Egyéb

Titokzatos jótevő fizette ki a miniszterelnök rokonainak milliárdos tartozását

Az adóelkerülésről Andy Vajna és Rogán jut eszébe a magyaroknak; valaki befizette Orbán rokonainak 3 milliárdos tartozását; össze-vissza érvel mindenki, miért nem lehet nyilvánosságra hozni az OLAF jelentését a 4-es metróról.

Ezekről ne maradj le!

Az EMMI bő 5 milliárdot lapátol Matolcsy egyetemébe (Átlátszó)

Karádon is épített vadászházat az izsáki polgármester (Index)

Nem tudni ki rendezte az Orbán rokonok cégének milliárdos tartozását (MNO)

Ha van 3 perced:

Az EMMI bő 5 milliárdot lapátol Matolcsy egyetemébe
A Pallasz Athéné Egyetem támogatásának jó része az MNB Alapítványokból jön, a KEDO Zrt.-n keresztül, ami az új campus építését szervezi és finanszírozza. A társaság eléggé belterjes: az egyetem vezetése, a jegybank alapítványainak kuratóriumi tagjai és a KEDO igazgatósági tagjai között átfedések vannak, maga a Matolcsy-rokonság is aktív szerepet játszik. Az EMMI most 12 egyetemnek összesen 29 milliárd forintnyi kötelezettségét fizeti ki, ebből jut tekintélyes, 5,3 milliárdos összeg a Pallas Athénének. (Átlátszó)

Nem közömbösek a magyarok az adóelkerüléssel szemben
A magyarok erkölcstelennek tartják az adóelkerülést, de sokan nem tudnak válaszolni arra, vannak-e erre legális eszközök. A Demnet és a Puplicus tavaly év végi kutatásából az is kiderül, hogy az emberek szerint messze a politikusok a legnagyobb adóelkerülők és a  kormánynak, illetve az adóhatóságnak lenne leginkább lehetősége a körmükre nézni. A legtöbb embernek az adóelkerülésről Andy Vajna és Rogán Antal jutott eszébe, de érdekelnék őket az offshore cégek tulajdonosai is. (Átlátszó)

Karádon is épített vadászházat az izsáki polgármester
Mondok József izsáki polgármester nemcsak saját településén épített vadászházat uniós pénzből. Cége, az Agro-Wild ugyanis Karádon is elnyerte a támogatást, az 50 milliós összeg volt a legnagyobb, amit kiosztottak. Az izsáki házba végül beköltözött, de úgy tűnik a karádiban sem lehet megszállni. A helyiek nem is ismerik a vadászházat, ami egyébként a polgármester cégeinek irodájától pár méterre van. (Index)

Nem tudni ki rendezte az Orbán-rokonok cégének milliárdos tartozását
A Cider Alma Kft. korábban 3,2 milliárd forintot kapott a külügyhöz tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőháztól (MNKH), amelynek csak töredékét fizették vissza. A Cider Alma Kft. egy cégcsoportot fog össze, amelyben fontos pozíciói vannak Orbán Viktor sógorának és unokaöccsének is. Utóbbi testvére, Szeghalmi Balázs mellesleg az MNKH törökországi, izmiri kirendeltségét vezeti. 2016 végén egy titokzatos harmadik fél rendezte a Cider Alma fennmaradó 3 milliárdos tartozást. (MNO)

Adatvédelmi hatóság: még ne hozzák nyilvánosságra a 4-es metró jelentést
A Nemzeti Nyomozó Irodát bízták meg a 4-es metró szerződéseivel kapcsolatos nyomozással. Közben megy a huza-vona az OLAF-jelentés nyilvánosságra hozásáról, maga az OLAF a magyar hatóságokra bízza a döntést. Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke leszögezte, hogy a magyar törvények szerint mindenki, akinél jogszerűen van a jelentés dönthet annak nyilvánosságra hozataláról. Ugyanakkor maga kérte meg Tarlóst, hogy egyelőre ezt ne tegye meg. (Népszava, 168 óra)

Ha van még két perced:

Porosenko ukrán elnök üzleti érdekeltségeihez köthető egy 16 luxus kisrepülővel rendelkező légitársaság. Ez a légitársaság segíthetett a bukott Janukovics-kormány tagjainak a szökésben. (OCCRP)

Továbbra is dolgozhat ügyvédként Rogán sötét oldala, Kertész Balázs, mivel megszüntette összeférhetetlenségét. A Monavisnak tehát már nem ügyvezetője, viszont egyedüli tulajdonosa lett. (Átlátszó)

Voltak piaci vevőjelöltek a Figyelőre, de elmenekültek, amikor kiderült, az újság kormányközeli felvásárlási célpont. A héten bemutatott szerkesztő-bizottságot elnézve várható, hogy az újságírók egy része is távozni fog. (Átlátszó)

A Miniszterelnökség 16 dolgozóját kell mindennap Kecskemétre szállítani, mivel ott van az Agrár- és Vidékfejlesztésért felelős államtitkárság. Ezt idén 1,2 millióból sikerül megoldani, fejenként. (Index)

A Magyar Közút Zrt. eredménytelennek ítélte tenderét kartellgyanú miatt: három ajánlattevő vállalkozás között szoros kapcsolat van és ugyanazokat a termékeket rendelték volna. (Átlátszó)

Lezárja a NAV az Országos Roma Önkormányzat hírhedt, 2 milliárdos Híd a munka világába  programjával kapcsolatos nyomozást. Nincs gyanúsított, így vádat sem lehet emelni. (Hír Tv)

Azerbajdzsán 2 millió eurót fizetett az Európa Tanács több tagjának, hogy pozitívabb képet fessenek az ott fogva tartott politikai foglyok helyzetéről. Az ET Parlamenti Közgyűlésének elnöke is érintett lehet. (ATV)

A Shell és az Eni korábban megvásárolt egy olajmezőt Nigériában úgy, hogy az ottani állami olajcég csak 10 százalékot kapott, a többi pénz a korábbi kőolajügyi miniszter köreiben landolt. (Kitekintő)

 

A mai Mutyimondót készítette: Vikár Anna

 

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!
Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás