hogy a videó egyik orosz készítője átküldött forrásunknak egy videót, amelyre a névtelenségbe burkolózó orosz szervezők a videókampány alapjaként hivatkoztak, és amelyet tegnap töltött fel a Szety hivatalos YouTube-csatornájára.

Az Átlátszó korábbi cikkei a témában:

A legnagyobb orosz trolltelep működése

Orosz propagandaoldalak Magyarországon

Orosz információs hadviselés Csehországban

Az akció egyébként egész Európára kiterjed majd, a magyar résztvevő elmondása szerint az azonos kaptafára készült cseh videót már látta, illetve tudomása van arról is, hogy létezik lengyel videó. Noha ezeket nem sikerült megtalálnunk, a szerb változat linkjét megkaptuk, ez múlt pénteken került fel a YouTube-ra. Forrásunk állítása szerint az orosz értelmi szerzők egy válogatást is össze fognak vágni a klipekből.

A magyar videó tehát része egy Oroszországból irányított nemzetközi propaganda-kampánynak, amellyel csaknem egyidőben elindult egy másik is: egy alig egy hét alatt félmilliós nézettséget elért videóban orosz diákok követelik az ENSZ-től, hogy állítsa Obamát a hágai Nemzetközi Bíróság elé, illetve ennek érdekében petíciót indítottak a Fehér Ház oldalán, amelyet már több mint kilencvenezren alá is írtak.

Noha a nagyszabású információs hadműveletek valódi szervezői a háttérben maradnak, ezúttal sikerült maguk elé tolni néhány – minden bizonnyal mit sem sejtő – fiatal magyar diákot. Forrásunk állítása szerint nem tudta, hogy milyen szervezetnél jelentkezett, és nem tudott meg semmit a Budapesten a felvételt készítő oroszokról sem. Igaz, jobbnak látta nem is érdeklődni.

UPDATE: Megjelent a 15 ország fiataljainak bevonásával készült videó is.

 

Alább a Katonatisztek lányairól szóló BBC-riport és a ifjúputyinista Szetyről szóló VICE-videó látható. Különösen érdekes a valahol egy MLM-hálózat és egy szekta között elhelyezkedő Szety, amely Putyin személyét állítja követendő példaként tagjai elé, akik állami pénzen berendezett luxus-főhadiszállásukról szervezik az orosz ifjúság „hazafias” nevelését, és készülnek betölteni az új putyinista értelmiség és elit szerepét.

 

 

 

Kálmán Mihály

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás