Egyéb

Lemondott Janukovics? Ünnepelnek a tüntetők – FRISSÍTJÜK

​A parlament leváltotta Janukovicsot, aki ezt nem fogadta el, most talán a donyecki repülőtérről próbál kijutni az országból, a blügyminiszterének ez nem jött össze. Timonsenkót kiengedték, beszélt a Majdanon. Követjük az eseményeket.

A priluki Lenin-szobor ledöntése. / Olekszandr Akimenko

További összefoglalóink Ukrajnáról

Az Eszpreszo TV adása

Az időpontokat budapesti idő szerint tüntetjük fel, Kijevben egy órával több van.

Február 22., szombat

01:24

A kelet-ukraknai Luhanszkban a megyei tanács úgy döntött, hogy nem fogadják el törvényesnek a parlament által az elmúlt három napban hozott döntéseket. Az alkotmányra hivatkozva kinyilvánították, hogy a regionális hatalom felelős a a régióban uralkodó helyzetért. Ezért felszólítjották a parlamentet, hogy oszlassa fel az illegális fegyveres szervezeteket, decentralizálja a rendőrséget és a költségvetést. Emellett törvényes kereteken belül maradóó fegyveres önvédelmi szervezetek létrehozásáról is döntöttek.

A főügyészt, aki ma egy Szvoboda-párti kinevezett lett, felszólították, hogy vizsgálja ki a nyugati megyék szeparatista törekvéseit. Ezzel gyakorlatilag visszájára fordították azt az érvet, hogy a keleti megyék próbálnak elszakadni. Egy donyecki lap szerint a mai harkivi Régiók Pártja-gyűlésen kellett volna megtörténnie Kelet- és Dél-Ukrajna elszakításának, ezért utazott oda Janukovics, és az ugyanakkor Dubajban landoló elnöki gép csak elterelő hadművelet volt részéről. Azonban a lap szerint Putyin elutasította a kísérlet támogatását. / news.liga.net

01:17

Janukovicsnak a Kárpátokban, az Ivano-Frakivszk megyei Hutában is volt egy szerény kastélya, további képek itt.

01:09

Harkivban nagyjából 150 Majdanos tüntető bezárkózott a megyeháza épületébe, mert a tüntetésükre tituskák támadtak. A rendőrség nem avatkozott közbe, de végül elválasztotta egymástól a két csoportot. / EuroMaydan, mediaport ua

00:46

Egyáltalán nem mindenki örül Timosenko azon bejelentésének, hogy indul a május 25-ére kitűzött elnökválasztáson.

Sokan közülünk őszintén örültek annak, Hogy Julija Timosenko már nem ül börtönben. De mondjuk meg egymásnak őszintén: kevesen maradtak azok, akik szívesen látnák újra a politikában. Lehet a Janukovics-éra represszióinak szimbóluma, az állhatatotsság példája, pártjának tiszteletbeli vezetője – aki csak akar lenni, de nem aktív politikus. Julija Timosenkonak abban a múltban kell maradnia, amivel már rég fájdalmasan szakítottunk. Elég drágán megfizettünk azért, hogy ne próbáljunk meg újra ugyanabba a folyóba lépni. Minden tisztelet mellett.
– Osztotta meg gondolatait Facebookon Musztafa Najjem újságíró

Dmitrij Uljanov „nem ezért haltak meg az emberek” feliratú képe villámgyorsan terjed Facebookon.

23:15

Tetjana Csornovilról készült képek a Janukovics birtokának egyik biztonsági helyiségében, azoknak az autóknak a rendszámával, amikkel közlekedhet.

A KyivPost oknyomozó újságírói egész éjszaka Janukovics mezsihirjai uradalmában maradnak, hogy átnézzék az ott talált iratokat. Többek között olyanokat, amelyeken az ő arcképük szerepel Janukovics újságíró-listáin. Tetjana Csornovil újságíró egy évvel ezelőtt már közzétett fotókat például Janukovics mesterséges taván ringatózó kalózhajójáról. Őt december végén kirángatta az autójából és eszméletlenre verte két férfi. Többen a hasonló esetek mögött sejtik orosz „tanácsadók” ténykedését, mert a kaukázusi „antiterrorista” műveletekben is hasonló módszereket alkalmaztak.

