Egyéb

Fizetőssé tenné a diákversenyt a Közszolgálati Egyetem

Az állami hátszéllel hajózó Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatástudományi Kara, mely március 31. és április 2. között rendezi az OTDK Állam- és Jogtudományi szekcióját,  a korábbi évtizedek szokásaitól eltérően a versenyzők részvételi díján felül még a nézőktől, érdeklődőktől is önkényesen szedne belépődíjat.   Az 1955 óta létező Országos Tudományos Diákköri Konferencia harminckettedik alkalommal kerül megrendezésre a tavasz folyamán. Az ország egészéből (és a határon túli magyarok köréből) sereglenek össze az országos fordulóba jutott hallgatók, hogy 16 szekcióban (szakterületi bontásban) mutassák be dolgozataikat. A tét nagy; az OTDK-helyezések komoly szakmai teljesítménynek számítanak. A szekciókat minden évben más-más intézmények rendezik, a helyi szervezők az egyetem alkalmazottaiból és hallgatóiból kerülnek ki.

Amint azt az OTDK honlapjáról és a szervezőktől megtudtuk, a szekciókban való részvételhez az előadó hallgatóknak és kísérő oktatóiknak legtöbbször részvételi díjat kell fizetniük, ezért cserébe viszont szállást, ételt, adminisztratív segítséget kapnak (például nyomtatási lehetőség), és ezt a költséget sokszor átvállalja a küldő intézmény. A nézőket mindenhol tárt karokkal várják, hiszen a Tudományos Diákkörök alapvető mozgatórugói a tudományos aktivizmus, az önfejlesztés és a mozgalmiság. Az általunk elért szekciók elsöprő többségéből azt a választ kaptuk, hogy a nézőknek legfeljebb regisztrálniuk kell az előadások megtekintéséhez, de több helyen még erre sincs szükség.

Az Állam- és Jogtudományi szekciót rendező NKE Közigazgatástudományi Kara azonban megköveteli 5.000 forint részvételi díj befizetését azoktól is, akik az előadások meghallgatásán kívül semmilyen szolgáltatást nem vennének igénybe. Tehát nem ülhet be ingyen senki meghallgatni rokonát, barátját, párját. Ez összeegyeztethetetlen az OTDK eszmei hátterével.   Kérdéseinkkel megkerestük az egyetemet, kíváncsiak voltunk, kiben és miért merült fel az unortodox ötlet, illetve miért nem lehet bárkinek nézőként regisztrálni a honlapon, ha már ez a követelmény? A válaszuk sajnos nem nyújtott sok információt. A résztvevők és a nézők fogalmát konzekvensen összemossák és nem értik, mi a probléma azzal, hogy 5.000 forintért ajándékcsomagot, kétszeri étkezést és egyéb dolgokat kap a regisztrált. Nem adtak váaszt arra sem, hogy aki nem szeretne semmit igénybe venni, annak miért is kell fizetni, illetve még mindig nem sikerült különbséget tenni a barátját, rokonát megnézni kívánó néző és az OTDK-n előadó vagy opponáló résztvevő között. Arra sem kaptunk választ, kinek az ötlete volt az unortodox, monopóliumokra jellemző kötelező szolgáltatás ötlete, valamint a nézőktől befolyó extra összeget egyetemükön belül ki fogja felhasználni.

Válaszuk szerint ők tájékoztatták a résztvevőket küldő karok megbízottjait januárban, azóta pedig nem érkezett formális ellenvetés a belépődíj ellen. Az általunk megkeresett hallgatók, akik  korábban helyezést értek el az Állam- és Jogtudományi szekción belül, lesújtó véleménnyel vannak a kialakult helyzetről. Milánkovich András, a két évvel ezelőtti országos forduló Alkotmányjog II. tagozat második helyezettje szerint a joghallgatóknak nagyon kevés lehetőségük van arra, hogy önálló tudományos kutatásuk eredményeiről beszámoljanak, ezek legfontosabbika mindig is a nyilvánosságra épülő OTDK volt.

“Ezért tartom felháborítónak, hogy a szervezők a hallgatóságtól is díjat terveznek szedni, ami egy egészen érthetetlen árukapcsolás – miért ne venne részt valaki (például egy versenyző hozzátartozója) szívesen a konferencián anélkül, hogy az esti buliba is el szeretne menni?”

– tette hozzá Milánkovich.

A korábbi helyezett szerint különösen szomorú ez azért, mert idén Budapesten rendezik a szekciót – így a részvételi díj pont az érdeklődők népes csoportját fogja távol tartani.

“Őszintén remélem, hogy ez a vadhajtás nem válik hivatkozási alappá a következő versenyek szervezői számára.”

– zárta le véleményét.

Egy nevét nem vállaló korábbi második helyezett szerint OTDK-t szervezni olyan, mint olimpiát rendezni. Megtiszteltetés, és nem szabad keresni rajta. “Az OTDK szellemiségével teljesen ellentétes, hiszen ez egy nyílt, a tudást és annak megszerzését középpontba állító verseny.” – nyilatkozta. A probléma felderítése szerencsére nem volt teljesen alaptalan: válaszlevelének utolsó sorában az NKE már visszakozik, hiszen szerintük tárt karokkal várnak mindenkit, aki csak egy-egy előadást szeretne megtekinteni. Cikkünkkel kapcsolatban megkerestük dr. Aáry-Tamás Lajost, az Oktatási Jogok Biztosát, illetve több más érintettet is. Válaszukkal és a fejleményekkel cikkünket lehetőség szerint frissítjük.

A cikk az Átlátszó Oktatás gyakornoki programja keretében készült. Írta Kis György Márk, a felkutatásban segédkezett Godó Irén.  

Megosztás