Egyéb

Vizsgálatot kértek az NKE-n a doktori iskola vezetője ellen

Közérdekű bejelentést tettek és vizsgálatot kezdeményeztek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, miután megírtuk, hogy a doktori iskola vezetőjének tudományos karrierje megkérdőjelezhető. A bejelentő azt is kéri, hogy vizsgálják meg, nem tettek-e közzé titkosított dokumentumokat az egyetem honlapján. Eközben az egyetem fenntartója, a Belügyminisztérium még mindig nem reagált, hogy visszaélést követett-e el az egyetem, mikor Bukovics titkosított anyagait megosztották honlapjukon.

kozszolg_alter.jpg

„Az egész ország érdeke, hogy a „Haza szolgálatában” álló, egyetlen „Nemzeti” Közszolgálati Egyetem vizsgálat tartásával tisztázza, hogy [az Átlátszó Oktatás cikkeiben] foglaltak megfelelnek-e a valóságnak, avagy sem.”

Az idézetet az egyetem felé tett közérdekű bejelentés hozzánk eljuttatott másolatából emeltük ki. A bejelentő (a tudományterület elismert oktatója) azt kéri az egyetem Szenátusától és a rektortól, hogy vizsgálják ki

  • Bukovics megfelelt-e a szükséges tudományos feltételeknek?
  • Titkosítva voltak-e a legfontosabb dolgozatai, ha igen miért, és ki oldotta fel annak titkosítását, mi alapján?
  • Elfogadható-e, hogy teológia területén felterjesztett egyetemi tanári kinevezéssel vezesse valaki 2014-ben a Közigazgatás-tudományi Doktori Iskolát?

A közérdekű bejelentést állami szerv és intézmény felé lehet benyújtani, ami áll az NKE-re, mindezt 30 napon belül a tapasztalt visszaélésekre, hiányosságokra rávilágítva, illetve olyan körülményre hívhatja fel a figyelmet, amelynek orvoslása vagy megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja. A bejelentő a 2013. évi CLV. törvényre hivatkozott, noha a közérdekű bejelentésekről a 2013. évi CLXV. törvény szól. A bejelentő valószínűleg elgépelte a dolgot, de ebbe valószínűleg nehezen kapaszkodhatna az NKE, mert az iratokat tartalmuk szerint kell elbírálni, nem lehet ilyen apróságokba belekötni, ha az egész levélből kitűnik, hogy igazából miről van szó.

Korábban megkerestük a Belügyminisztériumot a titkosítás és az esetleges feloldás körülményeiről, többszöri megkeresés után sem kaptunk választ az egyetem fenntartójától, aki egyben a titkosítást elrendelő intézmény is. A Magyar Tudományos Akadémia korábbi tájékoztatása szerint még nem változott az anyagok minősítése, ennek megfelelően kezelik, ehhez képest most is fellelhető a NKE honlapján. Korábban megírtuk, hogy ennek kapcsán hazugságokkal tarkított helyreigazítási kérelmet kaptunk az NKE-től.

„A disszertáció matematikai jellegű halandzsára épül. […]
Itt a reprezentatív közszolgálati főegyetem tudományos főemberéről van szó, és nem valamilyen taktaharkányi békemenetes bolond szélhámoskodásáról.” 

Írja az Örülünk Vincent blog honlapján, ahol boncolgatták Bukovics MTA doktori disszertációját, áltudományos zagyvaságokra is rávilágítva. Tegnap a Népszabadság foglalkozott hasábjain Bukovics István életútjával.

Eközben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a magyar felsőoktatás „zászlóshajója” hallgatásba burkolózik, a közérdekű bejelentés kapcsán mindössze azt a reakciót kaptuk, hogy a törvény szerint járnak el és folyamatban lévő ügyről nem áll módjukban tájékoztatást adni.

blogba_NKE KB Bukovics 1.jpgblogba_NKE KB Bukovics 2.jpg

Megosztás