PODCAST

Besztof Átlátszó: mérnökök, Mészáros és a mémmé vált lombkoronasétány

Az elmúlt időszakban több átlátszós cikk nagy karriert futott be a magyar nyilvánosságban. A fák és így lombok nélküli lombkoronasétányról szinte már mindenki hallott az országban, de az akkumulátorgyárak sorsát figyelemmel kísérők körében hasonló érdeklődést váltott ki a mérnöki kamarát érintő írás is. A Mészáros-birodalom terjeszkedése és úgy általában a közbeszerzések kérdése meg értelemszerűen változatlanul a figyelem középpontjában áll. A cikkek szerzőivel beszélgettünk új „Besztof” podcastadásunkban.

Miként nő ki a nyírmártonfalvai pusztán egy pár méter magasan kanyargó sétálóút, és miként bukkan nyomára az újságíró? Milyen gondolatai támadtak, amikor először megpillantotta, és milyen helyi reakciókat sikerült gyűjtenie az építményről? Minderről Zsilák Szilva munkatársunk mesélt, aki nem csupán a cikkével, de a cikkéből született mémek sokaságával is letarolta a magyar netet.

Az is szóba kerül, hogy az építtető, az uniós forrást lomb nélküli lombkoronasétányra felhasználó helyi polgármesterrel milyen kommunikációs nehézségek támadtak, és hogy milyen írás várható még az elöljáró és az uniós pénzek kapcsolatát illetően.

Tarra vágták az erdőt az uniós támogatásból épült lombkorona sétány építése közben | atlatszo.hu

Ahhoz, hogy megtaláljuk az uniós pénzek felesleges elköltésének eme újabb remekművét, Debrecentől körülbelül még 30 kilométert autózunk keletre. Nyírmártonfalván, egy kétezer fős település külterületén valósult meg a lombkorona sétány, szántóföldek, elhagyott tanyák, felhagyott állattelepek szomszédságában. Ott tartózkodásunk során csak egy kutyával találkozunk, aki az útról nézte a messziről jött érdeklődőket.

Szintén a pénz áll a középpontjában Katus Eszter vizsgálódásainak, aki több alkalommal is nyomába eredt Mészáros Lőrinc pályázati sikereinek. Van-e a Mészáros-győzelmeknek más oka a politikai kapcsolatokon túl? Milyen nehézségekkel néz szembe, aki ma Magyarországon közbeszerzési pályázaton kíván indulni? Hogyan fordulhat az elő, hogy van olyan nagyváros, ahol szinte az összes tendert (többszázas nagyságrendben) három cég viszi el? Szóba került az a podcastünk, amelyet az újonnan felállt Integritás Hatóság elnökével készítettünk, és az uniós pénzek és az azokra kiírt közbeszerzések szolgáltak témául. Vajon vezethet bármilyen eredményre egy állami hatóság tevékenysége, avagy immár a legtisztább körülmények közt is néhány cég lehet csak a befutó a tendereken? 

Extra rövid határidőkkel veri a nagyágyúkat Mészárosék autós cége a közbeszerzéseken | atlatszo.hu

15 napos határidő a 180 nappal szemben, a kiírással pontosan megegyező autók megléte – többek között ezekkel tarol Mészáros Lőrincék cége, a Mészáros M1 Autókereskedő Kft. a különböző autós tendereken. Egy közbeszerzési szakértővel vizsgáltuk meg a cég által elnyert megbízásokat, és érdekes ismétlődésre figyeltünk fel.