Mezsihirjában azóta felfedezték Janukovics néhány repülőjét és hajóját is. / Varlamov

22:48

A Majdanon szól a bandura és az ének. Az Interfax szerint a volt ukrán miniszterelnök Nikolaj Azarovnak, az UNIAN szerint pedig az ukrán parlament alelnökének is sikerült elmenekülni Ukrajnából, minden jel arra mutat, hogy most már Moszkvában vannak. / index.hu

22:35

Oleh után moderátor is felszólítja az embereket, hogy legyenek óvatosak.

22:29

Oleh Ljasko, a Radikális Párt elnöke után egy Oleh nevű aktivista is halálbüntetést követel Janukovicsnak. Aki most lehet, hogy a donyecki repülőtéren próbálja elhagyni az országot. Az Interfaksz legújabb híre szerint Zaharcsenko belügyminiszter a hírekkel ellentétben nem menekült tegnap Belaruszba, hanem szintén donyecki repültőtérre ment, és megpróbálta elhagyni az országot, de nem voltak nála megfelelő dokumentumok, majd elhagyta a repülőteret.

22:12

Miközben a Majdanon továbbra is politikusok lelkesítő beszédeit hallgatja a tömeg, Janukovics úgy tűnik, hogy megpróbált meglépni Donyeckből, de nem engedték felszállni a repülőgépét. Korábban (ld. alább, 19:47) a feleségét egy Donyeck megyei Auchanban fotózták le konzervvásárlás közben. / index.hu, Ukrainszka Pravda

21:52

Ruszlana Lizsicsko,a  népszerű énekesnő, aki kezdettől fogva aktív résztvevője a volt a tüntetéseknek arról beszél, hogy a Majdan társadalmi lényege az volt, hogy önellátó, ami Ukrajna önállóságát jelképezte. Kiemeli, hogy az ukrán alkormány szerint a hatalom forrása a nép. Beszédét többször „ügyes vagy!” kántálás szakítja meg. „A Majdanon álltam, a Majdanon állok, és a Majdanon fogok állni” – zárja beszédét, figyelmeztetve a hallgatóságot, hogy nem engedhetik meg, hogy még egyszer idáig fajuljon a helyzet. Végül megköszöni mindenkinek, aki a vérontás elkerüléséért dolgozott.

21:40

Rebecca Harms, az európai Zöldek társelnöke:

köszönöm, amiért olyan bátrak voltatok, hogy harcoltatok az országotokért, a nemzetetekért, és egyszersmind megvédtétek Európát! 

– Harms arról beszél, a következő napokban, hónapokban, években visszaadja mindazt a barátságot és szeretetet, amit Kijevben kapott.

Jacek Saryusz-Wolski lengyel politikus, az EP alelnöke, néppárti képviselő beszélt, azt mondta:

Az Önök tüntetése békés volt, az elnökük erőszakot alkalmazott ellenük, Önök lépést tettek a demokratikus, erős, európai Ukrajna felé

Majd megdicsérte a tömeget, és elkiabáltatta a tömeggel, hogy 

Ukrajna Európa, Ukrajna Európa.

/ index.hu

21:32

Lucenko még mindig nem adja át a mikrofont, most éppen az európai országokat ünnepelteti. A velük tüntető oroszoknak is jut egy kör „ügyesek vagytok!” A „testvéri belaruszoknak” is. Amerikának is.

21:24

Sajnos szar a netem, ezért lemaradtam most tíz percről, de Lucenko továbbra is mindenféle embereket és csoportokat ünnepeltet a tömeggel. Természetesen akiket ünnepeltet, nagyon is megérdemlik a dícsérő szavakat, de Lucenko szereplési kényszere visszatetsző. Fél órája foglalja a színpadot, közben egy nő már nagyon szeretne szóhoz jutni, de Lucenko nem hagyja.

21:12

Miután Lucenko ünnepeltette a kétes hírű Ukrán Felkelő Hadsereget, sorra kerülnek többek közt a déli és keleti megyékből érkezett tüntetők, Ruszlana énekesnő, aki aktívan résztvett a Majdan szervezésében, és a tüntetéseket közvetítő ötös csatorna is.

