Videóriport

Csak az nem jön át, aki nem akar – a határkerítésbe vágott kapukon ki-be járnak az embercsempészek Ásotthalomnál

Kivágott kapu a kerítésen, roncsautók az út mentén, erdőket borító szemét, pofátlan és agresszív embercsempészek – így lehet most leírni azt, mi történik a szerb határnál Csongrád-Csanád vármegyében. A kerítésen akkor érkeznek a határsértők, amikor a rendőrök éppen váltják egymást. A migrációs feszültség a kerítéstől távolabb került, Ruzsára. Ott lakossági fórumot is tartottak, de oda sem a sajtó, sem a környékbeliek nem mehettek be. Viszont ott volt a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, aki zárt ajtó mögött nyugtatta a helyieket.

Csoportokban vonuló határsértők, egyre erőszakosabb embercsempészek – erre panaszkodtak stábunknak az ásotthalmiak. Több napig forgattunk a térségben, beszéltünk Papp Renáta polgármesterrel, valamint beülhettünk a mezőőr Nagy Sándor autójába is. Így találkoztunk egy sétáltató embercsempésszel, valamint figyeltük éjszakán át a határt. Azt a kerítést, ami Orbán Viktor szerint komolyabb tömegeket is megállítana. De ez nem így van, az embercsempészek pillanatok alatt kaput nyitnak a kerítésen, onnan szabad az út.

„Akik a határkerítés környékén laknak, ők ugye folyamatosan hallják a túloldali lövöldözéseket is, tehát azért tudjuk, hogy fegyvereket is találtak a határ mindkét oldalán már táskákban, illetve ilyen migránsfészkekben. Tehát ez azért nagymértékben növelte a lakosság félelmét. És hát nyilván változott az is, hogy erre a nagy létszámú tömegre, akik ugye 50-100-as csoportokba jönnek át, egyre fejlettebb embercsempész-hálózat épült ki” – többek között erről is beszélt Papp Renáta, ahogy azt is elmondta az Átlátszónak, hogy „a humánum, az továbbra is megvan” az ásotthalmiakban.

A környékbeliek mégis aggódnak. Mivel a határsértőket nem a kerítés közelében veszik fel az embercsempészek, hanem onnan távolabb, Ruzsa térségében.

 

„Amióta az embercsempészeket újra elengedték, mert előtte ugye itten csönd és nyugalom volt, ameddig bent voltak. Azt most, hogy újra elengedték őket, elmennek, szétnéznek mindenfele: az autóroncsok, a szemetek. Tehát borzalmas lett ezen a részen, lopják szét a gépjárműveket” – mondta egyikük.

Rendőrök is szóba álltak velünk, ők pontosan látják, mi és miért történik. Arra panaszkodtak, hogy kevesen vannak, a szerb oldalon lévő kollégáik pedig semmit sem tesznek azért, hogy megállítsák a határsértőket. Az egyenruhás úgy fogalmazott:

„Tizenöt óta már megszervezték önmagukat. Tehát egy jól kiépített rendszerük van. Hagytunk időt arra, hogy megszervezzék ezt az egészet.”

Olyan lakossági fórumra is eljutottunk, ahonnan nem csak a sajtót, de még a környékbelieket is kitiltották, itt futottunk össze Mihálffy Bélával, a térség egyik kormánypárti országgyűlési képviselőjével. A vele készült interjú jól mutatja, hogyan kommunikál a kormány, és milyen módon próbálja zárt ajtók mögött nyugtatni a helyieket. Idézet belőle:

– Milyen lakossági fórum az, ahol nem lehet beszélni a migrációról, és ön, mint országgyűlési képviselő jelen van?
– Nem tudom, a lakossági fórumot nem hívtam össze, és ennél többet nem kívánok mondani.
– Ön miről fog beszélni?
– Most éppen tárgyalásban vagyok
– Tehát titok az, hogy mi történik a határon, és mit tesz a kormány?

És elsétált.

Szöveg: Segesvári Csaba — Videó: Bodoky Bence

Megosztás