Egyéb

Ukrajna február harmadikán – Frissül

Frissítve: 20.00- ​Ma visszatér betegszabadságáról Viktor Janukovics ukrán elnök. Tegnap az ellenzék kijevi tömeggyűlésén tízezrek voltak, közben ejtették a vádakat Dmitro Bulatov, a megkínzott aktivista ellen. A Majdan aktivistái a tüntetések kifulladásától félnek, és az azt követő megtorlásoktól. Ma is követjük az eseményeket Ukrajnában.

Tegnap újra tüntetők lepték el a kijevi barikádokat. Fotó: EuroMaidan PR

Január 22. óta minden nap követjük az ukrán eseményeket – kattints ide az összes hírösszefoglalónkért!

Espreso TV élő adás:

Az eseményeket budapesti idő szerint tüntetjük fel. Kijevben egy órával több van.

 

Február 3., hétfő

Az események csendesen teltek ma Ukrajnában, ha ez így marad, ma már nem jelentkezünk frissítésekkel. Holnap a szokott formában, ugyanitt foglaljuk össze az eseményeket.

Addig is a zvamy.org praktikus naptárát ajánljuk, ahova bekerül minden, a Majdannal kapcsolatos esemény a világból.

20.00

Nem-hivatalos belügyminisztériumi forrásból úgy tudják az ellenzékiek, hogy ma 40 orosz specnazos érkezett Kijevbe. (EuroMaidan PR/censor.net.ua)

Eddig 136 újságíró sérült meg munkája végzése közben a kijevi tüntetések során. (lb.ua)

Elmar Brok, az EP külügyi bizottsági elnöke szerint Janukovics „csodálatos gyorsasággal gyógyult fel éppen akkor, amikor az EU küldöttsége elhagyta Ukrajnát.” (EuroMaidan PR/Ukrán Pravda)

Civil kezdeményezés keretében derítik föl és blokkoltatják a Viktor Janukovicshoz közvetlenül vagy közvetve köthető számlákat a ​yanukovich.info oldalon keresztül. (Valerij Pisnij, twitter)

Az ukrán feketehumor termékeként, immár a képzeletbeli ​”berkutos srác” is megtalálható twitteren.  (ShitBerkutSays, twitter)

​Érzékletes angol nyelvű elemzés Ukrajna hatalmi viszonyairól. (The Ukrainian Week/EuroMaidan PR)

Az osztrák tényfeltáró cikkek is pörögnek Janukovics országban lévő üzleti kapcsolatairól. Most éppen a Format kísérelte meg ezeket felvázolni. (gazeta.ua/EuroMaidan PR)

Megtalálták a Kijevben múlt kedden eltűnt dán újságírót, Sidsel Kjeert. Lengyelországban van, és semmi baja. (EuroMaidan PR)

Külön ​facebook oldal gyűjti össze az EuroMajdan tüntetésekkel párhuzamosan felfutó street-art és művészeti projekteket. Tegnap óta már ​tumbleres dokumentációja is van a témának. (EuroMaidan PR/7daysinkiev tumblr)

Luck városában a Kommunsita Párt elég sajátosan értelmezte a politikai reform gondolatát. Felállítottak székházuk aulájában egy Sztálin-mellszobrot. (​Vitalij Szedjuk, twitter)

19.15

A cserkaszi bíróság ma hat tüntetőt engedett szabadon. (lb.ua)

Szerhi Lescsenko újságíró részletes angol tényfeltáró riportot közölt az ukrán kormánypárt ausztriai gazdasági érdekeltségeiről. (EuroMaidan PR)

Viktor Janukovics elnök szerint elfogadhatatalan hogy „az ország durva szélsőséges csoportok hatalmába került”. Erről egy kijevi kerekasztal-beszélgetésen beszélt. Tervezett programja szerint egyébként hamarosan a Szocsi téli olimpiára látogat. (lb.ua/EuroMaidan PR)