21:05

Lucenko elsőként a fiataloknak köszöni meg, hogy politikusokvezetése nélkül is felismerték, hogy a jövőjük a Majdanon dől el. Felszólítja a tömeget, hogy skandálják „ügyesek vagytok!”. Andrij Parubijt is ünnepelteti, aki a Majdan önvédelmét szervezte. A szélsőjobboldali Právij Szektornak is jut skandálás, de ebbe fütyülés is vegyül. Ezután az elsősegély nyújtó aktivistákat, majd a tüntetést segítő állami intézményeket ünnepli a tömeg, majd a papokat, akik „a golyók süvítése közepette imádkoztak,” közvetítettek a felek között, és reményt adtak a tüntetőknek. Most azokat vállalkozókat köszönti a tömeg, akik hozzájárultak a Majdan fenntartásához, és a kormányellenes politikusoknak is jön köszönetnyilvánítás. Végül, a kijevieket ünnepli a tömeg.

21:03

Lucenko, a Batykivscsina párt (Timosenko pártja) szintén nemrégiben szabadult tagja beszél. Egyperces néma csenddel emlékeznek az áldozatokra, közben harangoznak.

21:00

A Majdanon hatalmas a tömeg, a hangulat nyugtalan, minduntalan tituskákról (kormányhű civil milícákról) érkeznek hírek, a színpadról igyekeznek megnyugtatni az embereket, hogy a Majdan önvédelmi erői a helyzet urai, és nincs mitől tartani.

20:55

Timosenko beszédet tartott a Majdanon, a tömeg alapvetően pozitívan fogadta a fellépését. Timosenko elmondta, hogy alig ismerte fel a tüntetések során megrongálódott fővárost, el sem akarta hinni, hogy ennyi halott van, de bízik benne, hogy a tüntetők kiharcolták maguknak a jogot egy új, szabad Ukrajna irányítására. Timosenko szerint ő lesz a garancia egy új, európai Ukrajna számára, és az ukrán tüntetők a jövő garanciája. Korábban a frissen szabadult ex-miniszterelnök azt mondta, hogy Ukrajna hamarosan csatlakozhat az EU-hoz.

20:24

„Ne interjút csináljatok vele, lógjon!” illetve „Kurva!” – ezek jelenleg a legnépszerűbb kommentek a Majdan ukrán oldalának azon posztja alatt, amelyben az lb.ua híradására hivatkozva azt írják az oldal szerkesztői, hogy Timosenko első szabadlábon elkövetett önfényezéseként kijelentette: azért volt ilyen sok áldozata a tüntetéseknek, mert ő nem volt ott a Majdanon.

19:47

Janukovics felesége a Donyeck megyei Makijivkában látogatott el a helyi madarasteszkóba, konzervvásárlás céljából. Nem árt felkészülni a hosszú menekülésre. / Kép: Ukrainszka Pravda

17:27

Az angol és a német külügyminiszter felszólította az IMF-et, hogy nyútsanak kölcsönt Ukrajnának. Az ukrán newsplot.org hírportál összeállítást készített a forradalom költségeiről, a kép nagyobb felbotásban itt érhető el:

Julija Timosenkot kiengedték a harkivi börtönből a parlement döntése nyomán, most repülővel Kijevbe tart, a Majdanon fog beszédet mondani. Aktivisták közben megtalálták Janukovicsot, aki Harkiv külvárosában várja, hogy tárgyalást kezdjen az EU-val, amint arra ma leadott interjújában utalt, vagy hogy elmeneküljön Oroszországba.

A képen egy Janukovics mezsihirjai birtokán talált, tizenkétmillió dolláros átvételi igazolás látható. A birtokon többszázmillió dollárnyi tranzakciókról, megfigyelendő újságírókról és képviselőkről és Janukovics egyéb üzelmeiről is találtak iratokat, valamint Janukovicsot ábrázoló arany érmék, egy kisebb közlekedési múzeumot megtöltő veteránautó-park, egy magánállatkert, és Janukovics tobzódásának egyéb mementói is előkerültek. A birtokot már most Korrupciómúzeumnak nevezik, nem lehetetlen, hogy azzá is alakítják majd.

A legteljesebb, folyamatosan frissülő fotósorozat a birtokról Varlamov orosz fotóblogger posztjában található.

