Egyéb

Kirúgták a Putyint lehitlerező orosz professzort

Tegnap számoltunk be annak az orosz professzornak a kálváriájáról, akit a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézete (MGIMO) három hete fenyegetett meg kirúgással egy olyan cikke miatt, amelyben a Krím orosz megszállását a Hitler által a második világháborút megelőzően levezényelt területi annexiókhoz hasonlította. Diákok és egy professzori szakszervezet is kiálltak a szólásszabadság ilyetén korlátozása ellen, és a kijevi Tarasz Sevcsenko egyetem rögtön állást ajánlott Zubov professzornak. Mindeközben az egyetem közleményben tagadta le, hogy elhangzott volna ilyen fenyegetés, és azt állították, hogy csak a médiából értesültek ilyenről.

Az MGIMO oldalára ma felkerült hivatalos közlemény szerint Zubov professzort azonnali hatállyal elbocsátják. Az MGIMO az egyetem különféle – az egyetem és a Külügyminisztérium hatásköreibe tartozó –szabályzatainak megsértésére hivatkozva szabadul meg a professzortól. Állításuk szerint korábban többször felhívták Zubov figyelmét arra, hogy tartózkodjon a szabálysértésektől.

A közlemény konkretizálja is a professzor szerintük kifogásolható cselekedeteit: az egyetem szerint Zubov számos megnyilatkozása és interjúja, amelyekben Oroszország külpolitikájáról és az ukrán eseményekről fogalmazott meg véleményt „felháborodást és értetlenséget váltott ki az egyetemi közegben. Ezek [a vélemények] szembemennek az orosz külpolitikai irányvonallal, meggondolatlan és felelőtlen kritika tárgyává teszik az állam cselekedeteit, kárt okoznak a tudományos-művelődési és oktatási folyamatnak.”

Megosztás