Egyéb

Nemet mondtak Janukovicsnak a tüntetők – Ukrajna percről percre

A tüntetők nem fogadták el az ukrán elnök ajánlatát, így továbbra sincs béke Ukrajnában. Szerte az országban vannak megmozdulások, a hatalom a békés és a radikális tüntetők megosztására is próbál játszani. Budapesten szolidaritási tüntetés volt. Vasárnap is követjük az eseményeket percről percre.

A fővároson kívül is feszült a helyzet. Barikád épült Ivano-Frankivszkban is. Fotó: Euromaidan

  • ​Janukovics felajánlotta az ellenzéknek, hogy kormányt alakíthat, a miniszterelnök a Batykivscsina párt vezetője, Arzenij Jacenyuk, helyettese Vitalij Klicsko, az Udar vezére lehet. Az ellenzék elutasította az ajánlatot, mert nincs benne szó előrehozott elnökválasztásról és az alapvető szabadságjogokat korlátozó törvények visszavonásáról.
  • Az ellenzéki helyzetértékelések szerint Janukovics a végsőkig el fog menni, mert ha kikerül a hatalomból, vége politikai karrierjének és bíróság előtt fogják felelősségre vonni.
  • Folytatódtak az összecsapások. A tüntetők elfoglalták a rendőrök szállásául szolgáló Ukrán Házat.
  • Budapesti egyetemisták szimpátiatüntetést szerveznek a tüntetők mellett és az ukrán rendőri brutalitás ellen ma délután a Blahán.

Január 22. óta minden nap követjük az ukrán eseményeket – kattints ide az összes hírösszefoglalónkért!

Helyszíni stream:

Az eseményeket budapesti időzóna szerint tüntetjük fel, Kijevben egy órával több van.

Január 26., vasárnap

22.21 A legdurvább a helyzet most Zaporizsjában, ahol úgy tűnik, a rendőrök és bűnözők együtt szabályos hajtóvadászatot indítottak a tüntetők ellen, a kórházak tele vannak sebesültekkel. Kijevből egyelőre nincs hír összecsapásokról, de rendőri alakulatok tartanak a főváros felé. Reggel összefoglaljuk az éjszakai eseményeket és folytatjuk a közvetítést. A Mandiner is nyomon követi az eseményeket, őket is ajánljuk. Békés éjszakát kívánunk.

22.18 Magyarország Külügyminisztériumának biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy „a hírek szerint ultraradikális csoportok indultak Nyugat-Ukrajna több megyéjéből Kárpátaljára”. Tartanak attól, hogy a magyar kisebbség is céltáblává fog válni. Takács Szabolcs szerint elfogadhatatlanok és mélyen elítélendőek az ultraradikális és szélsőséges törekvések, melyek nem szolgálják az európai közeledést és az ország demokratikus átalakulását. Elmondta, Magyarország érti az elégedetlenkedők hangjait, de európai partnereivel együtt abban érdekelt, hogy a felek békés, tárgyalásos úton oldják meg a feszültségeket. (MTI) 

Ukrajnában a belügyminisztérium adott ma ki olyan közleményt, hogy a nyugati megyékből provokatőröket dobnak le ejtőernyővel az ország többi részén, ők szítják a zavargásokat. A tüntetők pedig olyan közleményeket adtak ki, ami szerint nem csak szélsőjobbosok és ultranacionalisták, hanem demokraták és balosok is radikalizálódtak, mert nem látnak más kiutat a demokratikus jogok helyreállítására és az oroszoktól való függetlenség megvédésére.

