Egyéb

Plakátot konzultált, kihallgatták az Átlátszó Oktatás szerzőjét

Miután az állandó lakcímén nem találta a rendőrség Szalai Balázst, az Átlátszó Oktatás újságíróját, telefonon jelezték felé, hogy be kell vinniük a kapitányságra, ezért keresik. Az aktivista épp a Saul fia című film szegedi premierje miatt volt a Belvárosi Moziban, így ott várta meg a kiérkező járőröket.

Szalai Balázst igazoltatták a rendőrök, majd egy telefonálás és egy SMS küldése után kikapcsoltatták vele a telefonját, és megkérték, hogy üljön be a rendőrautóba. Ezután kihallgatásra vitték. Az újságíró nem sokkal később saját Facebook-oldalára írta, hogy „Bent a kóterban.”

Néhány órával korábban posztolta azt a fotót, amin az látható, ahogy egy nemzeti konzultációs, „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját” feliratú plakát előtt áll egy társával, ecsettel a kezükben. A képen látható plakát szövegét lefestették, és azt írták rá hogy „Szégyen!! Szeged nem ilyen!” A képet azzal a szöveggel töltötte fel Szalai Balázs, hogy „Vigyázat, konzultálunk.”

A Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy csak a plakátot tartó keret megrongálása számít bűncselekménynek, mert az értékesebb 50 ezer forintnál, a plakát letépése, lefestése, átírása, rongálása viszont csak szabálysértés. Azonban a TASZ azt is jelezte, hogy a kár értékétől függetlenül bűncselekménynek minősíthetik a rongálást, ha azt bűnszövetségben követitek el, vagyis két vagy több ember előre elhatározza, hogy több bűncselekményt követnek el együttműködve, és legalább egy cselekmény elkövetését meg is kísérlik.

UPDATE: A TASZ leírása alapján a plakátok lefestése is lehet bűncselekmény:

„Ugyanígy bűncselekmény miatt indulhat eljárás, ha a kár nem haladja meg az ötvenezer forintot, de rongálást falfirka elhelyezésével követed el (ebben az esetben falfirkának minősül a festékszóróval, filctollal vagy bármilyen más felületképző anyaggal létrehozott képi, grafikus vagy szöveges felületbevonat, amely nem a vagyontárgy rendeltetésszerű használatához szükséges).”

 

Hegedűs Márk

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

 

Megosztás