16:24

328 igen szavazattal az ukrán parlament leváltotta Janukovics elnököt, választásokat írtak ki május 25-ére. Biztosnak tűnik a Majdan győzelme, bár kérdés, hogy miként reagálnak a keleti megyék, amelyek kísérletet tettek ma arra, hogy kivonják magukat a központi hatalom fennhatósága alól, és a megyei közigazgatáshoz helyezzék ki az irányítást. Mihail Dobkin harkivi kormányzó és Hennadij Kernesz harkivi polgármester azonban ma Oroszországba menekült, miután látnivalóan nem sikerült a mai harkivi Régiók Pártja gyűlésre összehívott kelet- és dél-ukrajnai képviselőket meggyőzniük, hogy kettészakítsák az országot. Ráadásul tegnap az Ukrán Biztonsági Szolgálat bejelentette, hogy szeparatista kijelentéseik miatt vizsgálatot indítanak ellenük.

15:40

Janukovics Arbuzov  megbízott miniszterelnök tévéjében most jelentette be, hogy nem mond le. Puccsról beszél, és a ’30-as évekhez hasonlítja a helyzetet, arra utalva, hogy most is nácik fognak hatalomra kerülni, és kiemelve, hogy több helyen betiltották Ukrajna Kommunista Pártját és a Régiók Pártját. Állítása szerint Harkivban van.

Arbuzov, Olekszandr Klimenko vámügyminiszter, és az elmúlt években krőzusi vagyonra szert tett Oleszandr Janukovics, az elnök fia a 24channel szerint elhagyták Ukrajnát.

15:00

Több hírforrás szerint lemondott Janukovics elnök. Ahhoz, hogy új elnökválasztást lehessen kiírni, amely a választás bejelentéstől kezdve legalább 90 nap után jöhet csak szóba, az elnöknek le kell mondania. Helyét a törvény alapján a miniszterelnök (jelenleg a Janukovics-közeli bankár-oligarcha, Szerhij Arbuzov a megbízott miniszterelnök) veszi át. Lehet, hogy ennek előkészületei folynak most. A nap folyamán lemondott Volodimir Ribak házelnök és 8 Régiók Pártja-képviselő is.

Oleh Ljasko, a baloldali Radikális Párt képviselője hamarosan egy olyan törvénytervezetet fog benyújtani, amely megtiltaná a magasrangú hivatalnokoknak, hogy elhagyják Ukrajnát, a felelősségrevonás elől menekülve.

325 igen szavazattal elfogadták a 2004-es, az elnöknek kevesebb és a parlamentnek több jogkört biztosító alkotmány visszaállítását. 322 igen szavazattal megszavazták Julija Timosenko bebörtönzött ellenzéki vezető, korábbi miniszterelnök szabadon engedését.

Ukrán múzeumi dolgozók megalapították a Kék Pajzs elnevézésű szervezetet, amely Ukrajna kulturális örökségének védelmét tűzte ki célul. Jelenleg Janukovics Kijevhez közeli gigantikus birtokán, Mezsihirjában próbálják megóvni az ott felhalmozott értékeket, többek között antik nyomtatványokat. Itt látható pár fotó az elnök különbejáratú közlekedési múzeumáról, érmegyűjteményéről, és a görög romokról a birtok kertjében.

Ősnyomtatványokat is találtak az újságírók Janukovics mezsihirjai birtokán.

 

13.53

Janukovics tanácsadója, Hanna Herman cáfolta az elnök lemondásának hírét.

Közben tüntetők a repülőtéren elfogtak egy kormánypárti képviselőt és visszavitték a parlamentbe. / EuroMaidan PR

13.43

Nem megerősített hírek szerint Janukovics lemondott, a parlament előtt eufóriában van a tömeg.

Az elnöki rezidencián rengeteg dokumentumot találtak aktivistákról, újságírókról, képviselőkről, „veszélyesnek” tekintett személyekről – közli az EuroMaidan PR.

Janukovics szóvivője közölte, hogy az elnök Harkivban van és ma este az állami televízióban beszélni fog.