21.57 Videó: Zaporizsjában tüntetőkre vadásznak rendőrök és kormánypárti felbérelt verőemberek. (EuroMaidan)

21.37 Videó: a rohamrendőrök áttörik Vaszilkivben a barikádot, amivel a tüntetők megpróbálták megakadályozni, hogy Kijevbe jussanak. (EuroMaidan)

21.32 Zaporizsjában a kormány fizetett verőemberei gránátokat dobnak a tüntetők közé, a rohamrendőrök őket védik. (EuroMaidan)

21.29 Vaszilkivnél a tüntetők blokádot állítottak a Kijevbe tartó donyecki rohamrendőröknek, de azok áttörték az akadályt. A tüntetők segítséget kérnek a megállításukra. (EuroMaidan)

21.25 A Majdan részletes térképe – hol mihez juthatnak a tüntetők?

21.11 A Berkut intézkedései során megsérült tüntetőket a rohamrendőrök elhurcolják a kórházakból. Azokat az orvosokat, akik jelentést írnak a sérültekről, elbocsájtják. Videó. (Voices of Ukraine)

21.05 Zaporizsjában a rendfenntartók és a verőemberek még a magánházak udvaraiba is követik, és lövik az aktivistákat, akik menekülnek előlük. Sokan megsérültek. (EuroMaidan / Tarasz Bilka)

21.00 A mai ogyesszai tüntetés. (Od-News)

20.57 Újabb térkép, a budapesti idő szerint nyolc órakor fennálló állapotról. A címer azokat a megyéket jelöli, ahol népi tanács alakult, a másik szimbólum azokon a megyéken látható, ahol a kormánypárt mellett demonstrálnak. Kék-sárga színnel a tüntetők által elfoglalt megyék, kékkel a Régiók Pártja által uralt megyék láthatóak. Pirossal azokat a területeket jelölik, ahol jelenleg is folyik a megyeközpont elfoglalása, rőzsaszínnel azokat, ahol tömegtüntetés van. (Szergej Gorbacsov)

20.50 Ez a videó a tüntetők bizonyítéka arra, hogy a rendőrség összedolgozik a kormány által fizetett verőemberekkel. Itt éppen eligazítást kapnak. (EuroMaidan)

20.47 Délután szolidaritási demonstráció volt Budapesten. (Átlátszó Oktatás – Merker Iván)

20.30 Eltemették ma a 25 évesen elhunyt Mihail Zsiznyevszkijt, aki szerdán vesztette életét a tüntetésen. Nyitott koporsóban vitték körbe a városban, amerre elhaladtak, az emberek azt kiabálták, hogy „hős”. (BBC)

20.24 A tüntetések helyszínei térképen. (BBC)

20.06 A belügyminisztérium szerint nyugat-ukrajnai bajkeverőket ejtőernyőztetnek az ország többi részébe, hogy zavart keltsenek. (EuroMaidan / Interfax)

20.02 Az ukrajnai orosz nagykövetség tagadja, hogy orosz különleges erők gyülekeznének a határnál. (EuroMaidan)

19.58 Az EuroMaidan ezen az oldalon gyűjti össze a letartóztatott tüntetők névsorát és a kapott büntetésüket.

19.49 Az EuroMaidan szervezői egy dnyepropetrovszki nőtől kaptak e-mailt, akinek öccsét pénteken minden ok nélkül letartóztatták a rendőrök. Egy tucat másik sráccal együtt vitték be, akiket szintén véletlenszerűen gyűjtöttek be a térről. Először azzal vádolták, hogy részt vett a kormányellenes tüntetéssel, aztán azzal, hogy eltakarta az arcát, ami az új törvények szerint tilos. A fiú sálat, sapkát és kapucnit viselt, mert mínusz 16 fok volt. A bíróságon már aznap éjfélkor ki akarták hallgatni, majd másnap reggelre tették a tárgyalást. Az egyetlen bizonyíték, amit felhoztak ellene, az volt, hogy egy rendőr elmondta, hogy az ultrák egy akciója óta követte a fiút. Neki viszont alibije is volt arra, hogy nem vett részt a megmozdulásokon, mégis bűnösnek találták, és 300 dollárra bírságolták. Fellebbeznek az ítélet ellen, hogy a srác ne legyen büntetett előéletű, de a környezetükben mindenkit megfélemlített az eset. A levélíró nő hozzátette, hogy még mindig nagyon sokan vannak, akik félelemből inkább megpróbálnak betagozódni a rendszerbe. (EuroMaidan)