Egy egyelőre rejtélyes „Vörös szektor” nevű, oroszbarát szervezetet gyanúsítanak az ellenzékiek a lviv-i rendszámú autók felgyújtásával. (EuroMaidan PR)

A Függetlenség téren most csupán pár ezren vannak, sok közöttük az ország nyugati feléből érkezett tüntető. Egyikük, Vaszil Lucan azt mondta, legfontosabb követelésük továbbra is a teljes jelenlegi hatalom leváltása, ennek elérését eltökélték. (Kyiv Post)

Olekszandr Gerega kormánypárti képviselő törvénytervezetet nyújtott be a kormánypárt üzleti érdekeltségeit sújtó bojkott betiltásáról Ukrajnában. (EuroMaidan PR)

Janukovics külügyminisztere, Leonyid Kozara azt mondta, „mélységes aggodalommal töltötte el a müncheni konferencia résztvevőit az ukrán szélsőjobboldali radikálisok problémája”. Felhívta az ellenzék vezetőit, határolódjanak el ezektől az akcióktól. Ugyanakkor figyelmeztette a Majdanon tüntető külföldi állampolgárokat, hogy saját felelősségükre vesznek részt az esetleges harcokban. (Kyiv Post)

Magyar idő szerint este hatkor kezdődött el a Majdan híressé vált zongoristájának koncertje a tüntetők által elfoglalt Ukránok Házában. (EuroMaidan PR)

Live streaming video by Ustream

17.00

Az ellenzékhez átállt Ungvári Regionális Tanács ideiglenes helyi képviselőcsoportot állít fel. (lb.ua)

Az 114 fős Ivano-Frankivszki Regionális Tanács 77 tagja fejezte ki bizalmatlanságát Vaszil Csudnov helyi elnökkel szemben. (lb.ua)

Az ukrán belügyminisztérium két „fegyveres EuroMajdan aktivista” pénteki letartóztatásáról adott ki közleményt. (Kyiv Post/Interfax)

A chesno.org civil szervezet az országos újságíró-ellenállásról adott ki infografikát. (EuroMaidan PR)


Még nincsen konkrét terv az EU és az USA ukrán mentőcsomagjáról, de az erről való egyeztetések folyamatosak. (Interfax)

Ukrán bíróságok egy holland autógumikat gyártó vállalkozás tulajdonának elkobzásáról döntöttek, mivel azok éghető abroncsokkal látták el a Hrusevszkij utcai barikádokat. (EuroMaidan PR)

A Naftogaz Ukraini arra figyelmeztetett, hogy a növekvő lakossági fizetési hátralék miatt növekszik annak a veszélye is, hogy Ukrajna sem lesz majd képes kifizetni az importgáz ellenértékét az orosz Gazpromnak. (Interfax)

15.30

Az ideiglenesen miniszterelnöki feladatokat is ellátó ukrán miniszterelnök-helyettes, Juri Bojko ma Moszkvában tárgyalt Alexej Millerrel, a Gazprom igazgatójával a korábban kialkudott gázárcsökkentésről, és az Ukrajnának nyújtand orosz kölcsönről Ukrajna jelenleg 3,35 milliárd dollárral tartozik az orosz gázszállításokért cserébe, ebből február 7.-éig 650 milliót lenne köteles törleszteni. (Interfax)

Bulatov még a kijevi kórházban feburár 1.-én interjút adott a Wall Street Journal újságírójának. Ebben azt mondta el, elrablói azzal gyanúsították, hogy amerikai kém, és hogy többször folytatott titkos találkozókat az amerikai nagykövettel. Arról is kérdezték, hogyan szervezte meg az autós tüntetéseket. Nyolcnapos fogsága vége felé beszámolója szerint már könyörgött, mielőbb öljék meg. (Kyiv Post)