Julia Tyimosenko lánya a parlamentben könnyezve fogadta anyja szabadon engedését.​

13.20

​Családi program az elnöki rezidencia meglátogatása. / EuroMaidan PR

12.57

Az újonnan házelnökké és miniszterelnökké megválasztott Turcsinov kész lemondani a házelnöki posztról, hogy koalíciós kormányt alakítson. / KyivPost

Harkivban a déli és keleti megyék képviselőinek találkozóján minden felszólaló, köztük Dobkin megyei kormányzó is a békéről és az ország egységének fontosságáról beszélt. / KyivPost

12.53

A parlament ülése budapesti idő szerint 17 óráig szünetel.

12.41

​Rengetegen mennek Janukovics rezidenciájára, a környéken közlekedési dugók is vannak. / EuroMaidan PR

12.39

​A parlament hivatalosan is megszavazta Julia Tyimosenko volt miniszterelnök szabadon engedését. / EuroMaidan PR​

12.36

Belügyminiszterré választották a Batykivscsina párti Arszen Avakovot. A KyivPost azt írja, hogy a miniszterelnöki pozícióra is az új házelnököt, Olekszandr Turcsinovot választotta meg a parlament.

Jurij Mirosnyicsenko, Janukovics elnök parlamenti szóvivője szerint az országgyűlésnek a keleti megyék érdekét is figyelembe kellene venni. / KyivPost

Az Amerika Hangja orosz adása szerint az orosz Duma külügyi bizottságának vezetője, Alekszej Puskov is Harkivban van, ahol kelet- és dél-ukrajnai, Janukovicshoz hű szeparatista képviselők tanácskoznak.

Janukovics rezidenciáját a nép vette birtokba. A tüntetők felügyelik a fényűző palotát és környékét, hogy semmiben ne essen kár, maszkban senkit nem engednek be, és kísérettel lehet bejárni az épületet. Korrupciós múzeumot szeretnének kialakítani. / KyivPost

11.54

​Az elnöki rezidencián vízbe dobott iratokat találtak, az emberek csónakot keresnek, hogy kihozzák a dokumentumokat. / EvroMajdan

11.51

Az ukrán diákok elfoglalták az oktatási és tudományos minisztériumot. / Ukrajnszka Pravda

11.49

A „Jobb Szektor” szervezet Ukrajna Hőse címet adna minden elhunyt tüntetőnek, családtagjainak pedig örökjáradékot adna. / 24 TV​

11.44

​A Batykivscsina-párti Olekszandr Turcsinovot választották meg az ukrán parlament új elnökéül.

11.41

​Az EuroMaidan tudósítása szerint rengetegen várnak arra, hogy megnézzék, milyen körülmények közt élt Janukovics. A kerítésen felirat kéri az embereket arra, hogy ne nyúljanak semmihez, ne tegyék tönkre a zsarnokság mementóit.

11.40

Az UDAR párt egyik képviselője elmondta, hogy a légiirányítástól próbálnak meg információt szerezni Janukovics hollétéről. Törvényt fogadtak el a szeparatista törekvések tiltásáról. Közben Harkivban megkezdődött a Dobkin kormányzó által összehívott nagygyűlés (a fotón), amin déli és keleti megyék kormánypárti és kommunista képviselői vesznek részt. Az érdeklődés meglehetősen gyér és Janukovics sincs a helyszínen. Dobkin ellen büntetőeljárás indult, mert nyíltan az ország kettészakítására törekszik.​

11.24

Az ukrán belügyminisztérium közleményt adott ki arról, hogy a nép oldalán áll. „Dicsőség Ukrajnának”​ – ezzel zárták bejelentésüket.

11.22

​Az egyik fontos hírforrásunk Katyerina Kruk twittere. ​A Magyar Narancs interjút készített vele.

11.15

Élő Ustream-közvetítés az elnöki palotából.

10.56

Euforikus hangulatban várja a tömeg a bebocsátást Janukovics palotájába. A Hromadszke TV közvetítése megszakadt, de idáig még nem tudtak bejutni.​

10.46

A Hromadszke TV élő adásban jelentkezik az elnöki rezidencia bejárásáról.