19.32 Harminc napra őrizetbe vették Dmitro Jurcsenkot tömegzavargás szervezésének vádjával, miután autójában húsz gumiabroncsot találtak. A barikádoknál a tüntetők gumit égetnek, hogy a sűrű füsttel megakadályozzák, hogy a rendőrök rájuk tudjanak lőni. (EuroMaidan / Volja)

19.28 Kijevben ma 118, Cserkasziban 58 tüntetőt tartóztattak le. (5 TV)

19.22 Mikajlo Dobkin, Harkiv megye kormányzója ma ünnepli születésnapját. „A Hrusevszkij utcán fogok ünnepelni és ott fogok hagyni egy táblát azzal a szöveggel, hogy elégedetten látom az EuroMaidan romjait” – írta Twitteren a kormánypárti politikus. (EuroMaidan)

18.12 Egy fiatal lány baseballütővel irányítja a forgalmat Kijevben. (EuroMaidan)

18.05 Szerhij Pasinszkij, a Batykivscsina párt tagja felszólította Janukovics elnököt, hogy engedjék szabadon a bebörtönzött aktivistákat, különben a tüntetők fogják őket kihozni. (EuroMaidan)

17.24 Dnyepropetrovszkban a rendőrök és a kormánypárti verőemberek figyelmeztetés nélkül lőttek a tüntetőkre, egy ember súlyos sérülést szenvedett. (EuroMaidan)

17.18 Amerika és az EU követeit hívták a tüntetők az elfoglalt szakszervezeti házba, hogy igazolják, nem rejtegetnek fegyvereket az épületben. (EuroMaidan)

17.13 A videón: kormánypárti verőember a zaporizsjei megyeházán. Tízezren ostromolják az épületet, amit 5-700 rendőr és „tituska” véd. (EuroMaidan)

16.37 (Euromaidan)

16.33 Cserkasziban a megye vezetőjének lemondását követelik tüntetők. Luhanszkban ezren vannak az utcán, a tüntetők biztonságára ultrák is vigyáznak. (EuroMaidan)

16.30 A belügyminisztérium állítása szerint 116 tüntetőt „súlyos bűncselekmény” miatt tartanak fogva. (Euromaidan) Janukovics tegnap azt mondta, hogy csak az enyhébb cselekedetek elkövetőit helyeznék szabadlábra.

16.25 A Berkut tagjai szándékosan szemkilövésre utaznak a Hrusevszkij utcában. Párban járva az egyik rohamrendőr elvakítja az áldozatot, a másik pedig lő. Csak a belvárosi kórházban húsz ilyen esetről tudnak. A 28 éves kijevi művész, Valerij is így vesztette el az egyik szemét. Elmondása szerint épp a szakszervezeti székházba vitt volna gyógyszereket. (EuroMaidan)

16.18 Az ukrán Zsidó Nők Független Tanácsa nyílt levelet küldött Janukovics elnöknek és Zaharcsenko belügyminiszternek, mert a Berkut Facebook-oldala tele van antiszemita és szélsőséges megnyilvánulásokkal. Alig több, mint ezren lájkolták a rohamrendőrség oldalát, de kormánypárti vezetők, ügyvédek, közéleti személyek és újságírók is kifejezték rajta támogatásukat. Az ellenzéki vezetők zsidó származását boncolgatják, ugyanakkor a zsidókat a nácik csatlósaként emlegetik. A teljesen zavaros kontentek a Berkut nevében kerültek ki az oldalra. (EuroMaidan)

