Egyéb

500 milliárdot adna az állam 3 szerencsés cégnek az NFM gigaközbeszerzésén

Erre még nem volt példa Magyarországon – furcsaságok az 500 milliárdos tender körül; Pintér Sándor soha nem kapott kenőpénzt Szemjon Mogiljevics orosz keresztapától; a bútorpiacon újonc cég szállíthat bútorokat a vizes vb-re.

Ezekről ne maradj le!

Az eddigi legnagyobb közbeszerzési csomag: 500 milliárd forint maximum 3 cégnek (Napi.hu)

Újabb csavar Pintér Sándor állítólagos lefizetési ügyében (Átlátszó)

Jókor egészítette ki a profilját a Vatner Kft., félmilliárd ütötte a markát (24.hu)

Ha van 3 perced:

Az eddigi legnagyobb közbeszerzési csomag: 500 milliárd forint maximum 3 cégnek
80 milliárddal meghaladva az eddigi rekordot, 500 milliárd forintos keretösszegű közbeszerzést írt ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) egyik szervezete, a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. (NFSI). A tenderen maximum 3 nyertest hirdetnének ki, velük 4 éves keretmegállapodást kötve, így az elvégzendő munkákra már csak ők pályázhatnának. Újságírói kérdésekre az NFM és az NFSI egymásra mutogat válaszért, az Együtt vizsgálatot kér az Európai Csalás Elleni Hivatalnál. (Napi.hu)

Újabb csavar Pintér Sándor állítólagos lefizetési ügyében
A magyar állam a kilencvenes években gyakorlatilag a védelmébe vette az orosz maffiafőnök Szemjon Mogiljevicset és csapatát. A Mogiljeviccsel jó kapcsolatot ápoló Dietmar Clodo állítása szerint Orbán Viktornak és Pintér Sándornak is márkamilliókkal tömött táskákat adott át, titokban filmre véve az ügyleteket. Az orosz Insider szerint ezeket a felvételeket a Kreml birtokolhatja, ezzel sakkban tartva a magyar politikusokat. Pintér önmagában is sértőnek nevezte a felé intézett kérdést az átvétellel kapcsolatban. (Átlátszó)

Jókor egészítette ki a profilját a Vatner Kft., félmilliárd ütötte a markát
Hirdetmény nélküli közbeszerzésen nyert el több, mint 500 millió forintot a Vatner Kft., ezért bútorokat szállíthat a vizes világbajnokságra. Mindössze két és fél hónappal a szerződéskötés előtt a kaposvári cég főként orvostechnológiai berendezések szervizellátásával és műszaki üzemeltetéssel foglalkozott. Most többek között 900 db asztal, 50 db kanapé, illetve 100 db gumi tornaszőnyeg beszerzését nyerte el. (24.hu)

26 milliárd a kerítésre, de nem jut a határvédők munkakörülményeinek javítására
A déli határvédelemre ismét közbeszerzés nélkül ad több tízmilliárdot a belügyminiszternek és a tárcának a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága, ebből 26 milliárd forint megy a második kerítésre. Az ülésén a bizottság elnöke, Kósa Lajos azt mondta, ellentmondva ezzel többek között Orbán Viktornak is, hogy nem idegenrendészeti őrizet lesz, csak hasonlít majd hozzá. (MNO)

Ha van még két perced:

A European Press Prize döntősei között az Átlátszó, az uniós támogatások visszásságait feltáró cikksorozatáért és a hozzá kapcsolódó interaktív térképért. (Átlátszó)

B-HÉV? MÁV-HÉV? Az agglomerációt kiszolgáló HÉV-vonalakat átvette az állam, de megoldást nem, csak káoszt hozott magával. (Index)

Jogerősen felmentette Ferenci Tibort a Fővárosi Törvényszék, aki Budapest Gyógyfürdő és Hévizei Zrt. vezetője volt. A tárgyaláson még az ügyész is a vádlott felmentését kérte. (444)

A kamupártok finanszírozásának megnehezítését három és fél éves késéssel, de úgy tűnik, megkezdi a kormány. (PC blog)

Nyomozást indított a Szigetvári Járási Ügyészség hűtlen kezelés miatt, mert Komló önkormányzata tisztázatlan tulajdonjogú bányászati tárgyakat vásárolt egy helyi vállalkozótól. (Magyar Narancs)

Megközelíti a nyerőgépek száma az öt évvel ezelőtti értéket, a különbség csak annyi, hogy most már csak kaszinókban lehet üzemeltetni őket, amelyek mind kormányközeli üzletemberekhez köthetőek. (Népszava)

Nemzetközi adatigénylő oldalhoz 19 ország törvényhozóinak vagyonnyilatkozatait, köztük a magyar parlamenti képviselőkét kérte be egy pakisztáni újságíró, Umar Cheema. (Átlátszó blog)

A mai Mutyimondót készítette: Bagyinszki Dániel

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás. Részletek itt.

Megosztás