10.37

​Összegyűlt a sajtó Janukovics rezidenciájánál. / EuroMaidan

10.23

Janukovics tanácsadója, Hanna Herman elmondta, hogy az elnök Harkivban van, de nem csatlakozik Dobkin kormányzó szeparatista gyűléséhez. / Chris Miller

10.21

​Ez Viktor Janukovics rezidenciája, amit most megnézhetnek az emberek, miután elhagyták az őrök. / Kép: KyivPost

10.18

A kelet-ukrajnai Harkivban tituskák és különleges rendfenntartó erők tartanak a tüntetők felé, írja az Ukrajnszka Pravda.

10.14

Újabb hét képviselő lépett ki a kormányzó Régiók Pártjából, a KyivPost szerint Janukovics-ellenes többség jött létre

10.04

Mikola Rudkovszkij szocialista képviselő azt kérte a tüntetőktől, hogy ne foglalják le a nemzeti bankot, mert az országnak fenntartható gazdaságra van szüksége. / Christopher Miller

10.00

Olekszandr Turcsinov, a Batykivscsina párt egyik vezetője elmondta, hogy a miniszterek nagy része eltűnt, a parlament maradt az egyetlen legitim döntéshozó testület. Új házelnököt, miniszterelnököt, belügyminisztert kell ma az országgyűlésnek választani. Az elnökválasztásig, ami május 25-nél nem lehet később, át kell alakítani a választási bizottságot és igazságügyi reformot kell végrehajtani. Arszenyij Jacenyuk elmondta, hogy kétharmadra, háromszáz szavazatra van szükség a parlament működéséhez. Mivel Janukovics nem látja el elnöki feladatait és nem írja alá a meghozott törvényeket, így eltávolításáról is dönteni kell. / KyivPost

09.41

Vitalij Klicsko a parlamentben azt mondta, hogy legkésőbb május végére ki kell tűzni az elnökválasztást. / EuroMaidan PR​

09.38

​A tüntetők őrzik az ukrán parlamentet. / Pedrodon

09.36

Andrij Sevcsenko parlamenti képviselő közölte, hogy eltávolították az őrséget Janukovics mezsihirjai rezidenciájáról és körbeviszik ott a sajtót. / Christopher Miller

09.32

​A tüntetők egyik védelmi parancsnoka körbevezeti a sajtót az elnöki hivatalban.

09.31

A Batykivscsina párt egyik vezetője elmondta, hogy sehol nem találják Janukovicsot, semmit nem tudni a hollétéről. / EuroMaidan PR

09.29

A parlament elnökhelyettese is lemondott, de senki nem felejti el neki, hogy ő vezette azt az ülést, ahol a diktatorikus törvényeket elfogadták – írja Katyerina Kruk.

09.28

Lemondott Volodimir Ribak, az ukrán parlament elnöke – írja a tüntetők sajtószolgálata és Katyerina Kruk.

09.22

„Tényleg azt érezted, amikor kiírtad, hogy meg fogsz halni?” – kérdezik Oleszja Zsukovszkától az ask.fm-en. „Abban a pillanatban tényleg azt hittem. Amikor betoltak a mentőbe, miközben dőlt belőlem a vér, fogtam és beírtam ezt az üzenetet, ami kiment az összes közösségi oldalamra” – válaszolta Zsukovszka. Köszöni mindenkinek a támogatást, a Magyar Vöröskereszt üzenetének is örült. Vkontakte-oldalán elnézést kér ismerőseitől, hogy nem veszi fel a telefont, de nagyon nehezen tud beszélni.​

09.14

​Katonai repülőt küldött Lengyelország Ukrajnába, amivel a súlyosan sebesült tüntetőket Krakkóba szállítják kezelésre. Előzőleg az országból távozó Sikorski lengyel külügyminiszter is magával vitt hét sebesültet. / Ukrajnszka Pravda

09.07

Vitalij Klicsko, az ellenzéki UDAR párt vezetője a Majdanon elmondta, hogy a parlament rendkívüli ülésére siet, ahol az elnök felelősségre vonásáról fognak dönteni. / KyivPost

08.58

Indul a nap a Majdanon. Katyerina Kruk szerint ezekkel a szavakkal: „senki ne haljon meg ma”. Simon Suszter arról ír, hogy a hatóságok teljesen kivonultak Kijevből, sehol egy rendőrautó. Úgy tűnik, a Jobb Szektor vette kézbe az irányítást. Tüntetők irányítják a forgalmat, az autókat, buszokat átkutatják. De rendben zajlik a közlekedés.​