16.06 A kijevi Mohjla egyetem zárva van, a hallgatók diáktüntetéshez alkalmas helyszínt keresnek. (EuroMaidan)

16.04 Szolidaritási demonstráció a Blahán: véget értek a beszédek. A tavalyi hallgatói tüntetésekhez hasonlóan most is dobolnak, de vonulás állítólag most nem lesz. (Átlátszó Oktatás – Merker Iván)

16.00 Vitalij Klicsko ellenzéki vezető bebörtönzött aktivistákkal találkozott. Két hónapra vették őrizetbe az AutoMaidan aktivistáit, közülük többeket kórházból vittek fogdába. Két hónap előzetest kapott az a 72 éves férfi is, akit azzal vádolnak, hogy rátámadt a Berkutra. (EuroMaidan)

15.55 Ferenc pápa imádkozik Ukrajnáért és a tüntetések halálos áldozataiért, valamint családjaikért. Az egyházfő az erőszak abbahagyására és építő párbeszédre szólított fel. (Reuters)

15.51 Szolidaritási demonstráció a Blahán: szabadság, egyenlőség, globális szolidaritás – hangzott el az egyik felszólalótól. Most az ukrajnai tüntetések egy résztvevője beszél arról, hogy a világszervezeteknek, mint például az ENSZ, ki kell állnia az ukrán függetlenség mellett. Arról számolt be, hogy hazájában nincs független bíróság. (Átlátszó Oktatás – Merker Iván)

15.48 Tbilisziben, Grúziában szolidaritási autós felvonulást tartottak. Több, mint öt évvel ezelőtt a kaukázusi ország fegyveres konfliktusig fajuló összetűzésbe került Oroszországgal. (EuroMaidan)

15.45 Szolidaritási demonstráció a Blahán: több ukrán is felszólalt, megköszönték, hogy ilyen sok országból kiállnak mellettük. Angolul beszél egy lány arról, hogyan fordultak a tüntetések EU-pártiból rendőrállam-ellenessé. (Átlátszó Oktatás – Merker Iván)

15.39 A Cserkaszi megyei Umanban is tüntetnek a közigazgatási hivatal előtt.

15.38 Kirovográdban is felbérelt nehézfiúk támadtak a kormányellenes tüntetőkre. (Gre4ka.info / EuroMaidan)

15.34 Szolidaritási tüntetés a Blahán: egy idősebb ukrán nő arról beszél, hogy hazájában fasizmus van, Putyin a Szovjetunió idejébe rántaná vissza az országot. A nemzet a megmaradásért küzd. Nagyon hideg van. A résztvevők többnyire fiatalok. A volt LMP-s Vágó Gábor és a DK-s Szarvas Koppány is részt vesz. (Átlátszó Oktatás – Merker Iván)

15.24 Térkép – az ukrán címer azokat a megyéket jelöli, ahol népi tanács alakult, a másik szimbólum azokon a megyéken látható, ahol a kormánypárt mellett demonstrálnak. Kék-sárga színnel a tüntetők által elfoglalt megyék, kékkel a Régiók Pártja által uralt megyék láthatóak. Pirossal azokat a területeket jelölik, ahol jelenleg is folyik a megyeközpont elfoglalása, rőzsaszínnel azokat, ahol tömegtüntetés van. (Szergej Gorbacsov)

15.21 Több, mint hatezren vették blokád alá a megyei közigazgatást Zaporizsjában. (EuroMaidan)

15.19 Szolidaritási tüntetés a Blahán: a résztvevők elénekelték a magyar és az ukrán himnuszt, most Jurij Andruhovics ukrán költő levelét olvassák fel. ​A 444-en elolvashatjátok ti is. (Átlátszó Oktatás – Merker Iván)

15.12 Ogyesszában mintegy kétezren vonulnak a megyei közigazgatási hivatalhoz. (EuroMaidan)

15.06 Több százan vannak a budapesti szolidaritási tüntetésen, ami most kezdődött a Blahán. A résztvevők közt szétosztották az ukrán himnusz szövegét. A Hallgatói Hálózat aktivistái is jelen vannak, először Kiss Soma Ábrahám szólalt fel hangosbeszélőn. (Átlátszó Oktatás – Merker Iván)

