Egyéb

Szöktetés Szevasztopolból – Janukovics és Kelet-Ukrajna

Kelet-Ukrajnában a szeparatisták erőre kaptak, Janukovics menekül. Egyre több információ derül ki a bukott elitről és a Majdan elleni erőszakról.

A csopi (csapi – a záhonyi határ ukrán oldala) Lenin-szobor ledöntése.

További összefoglalóink Ukrajnáról

Az Eszpreszo TV adása

Az időpontokat budapesti idő szerint tüntetjük fel, Kijevben egy órával több van.

18:22

Hennadij Moszkal, az ukrán parlament által a Majdan elleni erőszak kivizsgálására létrehozott ideiglenes nyomozó bizottság vezetője dokumentumokat tett közzé a Majdan elleni fegyveres akciókról. Ezek alapján a Belügyminisztérium alá rendelt Belső Fegyveres Erők „Omega” speciális osztagának tagja lőttek mesterlövészpuskákkal és gépkarabélyokkal az Insztitutszka utcán a tüntetőkre. A Majdan feloszlatását előirányzó „Bumeráng” és „Hullám” fedőnevű műveletek előkészítésében pedig részt vett az orosz Felderítő Főcsoportfőnökség (GRU) vezetőjének korábbi első helyettese is. A dokumentumokat „hazafias érzelmű” titkosszolgálati és belügyminisztériumi dolgozók juttatták el Moszkalhoz. A megismert adatok alapján Moszkal felszólította a főügyészt, hogy indítson vizsgálatot a volt belügyminiszter, annak helyettese, és különböző fegyveres erők egy sor magas rangú vezetője ellen. / zn.ua

Itt egy videó az Insztitutszka utcán tüntetőkre vadászó katonákról, akik a riporter kérdésére válaszolva azt állítják, hogy éles lőszerrel lőnek rájuk.

Itt pedig ugyanez a tüntetők nézőpontjából (VIGYÁZAT! Felkavaró felvételek.)

18:05

Sajtóhírek szerint Janukovics az orosz Fekete-tengeri flotta 831-es számú bázisán tartózkodik, ahonnan az oroszok megpróbálják kimenekíteni, de a bázis felett az ukrán légierő MiG-29-ese köröz. Janukovics ellen elfogatóparancs van érvényben, és állítólag megpróbálták letartóztatni is ma, de a testőrei lövöldözni kezdtek. Minden ilyen hírt erős fenntartásokkal kell kezelni, az egyetlen, ami biztos, hogy Janukovicsról három napja semmi biztosat nem tudunk.
Harkivban, Zaporizsjában, Doneckben, Kercsben és Mariupolban is megtámadták a majdanos tüntetőket. A harkivi megyei tanácselnök bejelentette, hogy indulni kíván az elnökválasztáson. Róla nem tudni, hogy hol van, a hírek szerint két napja Oroszországba menekült a harkivi polgármesterrel, Hennadij Kernesszel együtt, miután a titkosszolgálat bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak a szeparatisták ellen, és mind Dobkin mind pedig Kernesz tett szeparatista kijelentéseket az elmúlt napokban. Dobkinról itt van egy nagyon vicces videó, ebben az akkor még polgármesterségre készülő politikus és akkori tanácsadója, Kernesz egy kampányvideót próbálnak összehozni válogatott káromkodások közepette (angol felirattal).

Ma reggel Szevasztopol a tegnapelőtti luhanszki bejelentéshez hasonlóan kinyilvánította, hogy államcsínynek tekinti Janukovics leváltását, nem fogadja el az új kormány fennhatóságát, saját fegyveres önvédelmi erőt szervez, és gazdaságilag is önállósítja magát. Emellett felkérték Putyint, hogy vezényeljen orosz csapatokat a térségbe – bár Szevasztopolban már most is több tízezer orosz katona van, mert a város ad otthont a Fekete-tengeri flottának 2042-ig, miután Janukovics 2010-ben meghosszabította a szerződésüket.

 

Megosztás