Bárhogy is lesz, az nem túl valószínű, hogy Mészárosék a közeljövőben rendre alulmaradnak majd a pályázatokon, tendergyőzelmeikben hovatovább már semmi meglepő nincsen. Az viszont némileg váratlan volt, hogy egy szakmai kamara, pontosabban annak csak egyik tagozata állásfoglalásáról szóló cikk húszezer megosztást generál. Ennek lehetséges okairól kérdezte a műsor vezetője Bodnár Zsuzsát, az anyag készítőjét, aki talán elsőként kezdett el részletesen foglalkozni a magyarországi akkumulátorgyárakkal, az azokkal kapcsolatos problémákkal. Göd, Iváncsa esete segíthet-e a debreceni tiltakozóknak? Milyen olyan hivatalos eljárások léteznek, amelyekről a szélesebb nyilvánosságnak értesülnie kéne, de legföljebb egy oknyomozó portál kitartó munkájával lehet megismerni őket? Mit kifogásol a mérnöki kamara környezetvédelmi tagozata, és ezek miként illeszkednek az előzőekben föltett kérdésekhez? Bodnár Zsuzsa válaszai a podcastünkből megismerhetőek. 

A Mérnöki Kamara kritizálja a hazai akkugyárak engedélyeztetési eljárását | atlatszo.hu

A Környezetvédelmi Tagozat szerint a tájékoztatás hiánya és a lakossági panaszok figyelmen kívül hagyása „aláássa a hatóságokba vetett bizalmat”. A valós környezeti hatások megismerésére, a hiányzó információk pótlására és a felmerült lakossági panaszok kezelésére a szakmai szervezet teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálat elvégzését tartaná szükségesnek a gödi gyár ügyében.

A Besztof Átlátszó célja, hogy röviden és lehetőség szerint könnyedén összefoglaljuk, hogy az elmúlt hetekben mivel és miként foglalkoztunk. Legfontosabb sztorijaink leglényege legföljebb harminc percben!

A teljes adás meghallgatható Youtube-on, Soundcloudon, Spotifyon, Apple Podcasten, Player.fm-en és további helyeken.

 

Kövess minket Anchor.fm-en, hogy ne maradj le a további adásokról!

SHOW NOTES:

Tarra vágták az erdőt az uniós támogatásból épült lombkorona sétány építése közben: https://atlatszo.hu/orszagszerte/2023/03/23/tarra-vagtak-az-erdot-az-unios-tamogatasbol-epult-lombkorona-setany-epitese-kozben/

Megtaláltuk a „tenderkirály” cégeket és a várost, ahol több száz megbízást nyertek: https://atlatszo.hu/kozpenz/2023/02/15/megtalaltuk-a-tenderkiraly-cegeket-es-a-varost-ahol-tobb-szaz-megbizast-nyertek/

A Mérnöki Kamara kritizálja a hazai akkugyárak engedélyeztetési eljárását: https://atlatszo.hu/kozugy/2023/03/31/a-mernoki-kamara-kritizalja-a-hazai-akkugyarak-engedelyeztetesi-eljarasat/

„Ez nem feljelentővonal” – az EU által kikényszerített új korrupcióellenes hivatal vezetője az Átlátszó podcastban: https://radio.atlatszo.hu/2023/04/04/ez-nem-feljelentovonal-az-eu-altal-kikenyszeritett-uj-korrupcioellenes-hivatal-vezetoje-az-atlatszo-podcastban/

Hont András Facebook-oldala: ⁠www.facebook.com/hontandras75⁠ 

Zsilák Szilvia Facebook-oldala: ⁠www.facebook.com/zsilakszilviaujsagiro⁠

Katus Eszter Facebook-oldala: https://www.facebook.com/keatlatszo

Bodnár Zsuzsa Facebook-oldala: https://www.facebook.com/bodnarzsuzsaujsagiro

Szabó Krisztián Facebook-oldala: ⁠www.facebook.com/szabokrisztianadat⁠

Az Átlátszó Facebook-oldala: ⁠www.facebook.com/atlatszo.hu/⁠ 

Az Átlátszó Instagram-oldala: ⁠www.instagram.com/atlatszo/?hl=hu⁠

Az Átlátszó Twitter-oldala: ⁠twitter.com/atlatszo⁠

Az Átlátszó YouTube-oldala: ⁠www.youtube.com/c/Atlatszovideo⁠ 

Az Átlátszó Tumbrl-oldala: atlatszo.tumblr.com

Megosztás