15.03 Felbérelt „tituskák” támadtak a harkovi tüntetőkre, a támadást visszaverték. (EuroMaidan)

15.00 A megyei közigazgatási hivatalt ostromolják több mint ezren a Poltava megyei Kremencsukban. Tüntetések kezdődtek a Donyeck megyei, tengerparti Marjupolban is (kép lent). (EuroMaidan)

14.57 Élő közvetítés a dnyepropetrovszki megyeháza ostromáról itt. (EuroMaidan)

14.54 Kormány által felbérelt nehézfiúk Dnyepropetrovszkban. (EuroMaidan)

14.52 Valahogy mindig akad egy zongora a barikádoknál. (EuroMaidan)

14.50 Nem megerősített hírek szerint orosz terrorelhárító csapatok érkeznek Kijevbe a tüntetők ellen. (EuroMaidan)

14.46 Az EuroMaidan éjjel-nappal hívható telefonos segélyvonalat hozott létre, pszichológusok és pszichoterapeuták foglalkoznak az erőszakot elszenvedett tüntetőkkel és családtagjaikkal. (EuroMaidan)

14.18 Az ellenzék vezetői templomba mentek, ahol a héten elhunyt tüntetőkről tartottak megemlékezést. (EuroMaidan)

14.15 Dnyepropetrovszkban háromezren ostromolják a megyeházát. Az épületet kétszáz felbérelt „tituska” védi. Dnyepropetrovszk milliós iparváros Kelet-Ukrajnában. (KyivPost)

14.10 Zaporizsjában mintegy ötezren vonultak a megyeházához. A kormányzó azt üzente, hogy ha a tüntetők vért akarnak, verjék össze. Később összecsapásra került sor, a rendőrök könnygázt vetettek be és eltolták a tömeget az épülettől. A tüntetés most is tart. (KyivPost)

14.04 A tüntetők által elfoglalt Ukrán Házban idős nénik takarítanak, konyhát is felállítottak. Az aulában ruhaadományokat gyűjtenek. Az épületet őrző tüntetők csak újságírókat és dolgozókat engednek be. A kitört ablakok elé hatalmas molinót akasztottak, hogy bent tartsák a meleget. A tüntetők már hat épületet foglaltak el Ukrajna központjában, az Ukrán Házon kívül a városházát, a szakszervezetek házát, az Október Palotát, az Ukrajna Hotelt és a mezőgazdasági minisztériumot. (KyivPost)

13.39 Megint tömeg van a Majdanon.

12.50 Egy rendőr bocsánatot kért a tüntetőktől az atrocitásokért. (EuroMaidan)

12.42 Igor Lucenkót Jurij Verbickijjel együtt vitték el és verték össze ismeretlenek. Mindkettejüket Kijev melletti erdőkben dobták ki, Verbickij belehalt sérüléseibe, Lucenkót korházban ápolják. (KyivPost)

12.35 A 444 a Washington Post térképeivel illusztrálja Ukrajna politikai megosztottságát– az ukrán többségű nyugati megyék Európa-pártiak, míg az orosz többségűek Janukovicshoz húznak. Tüntetések és hivatalfoglalások az előbbi megyékben voltak. (444)

11.30 A tüntetők azt írják, rengeteg alkoholt találtak az Ukrán Házban, ami a rendőrök szállásául szolgált. (EuroMaidan / Roman Csornomaz)

11.21 (9gag)

11.14 Az Ukrán Házat elfoglaló tüntetők töltényhüvelyeket találtak az épület tetején. Szerintük a rendőrök innen lőttek szerdán, amikor három tüntető elhunyt. A rendőrség tagadja, hogy éles lőszert használt volna. (KyivPost)

11.08 Arzenij Jacenyuk ellenzéki vezető Twitteren üzent Janukovicsnak: befejezzük, amit elkezdtünk, a nép dönt a saját vezetőiről, és nem te. (EuroMaidan)

