Heti lapszemle

Ákos-film készül közpénzből, nyilvánosak a képviselők friss vagyonnyilatkozatai

444: Minden forint jó helyre: 230 millió forintot ad az Ákosról szóló dokumentumfilmre a Nemzeti Filmintézet

Szinte hibátlan címmel – Ember maradj: Ákos – a Nemzeti Filmintézet (NFI) 228,515 millió forintos támogatásával készül dokumentumfilm Kovács Ákosról, amit majd 2025-ben mutathatnak be, írja az NFI közleménye. „Az alkotók célja, hogy a színpadról és a képernyőkről ismert előadóművésszel együtt az embert is bemutassák, az álmodozót, a kreátort, akinek sorai, dalai még azoknak a lelkébe is beleégtek, akik kevésbé szeretik” – írják az „ambiciózus portréfilmről, ami részben fikciós visszatekintés lesz, megjelenítve Ákos gyermekkorát, fiatalságát a rendszerváltás Magyarországán és első átütő sikereit is”.

24.hu: Polt Péter adatbázisa alapján a tavalyi 2000 korrupciós ügyből egy sem érintett közbeszerzést

A legfőbb ügyészt Vadai Ágnes DK-s parlamenti képviselő kérdezte a témáról. Polt Péter nem válaszolt arra, szerinte is terjed-e korrupció a közbeszerzéseknél. Úgy vélte, erre az Egységes Nyomozó Hatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ENYÜBS) rendszerében rögzített adatokból lehet leginkább következtetni. Idézte az elmúlt öt évben (2019-2023) rögzített adatokat, melyek szerint tavaly összesen 2000 korrupciós bűncselekményt regisztráltak, de közbeszerzéseknél egyet sem.

Hvg.hu: Rogán találmánya nem fial már annyit, sláger lett az állampapír, eltűnt egy pianínó – megnéztük a vagyonnyilatkozatokat

Rogán már csak havi 17 milliót keresett a találmányával, a honvédelmi miniszter 700 milliós budai házat vett. Több fideszes politikus is tízmilliókat lapátolt állampapírba tavaly, van, aki 800 millióval hitelezi az országot, de volt kivétel is, aki pont, hogy megvált 80 milliónyi állampapírtól. Gyurcsány csaknem 300 milliós hiteltől szabadult meg, Orbán Viktor politikai igazgatója és Szijjártó Péter viszont nem tud kikecmeregni az 50 és 30 milliós adósságból. Dúró Dóráéknak Horthy-szobruk van, Hadházynak kisadományai, Toroczkai pedig üzent egyet.

Népszava: Megjelent a rendelet a budapesti Dubajról, az Orbán-kormány gyakorlatilag felmondhatatlan megállapodást kötne az arabokkal

Az Orbán-kormány felhatalmazta a külgazdasági és a külügyminisztert az Egyesült Arab Emírségekkel kötendő megállapodás szövegének véglegesítésével – derült ki a keddi Magyar Közlönyben szereplő kormányhatározatból. A kabinet egyúttal azt is kinyilvánította, hogy egyetért a a gazdasági megállapodás bemutatott szövegével és elrendeli a megállapodás kihirdetéséről szóló törvénytervezet benyújtását az Országgyűlésnek. Az Orbán-kormány ezzel egy gyakorlatilag felmondhatatlan gazdasági együttműködési megállapodás aláírásához kér parlamenti jóváhagyást.

Magyar Narancs: Ujhelyi: most tüntetik el a „Covid-mutyiban” érintett fideszes cégeket

Közérdekű adatigénylésre válaszul kiadta az Országos Kórházi Főigazgatóság azokat a milliárdos szerződéseket, amelyeket az állami intézmény kötött még a koronavírus-járvány idején Covid-tesztek beszerzésére – közölte a dokumentumokat kikérő Ujhelyi István online sajtótájékoztatóján. Az EP-képviselő ugyanakkor hozzátette: a súlyos korrupciógyanúval terhelt beszerzések most megismert részletei további kérdéseket vetnek fel, ráadásul alapvető aggodalmakra nem adnak megnyugtató választ. Sőt, mint fogalmazott a közösségi oldalán közzétett videóban: a Fidesz korábbi politikusaihoz köthető és az állammal milliárdos üzleteket bonyolító cégek nyomait az elmúlt hónapokban megpróbálják eltüntetni.

Címlapkép: Orbán Viktor és Kovács Ákos az énekes koncertjén 2022. januárjában (fotó: a miniszterelnök Facebook-oldala)

Megosztás