Egyéb

Benézhették a civiltörvényt: a felcsúti focialapítvány is külföldről támogatott szervezet

Magyarország ott van a legkorruptabb országok között egy felmérés szerint; illegálisan szerezte meg egy férfi hagyatékát egy polgármester; Habony Árpád is tanult Soros pénzén.

Ezekről ne maradj le!

Megvan a civilellenes törvényjavaslat (Átlátszó)

Magyarország a legkorruptabbak között (Index)

A sosem-volt tárnoki ipari park (Index)

Ha van három perced:

Megvan a civilellenes törvényjavaslat
A civilszervezetekről szóló törvénytervezet orosz mintára készülhetett, azonban nem működhet jól az uniós jogrendben. A javaslat szövege nem terjed ki se a sportegyesületekre, se a nonprofit gazdasági társaságokra, se a vallási tevékenységet végző szervezetekre. Ez utóbbi azért is érdekes, mert az indoklásban a terrorizmus finanszírozásának megnehezítéséről értekeznek. (Átlátszó)

Magyarország a legkorruptabbak között
Az Ernst & Young tanácsadó cég felmérése szerint Magyarországon a cégvezetők több mint háromnegyede tapasztal valamilyen fajta korrupciót a munkája során. Ez a régióban kiemelkedően rossz eredménynek számít, ez 18 százalékkal rosszabb, mint a közép-kelet-európai országok átlaga. (Index)

Heresznyei krimi
Börtönbe megy Heresznye polgármestere, miután két társával együtt illegálisan rátette a kezét egy elhunyt férfi hagyatékára. Hamis végrendeletet fabrikáltak, és ezzel verték át a közjegyzőt, aki meg is ítélte az együtt több mint tízmillió forintot érő ingatlant, értékpapírokat, és életbiztosítás után járó pénzeket a csalóknak. A polgármester 2 év börtönt kapott. (Index, Népszava)

A sosem-volt tárnoki ipari park
Maradandót alkotott a tárnoki alpolgármester, akit több tízmillió forintot kaszált egy ügyes, létre sem jött üzlettel. A sztori hosszú és komplex, de a lényeg, hogy földtulajdonosokat beszélt rá földjük eladására, ő maga pedig a vételár 3 százalékát kérte cserébe. A befektető kifizette a foglalót, de később lemondott a földekről. Az alpolgármester ezután állt elő követelésével. (Index)

Ha van még két perced:

Habony Árpád (Orbán Viktoron, Kovács Zoltánon kívül) is tanult egy kicsit Soros György pénzén, ő konkrétan papírrestaurátorkodást. (HVG)

Több mint tízmilliárd forintért kötött reklámszerződést a kormány az elmúlt négy hónapban. Nagy nyertes például Csetényi Csaba (Rogán szomszédja) és Balásy Gyula. (Átlátszó)

Majdnem 20 milliárd forintot fog költeni a közmédia a következő öt év magyar labdarúgó eseményeinek közvetítésére. (MNO)

Hatályon kívül helyezték a Bunge-ügy elsőfokú ítéletét. A vád szerint két milliárd forintnyi kenőpénz ellenében ajánlotta fel T. Viktor, hogy eléri, hogy az étolaj áfáját 5%-ra csökkenjen. (444)

Az önkormányzatok idén összesen annyi pénzre pályázhatnak óvodafejlesztési projektekre és gyermekétkeztetési infrastrukturális feltételek javítására, amennyit Mészáros Lőrinc 2015-ben osztalékként felvett. (444)

Sebestyén Balázsék Andy Vajna rádiójában bírálták a CEU-ellenes törvényjavaslatot. Andy Vajna ezért beszélni fog velük. Letolást kapnak? (24.hu)

Mészáros Lőrinc a gyerekeit ültetné be új cégének igazgatóságába. A gyerekek már most is aktívak a családi bizniszben. (Portfolio)

A Budapesti 2024 Zrt. költéseiről szóló szerződések váltak olvashatóvá. Kiderül belőlük, hogy több mint 3 millió forint ment el például pólókra, bögrékre és tornazsákokra. (HVG)

 

A mai Mutyimondó készítette: Csengeri Kristóf

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás. Részletek itt.

Megosztás