11.05 Forradalmi művészet – Mihajlo Havriljuk, a kozák legyőzi a gonosz kígyót. Havriljukot meztelenre vetkőztették és bántalmazták a rendőrök, az esetről felvétel készült, ami az egész világ figyelmét Ukrajnára irányította. (Mariszja Rudszka)

11.02 A Maidan Monitoring Information Center összegyűjtötte a leggyakrabban felmerülő kérdéseket. Azt írják, Kijevben nem radikálisok és nacionalisták harcolnak, hanem ez a középosztály és a civil társadalom küzdelme, újságírók, informatikusok, művészek, egyetemisták, idősek egyaránt az utcán vannak. Olyan emberek, akiknek nincs vesztenivalójuk. 

Az EuroMaidan kitörés egy hazug politikai és gazdasági rendszerből. A tüntetők politikai szabadságjogokat – gyülekezési szabadságot, szólásszabadságot, diszkriminációmentességet akarnak. Szabadságot Oroszországtól és a hatalom önkényétől. 

Az ukránok képesek éveken át tűrni a nyilvánvaló igazságtalanságot, de a vér látványát és a teljes őrületet nem tudják elviselni. A hirtelen fordulópont az EU-csatlakozási folyamatban, a november végi tüntetés szétverése és az alapvető jogokat korlátozó törvények után nincs visszaút. 

Még senki nem látja előre, hogyan végződnek a tiltakozások, de abban biztosak, hogy Oroszország nem tesz le Ukrajnáról, ami Putyin álmaiban az új orosz birodalom fontos része. A MMIC szerint az erőszak a Kreml-nek köszönhető. Janukovicsot Putyin megvette és megfélemlítette. 

A három ellenzéki vezető – ahogy sokan hívják őket, „a három kismalac” – tehetetlennek tűnt, így az emberek maguktól kezdtek szerveződni. Küzdenek a rendszerszintű korrupció, a koncepciós perek, a hatósági erőszak, a kormányzat számonkérhetetlensége miatt. Az emberek türelme elfogyott. 

A hatóságok a fagyban is vízágyúzzák a tüntetőket, az elfogott embereket megverik és kínozzák, az újságírókat is fejbelövik gumilövedékkel. A kórházakból rabolnak el tüntetőket, és kötelezővé teszi a hatalom az egészségügyi intézményeknek, hogy jelentsék a sérülteket a rendőrségen. 

A rendőrség és a hadsereg élén Putyin emberei vannak, némelyek orosz állampolgárok, így Putyin Janukovics nélkül is kézben tartja az eseményeket. Ürügyet keresnek arra, hogy orosz csapatokat küldjenek az országba. Hasonló a helyzet a transznisztriai, abháziai és oszét konfliktushoz, de a MMIC megjegyzi, hogy Ukrajnának atomerőművei is vannak, így az egész világnak van oka az aggodalomra. (Maidan Monitoring Information Center)

10.33 Anton Sehovcov arról ír blogjában, hogy sok nyugati kérdez rá az ultranacionalisták szerepére a kijevi tüntetésekben. Szerinte sok balos weboldal hazugságokat közöl a tüntetésről és a szélsőjobb részvételéről. Sehovcov szerint a tüntetés nemzeti felkelés a Kreml birodalmi törekvései ellen. Az ukrán szélsőjobbot olyan emberek is támogatják, akik nem vallanak szélsőjobbos nézeteket, de ragaszkodnak Ukrajna függetlenségéhez. A szélsőjobbnak az ország fenyegetettsége ad erőt, nem a fasiszta nézetek népszerűsége. A szerző szerint a szélsőjobb térnyerését azzal lehet megállítani, ha felismerik Ukrajna függetlenségének fontosságát. A tüntetéseken azonban nem csak a szélsőjobb radikalizálódott, hanem számtalan balos és demokrata aktivista is, miután az erőszakmentes ellenállás nem vezetett semmire. A radikalizálódás válasz Janukovics cinizmusára és a rendőri brutalitásra, a bal- és jobboldaliak együtt küzdenek az elnök ellen. (Anton Sehovcov)