Szerhij Tyihipko ukrán oligarcha és kormánypárti képviselő az ukrán válságról és annak lehetséges megoldásáról fejtette ki nemrég elképzeléseit írásban. Szerinte az alkotmánymódosítás mellett 10 új antikorrupciós törvényre is szükség lenne. (EuroMaidan PR)

Az AutoMajdan aktivistájának, Olekszandr Kravcsuknak a tárgyalását szerdára tűzte ki a bíróság. Őt nem mentették föl a vádak alól, mint Bulatovot (EuroMaidan PR)

A CNN a kanadai külügyminiszterrel, John Bairddel készített interjút az ukrajnai helyzet kapcsán. (angolul)(EuroMaidan PR/cnn.com)

14.00

Ellenzéki aktivisták demonstráltak a Deutsche Bank kijevi székházánál. Azt követelték, hogy a bank ne működjön együtt Janukovicshoz köthető cégekkel. (KyivPost)

Előkerült egy videofelvétel, amin berkutosok Molotov-koktélokat dobnak a tüntetők közé a Hrusevszkij utcán. (KyivPost)

A kormánypárt nem érzi szükségét annak, hogy változtasson az amnesztiatörvényen – mondta Olekszandr Jefremov frakcióvezető. Az ellenzék szerint a letartóztatott tüntetőket túszul ejtik, mert ahhoz a feltételhez kötik szabadon engedésüket, hogy a tiltakozók elhagyják az elfoglalt kormányzati épületeket. (KyivPost / Interfax)

Holnap Ukrajnába érkezik az emberi jogok európai biztosa, Nils Muiznieks. (KyivPost / Interfax)

Az elnöki hivatal szerint a 2004-es alkotmányhoz való visszatérés új válságot eredményezne. (EuroMaidan PR)

Tiltakozó anyák a kijevi orosz nagykövetségnél – „Putyin, ne öld meg a fiainkat!” (EuroMaidan PR)

Arany színű WC-csésze került a kijevi Lenin-szobor helyére. (EuroMaidan PR)

12.30

A belügyminisztérium videofelvételt tett közzé két, pénteken letartóztatott tüntetőről. Egyikük azt mondja a felvételen, hogy pénzért csatlakozott a tüntetésekhez, és lőfegyvert is kapott, hogy a Hrusevszkij utcában rendőrökre lőjön. A minisztérium jelentése szerint házi készítésű lőfegyvereket találtak náluk. Az elfogott tüntetők arcát a videón kitakarták. (KyivPost)

Embargót hirdetett az Európai Unióból származó sertéshúsra Oroszország és Fehéroroszország, és betiltották a burgonyaimportot is, miután az EU támogatásáról biztosította az ukrán ellenzéket. Az orosz élelmiszer-egészségügyi felügyelet arra hivatkozik, hogy Litvániában afrikai sertésláz-járvány van, az EU egészségügyi biztosa, Tonio Borg szerint azonban aránytalan ez a lépés. Oroszország az EU sertéshús-exportjának negyedét vásárolja fel, az intézkedés főként a lengyel termelők számára okoz nehézséget. (KyivPost / Gazeta Wyborcza)

Nemzeti kerekasztal-tárgyalásra van szükség Ukrajna előző elnöke, Viktor Juscsenko szerint, amin mindenkinek részt kell vennie, aki békét és kölcsönös megértést szeretne. Juscsenko szerint az ukránok 70 százaléka támogatja az EU-csatlakozást, de a válság geopolitikai eredetű – Ukrajna az európai és az orosz politika ütközőpontja. (Interfax)

Párttá alakult a Jobb Szektor nevű szélsőjobboldali szervezet, és a választásokon is megmérettetné magát. (EuroMaidan PR)​

11.00

Az alkotmánymódosítás lehetőségeiről tárgyalnak a parlamenti frakciók vezetői. A cél az elnöki hatalom csökkentése és a parlament jogköreinek megerősítése. Az ellenzék képviselői jelezték, hogy készek az alkotmánymódosítás után kormányozni az országot, és nyugati vezetők jelezték számukra, hogy anyagi támogatást is nyújtanának. (KyivPost)

