PODCAST

EzaLényeg! Podcast az Átlátszó legérdekesebb sztorijairól

Besztof Átlátszó címmel tömör és lényegre törő beszélgetéseket indítunk legfontosabb cikkeinkről. Elsőként szóban bejárjuk Brüsszelt, Pakisztánt és képzeletbeli biciklinkkel a hatvani kalandparkot.

Új sorozattal jelentkezik az Átlátszó-podcast, pontosabban új műfajt igyekszünk meghonosítani az Átlátszó felületein. Havonta szóban röviden és pörgősen összefoglaljuk az elmúlt időszak legfontosabb/legérdekesebb átlátszós cikkeit, így akik elsősorban hallgatni szeretik a közéleti jellegű tartalmakat sem maradnak le tevékenységünkről, illetve kedvcsinálónak is szánjuk ezeket a felvételeket. A beszélgetésekből megismerhető lesz a cikkek háttere, a szerzők mesélnek a készítés közben érdekességekről/nehézségekről.

Első adásunkban szó esik arról, hogy minden ellenkező híreszteléssel ellentétben a magyar kormány ukrajnai fegyverszállításokról egyeztet. Hallható, hogy munkatársunk miként bukkant nyomára az ukrán egyetemek meghívólevelével hazánkba érkező, harmadik világbéli bevándorlóknak. Míg az is kiderül, hogy miért kell máris elbontani az uniós pénzből nemrég fölépült hatvani kalandparkot.

Miközben a kormánypárti média arról harsog, hogy Magyarország a béke pártján áll, és nem vesz részt semmi olyanban, ami mélyítené a háborús konfliktust, az ellenzéki orgánumok viszont oroszbarátsággal, az ukránok melletti nyugati fellépés akadályozásával vádolják a kormányt, addig – úgy tűnik – a valóság mindkét narratívának ellentmond. Miért nem jelent meg szinte semmi a nyilvánosságban az 50 ország részvételével zajló Ukrajna Honvédelmi Kontaktcsoport, más néven Ramsteini Csoport üléséről? Milyen magas rangú magyar vezetők vettek részt ezeken a tárgyalásokon? Miért kellett hozzá Brüsszelbe utazni, hogy a megbeszélések tényéről megbizonyosodhassunk, és a magyar álláspontról információkat szerezzünk? Mit tapasztalt tudósítónk a brüsszeli NATO-központban tartott nemzetközi eseményen? Mindezekről Zubor Zalán árult el részleteket, és osztotta meg tapasztalatait.

2015-ben nyitotta meg kapuit, 2022-ben már be is zárt, nettó 140 milliót költöttek rá, és mindösszesen 55-en használták, mi az? A válasz: az uniós pénzek helytelen elköltésének iskolapéldája, azaz a hatvani kerékpáros kalandpark, amely egy több mint egymilliárdos projekt része. Zsilák Szilvia járt a szürreális beruházás végére, mármint a történet végére, mert a kalandpark pályájának vége egyenesen a folyóba vezetett – ott egy betonfal fogta fel a nagyobb sebességgel érkezőket. A kissé sajátos kivitelezés sem szegte kedvét azonban a helyi potentátoknak, a polgármester újabb bicikliparkra kíván pályázni.

Hogy kerül egy pakisztáni vagy közép-afrikai fiatal egy ukrán egyetemre? Illetve valóban oda kerül-e vagy csupán az egyetem hívja meg, és a meghívó birtokában egyből Magyarországra vagy valamelyik másik uniós országba érkezik? Mekkora arányt tesznek ki az utóbbiak az összes meghívottból a háború kitörése előtt és után? Miként ösztökéli ez a metódus az embercsempészetet? A válaszok Fülöp Orsolyától érkeznek, aki azt is elárulja, hogy mi a teendő, ha egy forrás csak urdu nyelven áll rendelkezésre.

A teljes adás meghallgatható Youtube-on, Soundcloudon, Spotifyon, Apple Podcasten, Player.fm-en és további helyeken.

 

Kövess minket Anchor.fm-en, hogy ne maradj le a további adásokról!

SHOW NOTES:

Teljes médiacsend mellett egyeztet a magyar kormány az ukrajnai fegyverszállításokról Brüsszelben: https://atlatszo.hu/kozugy/2023/02/21/teljes-mediacsend-mellett-egyeztet-a-magyar-kormany-az-ukrajnai-fegyverszallitasokrol-brusszelben/

Bontják az uniós pénzből épült kalandparkot Hatvanban: 1 biciklis használta az utolsó 4 évben: https://atlatszo.hu/orszagszerte/2023/02/03/bontjak-az-unios-penzbol-epult-kalandparkot-hatvanban-1-biciklis-hasznalta-az-utolso-4-evben/

“Ukraine to Hungry sure shot” – bezárnák a migrációs kiskaput a magyar-ukrán határon:
https://atlatszo.hu/kozugy/2023/02/14/ukraine-to-hungry-sure-shot-bezarnak-a-migracios-kiskaput-a-magyar-ukran-hataron/

Hont András Facebook-oldala: www.facebook.com/hontandras75

Zubor Zalán Facebook-oldala: www.facebook.com/ZuborZalanHivatalos

Zsilák Szilvia Facebook-oldala: www.facebook.com/zsilakszilviaujsagiro

Szabó Krisztián Facebook-oldala: www.facebook.com/szabokrisztianadat

Az Átlátszó Facebook-oldala: www.facebook.com/atlatszo.hu/

Az Átlátszó Instagram-oldala: www.instagram.com/atlatszo/?hl=hu

Az Átlátszó Twitter-oldala: twitter.com/atlatszo

Az Átlátszó YouTube-oldala: www.youtube.com/c/Atlatszovideo

Az Átlátszó Tumbrl-oldala: atlatszo.tumblr.com

Megosztás