08.35

Ha Janukovics reggel tízig nem mond le, fegyvert fogunk és harcba indulunk – mondta egy felháborodott tüntető a Majdan színpadán. A tüntetők úgy vélik, az ellenzéki politikusok lepaktáltak az elnökkel, miután tegnap olyan megállapodást kötöttek, amiben nem szerepelt Janukovics eltávolítása az elnöki pozícióból. Vitalij Klicsko, az ellenzéki UDAR párt vezetője elnézést kért a tüntetőktől, azt mondta, kényszerítették a tárgyalásra. / Eszpreszo TV

Éjjel Kijevből felszállt egy luxusrepülő, amin sokan Janukovics elnököt sejtették. A gép Dubai mellett, a VIP- és business-utasoknak fenntartott Fudzsaira repülőtéren szállt le. Harkivban a Janukovicshoz hű erők provokációkra készülnek az ellenzéki Szabadság párt értesülése szerint. A kelet-ukrajnai nagyvárosban ma az Ukrán Front nevű, a Régiók Pártja képviselői által alig három hete életrehívott szervezet kezdeményezésére az összes délkeleti megye, a Krím-félsziget és Szevasztopol minden szintű képviselőinek részvételével tartanának nagygyűlést. Ezt a nagygyűlést készülnek megtámadni a Szabadság-párt aktivistáinak öltözött provokátorok a párt szerint. Nem zárható ki, hogy Janukovics Harkivban van, ahol kísérletet tehetnek Dél- és Kelet-Ukrajna elszakítására, de a harkivi repülőtér cáfolta, hogy oda érkezett volna. Ribak házelnök, Kliujev, az elnöki hivatal vezetője és Novinszkij ukrán-orosz oligarcha is elhagyta Janukoviccsal együtt Kijevet – írja az Eszpreszo TV. A televízió értesülése szerint Zaharcsenko belügyminiszter Fehéroroszországba menekült.

A tüntetők ellenőrzőpontokat állítottak fel a kijevi repülőtereknél, minden autót átvizsgálnak és regisztrálják a repülőterekre érkezőket, hogy a kormánypárti képviselők ne menekülhessenek el a városból. / Ukrajnszka Pravda – EuroMaidan PR

Az ukrán állambiztonsági szolgálat leállította a „terrorelhárító műveletek” előkészületeit. A szolgálat sajtóosztálya közölte, hogy a krízis megoldására tett lépések és a politikai párbeszéd erősödése miatt, a törvényekkel összhangban csökkentik a készültségi szintet.

Az ukrán állambiztonsági szolgálat vizsgálatot indított Gennagyij Kernesz harkivi polgármester és Mihail Dobkin Harkiv megyei kormányzó ellen, akik az ország kettészakítására hívtak fel. / EuroMaidan in English

Ruszlana Lizsicsko, a népszerű énekesnő és ellenzéki aktivista a tüntetők elleni állami bűncselekmények bizonyítékainak összegyűjtésére szólított fel a Facebookon. Ezeket hétfőn Strasbourgban ismerteti, és el szeretné érni, hogy Janukovicsra bűnözőként, diktátorként és terroristaként tekintsenek mindenütt a világban.

Dnyepropetrovszkban a Berkut átadta felszerelését a tüntetőknek. / Olekszandr Akimenko

Temetési szertartás a Majdanon. / Olekszandr Akimenko

http://www.youtube.com/watch?v=ziFAi4NnEDc

Hozzátartozóik érkeznek az elhunyt tüntetők holttestéért. Az 5-ös csatorna riportja angol felirattal.

Tizenkilencen az elhunytak közül. / EvroMajdan SOS

A korrupció múzeuma nyílik meg ma Kijevben. A bárki által szabadon látogatható kiállítást Mezsihirjának hívják Janukovics 140 hektáros rezidenciája alapján, amit állami tulajdonból sajátított ki. / EuroMaidan PR

Víz, tej, gyümölcs, hús, kaviár – rengeteg adományt kapnak a kijevi tüntetők. / Okszana Hmilevszka​

Megosztás