10.15 Brutálisan bántalmazták a rendőrök az AutoMaidan őrizetbe vett aktivistáit. (EuroMaidan)

10.13 (Oleszja Sztuzsuk)

10.12 Az Ukrán Háznál a tüntetők éjjel szabad elvonulást biztosítottak a rendőröknek. (EuroMaidan)

10.10 Száz dolláros napidíjat ígértek a harkovi fociszurkolóknak, ha Kijevbe utaznak, szembeszállni a tüntetőkkel. (EuroMaidan)

10.05 Földön fekvő tüntetőt vernek a rohamrendőrök. (EuroMaidan)

10.00 A tüntetők takarítanak az éjjel elfoglalt konferenciaközpontnál, az Ukrán Háznál. (KyivPost)

09.51 Nem találják Ivan Kizjuk tüntetőt, akit péntek este hurcoltak el ismeretlenek Kijev kormányzati negyedének közelében. (LB.ua) Nem Kizjuk az egyetlen, akinek hollétéről nincsenek információk – a tüntetők autós csoportjának, az AutoMaidannak a vezetőjét sem találják, százezer dollárt ajánlottak fel annak, aki előkeríti.

09.49 A ternopili és ivano-frankivszki megyei tanácsok saját területükön betiltották a kormányzó Régiók Pártja, valamint az Ukrán Kommunista Párt tevékenységét és szimbólumait. (LB.ua)

09.42 Éjjel visszavonták Kijevből a lviv-i Berkut-alakulatot. Eközben a Hrusevszkij utcán hatalmas reflektorokat telepítettek a rohamrendőrök. (LB.ua)

09.37 Az ukrán belügyminisztérium szerint ellenzéki képviselők is részt vettek a poltavai, vinnyicai és cserkaszi megyei hivatalok ostromában. A minisztérium információi szerint szélsőséges tüntetők nagy mennyiségben birtokolnak a napalmhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező folyadékot. (LB.ua)

09.26 A tüntetők tartják az Ukrán Házat a KyivPost helyszíni beszámolója szerint. A Spilna Sprava, a tüntetők militáns szárnyának aktivistái botokkal, baltával felfegyverkezve állnak őrt az épület előtt. A bejáratnál barikádot emelnek. Az épület körül üvegcserepek vannak és tüzek nyomai látszanak. A betört üvegeken kívül minimális kár keletkezett az épületben. Ötszáz méterrel arrébb a Hrusevszkij utcai barikádoknál nagyjából ezer tüntető van. (KyivPost)

09.20 Mikola Azarov miniszterelnök ragaszkodik ahhoz az állásponthoz, hogy a rendőrség nem volt felfegyverezve azon a napon, amikor három tüntető elhunyt, közülük kettő lőtt sérülések miatt. Azarov szerint fizetett provokatőrök, és nem a hatóságok lőttek. A tüntetők szerint a rendőrség lőtt, amit fotókkal, videókkal, tanúkkal tudnak bizonyítani. (KyivPost)

09.16 Kijev belvárosa. Pirossal a tüntetők, kékkel a rendőrök által elfoglalt terület. Az ütközőpont a kettő találkozásánál, a Hrusevszkij utcán van. (KyivPost)

09.05 Tegnap este a tüntetők megostromolták az Ukrán Házat, Kijev legnagyobb kiállítási- és konferenciaközpontját, ahol a városba rendelt rendőröket szállásolták el. A rendőrök végül elhagyták az épületet. Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter szerint a rendőrség alkalmazhatott volna erőszakot a tüntetőkkel szemben, de a visszavonulás mellett döntöttek és ma tárgyalni fognak az épület visszavételéről. (KyivPost / LB.ua)