A nyugati országok finanszírozási terven dolgoznak Ukrajna számára – erősítette meg Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Wall Street Journal-nek. Ezért gazdasági és politikai reformokat várnak Ukrajnában. (KyivPost)

A befektetők egy új kormánnyal lennének hajlandóak együttműködni, Janukovics rezsimjének senki nem ad pénzt – mondta Arzenij Jacenyuk, az ellenzéki Batykivscsina párt vezetője az 5-ös csatornán. (KyivPost)

Az EU továbbra is el akarja érni Julia Tyimosenko szabadon bocsátását – közölte Stefan Fuele, az EU bővítési biztosa. Az unió kész nagyobb szerepet vállalni a politikai válság megoldásában. (Interfax)

Szombaton Kijevben tartottak országos fórumot a tüntetők, amin negyvenhat csoport képviselői vettek részt. A jelenlévők egy jövőbeni átmeneti kormány, a nemzeti bizalom kormányának feladatait vitatták meg. A harkivi Dmitro Pilipcsuk szerint vissza kell állítani a jogállamot és aláírni a szerződést az Európai Unióval. A kormánytagoknak köztiszteletben álló, erkölcsös embereknek kell lenniük, akik függetlenek az oligarcháktól és bűnözői csoportoktól, nincsenek korrupciógyanús ügyeik és nem töltöttek be kormányzati tisztséget Janukovics alatt. A résztvevők abban is megállapodtak, hogy koordinációs központot állítanak fel a tüntetések és más akciók, például aláírásgyűjtések összehangolására. Jurij Lucenko, a Batykivscsina képviselője szerint a legfontosabb, hogy meggyőzzék a kormánypárt képviselőit, hogy álljanak az ellenzék oldalára. (EuroMaidan PR / Unian / Radio Svoboda)

Londonba ment a tüntetők radikális akcióiért felelős csoport, a Közös Ügy vezetője, Olekszandr Danyiljuk, mert úgy tudja, a hatóságok a letartóztatására készültek. Az akciók szervezését onnan folytatja majd. (Interfax)

Az UDAR aktivistái a Deutsche Bank kijevi székházánál tüntetnek, követelve, hogy ne működjenek együtt a Janukovics családjához köthető cégekkel. New Yorkban is tüntettek emiatt ott élő ukránok és velük szimpatizáló amerikaiak egyaránt (fotó). (KyivPost / EuroMaidan PR)

Kijevben letartóztattak egy férfit, aki autógyújtogatással gyanúsítható. A grúz nemzetiségű gyújtogató azt mondta, az ellenzéktől kapta az utasításokat. Az elmúlt napokban gyújtogatás áldozatául esett többek közt a kanadai követség, egy ellenzéki újságíró és több AutoMaidan-aktivista autója. (KyivPost / Interfax)

Litvániába érkezett tegnap Dmitro Bulatov, gyógykezelését Vilniusban folytatják. (AFP)

Tüntetők látogatták meg tegnap Mikola Azarov lemondott ukrán miniszterelnök családjának ausztriai villáját. A házhoz 35 járművel érkeztek. „Nem bújsz el előlünk”, „Azarov az ukránoktól ellopott pénzből gyűjti vagyonát Ausztriában” – állt transzparenseiken. (KyivPost)

Sebastian Wójcik Lengyelországból érkezett Kijevbe, hogy csatlakozzon a tüntetőkhöz. (EuroMaidan PR / Mikola Vaszilecsko)

Maria Gyorgyicsuk tizenkét festményt készített az EuroMaidanról. Álma egy saját kiállítás szervezése, de addig is az Ukrán Házban nézhetik műveit a tüntetők. (EuroMaidan PR)

Megosztás