08.55 Arzenij Jacenyuk, az ellenzéki Batykivscsina párt vezetője azt mondta este a tüntetőknek, hogy nem rettennek meg a felelősségtől, készek az országot az Európai Unióba kormányozni, de Janukovicséknak egy szavukat sem hiszik el. Követelik Julia Tyimosenko szabadon bocsátását és a 2004-es alkotmány visszaállítását, ami az elnökkel szemben a parlamentnek ad több hatalmat. „Elég volt a cárból” – mondta Jacenyuk, aki szerint Janukovics azért tárgyal velük, mert a tüntetők az utcákon vannak. A keddi rendkívüli parlamenti ülést „ítéletnapnak” nevezte. (KyivPost)

08.42 Oleg Tyahnyibok, az ellenzéki Szabadság párt szóvivője a tüntetők előtt elmondta, hogy hangnemváltást éreztek a Janukoviccsal folytatott tárgyalás során. Az engedmények szerinte annak köszönhetőek, hogy új front nyílt a tiltakozásokban azzal, hogy a megyeközpontokban az emberek elkezdték kezükbe venni a hatalmat. Szerinte folytatni kell a tárgyalásokat a krízis megoldásának érdekében, és nyomást kell gyakorolniuk a jogkorlátozó törvények visszavonásáért. „Kérdés az, hogy hiszünk-e Janukovicsnak” – mondta, amire a tömeg nemmel válaszolt. (KyivPost)

08.34 Petro Porosenko üzletember, a leggazdagabb parlamenti képviselő azt mondta a tüntetőknek, hogy egységes ellenzékre van szükség ahhoz, hogy célba érjenek. Az ellenzék felelelőssége, hogy Ukrajnát Európába vigye – mondta, majd megígérte, hogy a győzelem után egy nap alatt rendbehozza a Hrusevszkij utca díszburkolatát és lebontja a Dinamo stadionját. (KyivPost)

08.27 A tegnapi tárgyalások során Viktor Janukovics, Ukrajna elnöke felajánlotta a miniszterelnöki posztot Arzenij Jacenyuknak, az ellenzéki Batykivscsina párt vezetőjének. A Batykivscsina a bebörtönzött Julia Timosenko volt miniszterelnök pártja. Vitalij Klicskonak, az UDAR vezetőjének az emberi jogokért felelős miniszterelnökhelyettesi posztot kínálta fel Janukovics. Janukovics nyilvános vitasorozatra hívta Klicskot, aki 2015-ben kihívója lesz az elnökválasztáson, ezt az ellenzéki pártvezető elfogadta – mondta a tárgyalásokról Olena Lukas igazságügy-miniszter. 

A tárgyalások után Klicsko a tüntetőknek azt mondta, hogy az ellenzék elutasítja Janukovics ajánlatát, de kész folytatni a tárgyalásokat. „Janukovics sok követelésünkbe belement, a többivel kapcsolatban még próbálunk megállapodni” – mondta. Hozzátette, hogy Janukovics belement a bebörtönzött aktivisták szabadon bocsátásába, a kormány leváltásába és abba, hogy lépéseket tegyenek a 2004-es alkotmány visszaállítására. A gyülekezési- és szólásszabadságot korlátozó törvények visszavonásába viszont nem ment bele, csak a felülvizsgálatba. Az ellenzék a törvények visszavonásán kívül előrehozott elnökválasztást is szeretne. (KyivPost)

08.17 Viktor Janukovics tegnap kirúgta szóvivőjét, Daria Csepakot és Andrij Jermolajevet, a Stratégiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (az ukrán állam think-tankje) vezetőjét. A január 16-i, alapvető jogokat korlátozó törvények elfogadása után mindketten arra kérték Janukovicsot, hogy mondjon le. (KyivPost)

08.02 Pózolj Molotov-koktéllal rohamrendőrként. (EuroMaidan)

Megosztás